Patricienii puterii

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 8 iunie 2006

Pentru prima oară devine vizibil că unii oameni de afaceri vor influenţa rezultatele alegerilor

Axa Patriciu - Voiculescu poate decide componenţa noului Guvern

Miza: consolidarea structurilor de putere, înaintea integrării europene

Pentru prima oară după 1990, devine vizibil că oamenii de afaceri implicaţi în politică vor avea o influenţă puternică în formarea viitorului Guvern. Ei par să fi câştigat deja pariul cu integrarea în Europa. Pentru că, în mod normal, viitorul Cabinet va avea ca principală sarcină să ne integreze în Uniunea Europeană. Ieri, în Comisia Europeană a fost avansată o dată pentru semnarea tratatului de aderare al ţării noastre la UE. Cine va reprezenta România, pe 9 mai 2005, la acest eveniment care va schimba fundamental politica şi afacerile din ţara noastră? Şi mai ales cine va negocia termenii integrării noastre, în care capitolul "Concurenţa" pare cel mai dificil de gestionat. Când ai afaceri de sute de milioane de euro şi vrei să ţi le consolidezi, având şi pârghiile necesare, n-ai cum să fii indiferent la această întrebare. Altfel eşti sinucigaş...

Faptul că mandatul viitorului preşedinte va fi de cinci ani a mutat atenţia spre cursa prezidenţială. Ceea ce este oarecum firesc deoarece peste patru ani vor fi doar alegeri locale şi parlamentare, preşedintele urmând să fie ales abia în 2009. Partidul care l-a propus pe viitorul preşedinte va putea profita de acest lucru în 2008. Fiindcă este plauzibil ca electoratul să încerce conservarea stării de fapt din 2008, ştiind că, altminteri, preşedintele va trebui să coabiteze un an cu adversarii săi politici. Pe de altă parte, şocul integrării nu poate fi anticipat, deşi experienţa altor state arată că integrarea nu este un avantaj pentru puterea care a consfinţit-o.

Politic lucrurile par complicate, iar rezultatele deloc predictibile.

Economic, însă, ele sunt cumva mai simple. Marile noastre afaceri vor depinde enorm de modul în care vor fi continuate negocierile cu Uniunea Europeană. Iar, capitolul "Concurenţa" este esenţial în negocierile cu Europa. Marile noastre afaceri se interesectează cu acest capitol. Facilităţile fiscale sau unele privatizări vor fi, cu siguranţă, subiecte de negociere cu autorităţile europene. Şi atunci vom vedea ce afaceri vor înflori şi care o vor lua la vale.

Chiar dacă datele aruncate pe piaţă de institutele de sondare sunt contradictorii, este greu de crezut că diferenţa dintre cele două mari forţe politice va fi atât de semnificativă, încât să-i permită uneia să formeze singură Guvernul. UDMR - aliatul tradiţional al PUTERII, indiferent cum s-a numit ea - tremură serios la gândul că ar putea rata Parlamentul. Iar varianta PRM este infirmată categoric de ambele alianţe. Şi atunci? Rămin trei variante: fie formarea unui Guvern minoritar, fie un Guvern de uniune naţională, fie o alianţă doar a actualilor adversari, într-o formulă sau alta.

Guvernul minoritar probabil că va fi evitat, căci ar slabi forţa noastră de negociere cu Europa. Varianta unui Guvern de Uniune Naţională este greu de crezut, dar nu imposibilă. Ea ar ostoi din setea de putere a celor care au stat pe margine. Iar o alianţă între principalele forţe politice care se înfruntă astăzi, pare verosimilă, dar nu chiar în formula actuală.

Doi politicieni par să câştige, însă, în orice variantă: Dan Voiculescu şi Dinu Patriciu. Deloc întâmplător, cei doi sunt în primul rând oameni de afaceri, şi sunt prieteni.

Recent, George Copos, şi el un important om de afaceri, a intrat în politică, alegând să candideze pentru parlament din partea PUR. Înainte ca George Copos să intre în partidul lui Dan Voiculescu, una din fiicele preşedintelui PUR a cumpărat un pachet semnificativ din "Ana Imep", una din marile afaceri ale lui Copos. Şi Rompetrol, controlată de Patriciu, a cumpărat, în septembrie, o bucată bună dintr-o altă afacere a lui Copos. Cei trei au format o alianţă economică pe care o vor specula politic ca să îşi sprijine apoi afacerile. De ce candidează Copos pentru parlament? Răspunsul pare să fie unul simplu: până în 2007 negocierile pe proiecte în parlament vor fi crunte. În comisiile parlamentare se va decide, probabil, soarta multor afaceri româneşti, care apoi vor fi negociate la Bruxelles. Dan Patriciu şi Dan Voiculescu sunt, probabil, printre puţinii oameni de afaceri care cred că integrarea în Europa va consolida structurile economice care se vor fi dovedit puternice la "momentul 2007". Politicieni amândoi, au pariat, însă, întâi, pe afaceri. Dan Voiculescu şi-a sacrificat viitorul politic al partidului său, aliîndu-se din nou cu PSD, partid pe care îl părăsise înainte de alegerile locale. Mai puţin vizibil în ultimul timp în viaţa politică, Dinu Patriciu a avut, însă, un cuvânt greu de spus în întocmirea listelor PNL pentru parlament. Mulţi dintre liderii liberali au fost ajutaţi de patronul Patriciu. Ba prin consiliile de administraţie ale societăţilor sale s-au plimbat şi personalităţi ca Victor Eros sau Laszlo Borbely, ori Victor Babiuc, care nici el nu mai ştie dacă este în PD sau în PNL. Un alt aliat puternic al axei Patriciu - Voiculescu va fi Ovidiu Chirovici, şeful masoneriei române, intrat recent în PUR, şi pe care unii îl văd deja viitorul preşedinte al acestui partid. Negocierile pentru formarea viitorului Guvern vor fi mult mai dure decât campania electorală. Cu cât rezultatele alegerilor vor fi mai strânse, cu atât axa Patriciu - Voiculescu va fi mai puternică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb