PATRICK PENNINCKX (CONSILIUL EUROPEI): "România - una dintre ţările unde se fac presiuni politice asupra presei"

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 19 mai 2017

"România - una dintre ţările unde se fac presiuni politice asupra presei"

România este una dintre ţările europene unde sunt presiuni politice asupra presei, alături de Bulgaria şi Grecia, a declarat, ieri, Patrick Penninckx, head of Department of the Information Society la Consiliul Europei, în cadrul unei conferinţe organizate cu ocazia Adunării Generale a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ).

"Suntem oare la un punct de răscruce pentru libertatea presei? Situaţia se deteriorează într-un mare număr de ţări europene, inclusiv în ţări din Uniunea Europeană. Pretindem să fim un conglomerat de ţări bazat pe acelaşi set de valori şi de principii şi trebuie să ne întrebăm dacă mergem în direcţia corectă. În jumătate dintre statele membre ale UE jurnaliştii sunt supuşi unor ameninţări şi violenţei", a spus Penninckx.

Acesta a precizat că la ora actuală se pun presiuni politice asupra presei din Bulgaria, România şi Grecia, în timp ce în Croaţia este o nouă legislaţie împotriva mediei: "În ceea ce priveşte rapoartele recente ale comisarului nostru pentru drepturile omului, în ultimul raport anual de activitate el a atras atenţia asupra situaţiei din Polonia, Croaţia, Ucraina şi Federaţia Rusă. Este vorba despre atacuri asupra jurnaliştilor, de aplicare a unor penalităţi pentru defăimare. Este vorba de închiderea unor anumite servicii publice de presă, în România este ameninţarea faţă de serviciile publice, iar în Bosnia şi Ucraina este vorba de presiuni mai mari asupra apărătorilor drepturilor omului şi a celor care atrag atenţia asupra unor probleme dificile. Se fac numiri politice, presiuni politice din partea partidelor. În Croaţia, de exemplu, sunt noi legislaţii împotriva mediei. Se pun presiuni în Bulgaria, România, Grecia asupra presei. Din cei 47 de membri ai Consiliului Europei, 36 de ţări membre consideră că unele forme de defăimare sunt penale. Avem nevoie de legi pentru apărarea drepturilor de libertate, de expresie pentru cei care dezvăluie secrete şi atrag atenţia, dar din nefericire, aceste legi sunt foarte des folosite pentru a închide gura şi presa liberă".

Godinac (FRJ MediaSind): Parlamentul a transformat Radioul public şi Televiziunea Română în instituţii de stat

Radioul public şi Televiziunea Română nu mai sunt instituţii publice de câteva luni, fiind de stat, după eliminarea taxei radio-TV, a declarat Cristi Godinac, preşedinte SRJ MediaSind, în cadrul unei conferinţe realizată cu ocazia Adunării Generale a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ).

"Am reuşit să scăpăm de un director abuziv al Radioului public împotriva căruia dumneavoastră (Federaţia Europeană a Jurnaliştilor n.r.) aţi votat moţiune de protest. Am reuşit să menţinem o anumită indepedenţă în instituţiile publice de radio şi televiziune. Din păcate, în urmă cu câteva luni cele două instituţii publice de radio şi de televiziune nu mai sunt publice, deoarece Parlamentul a eliminat taxa radio-tv şi practic le-a transformat în instituţii de stat", a spus Godinac, citat de Agerpres.

El a precizat, de asemenea, că Guvernul a transmis un proiect de lege care prevede împărţirea mass-media în şapte sectoare: "Recent Guvernul României ne-a transmis un proiect de lege privind modificarea sectoarelor de activitate prin care mass-media nu mai există. Ne împarte în şapte sectoare ca să nu mai putem negocia un contract colectiv. Cu Ministerul Culturii suntem în conflict pentru că de aproape un an nu reuşim să negociem un nou contract colectiv. Suntem sub presiune şi sperăm că datorită vouă, datorită FEJ, vom rezista", a mai arătat oficialul SRJ MediaSind.

MARILYN CLARK (UNIVERSITATEA DIN MALTA): "70% dintre jurnalişti s-au confruntat cu violenţă psihologică din partea autorităţilor publice"

Multe ţări europene nu reuşesc să creeze mediul corespunzător pentru ziarişti, iar, conform unui studiu, 70% dintre jurnalişti s-au confruntat cu violenţă psihologică din partea autorităţilor publice, a declarat Marilyn Clark, profesor de psihologie la Universitatea din Malta, în cadrul unei conferinţe organizate cu ocazia Adunării Generale a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ).

Domnia sa a explicat: "Există nişte tactici folosite în ultimii 10 ani pentru a pune pumnul în gură vocilor independente. În ceea ce priveşte rolul jurnaliştilor în asigurarea şi susţinerea valorilor democratice observăm că există o dezbatere publică a ziariştilor, ei ţin publicul la curent cu toate aspectele importante, în felul acesta asigurând accesul cetăţenilor la actul de guvernare. Însă observăm că situaţia în Europa este departe de a fi pozitivă. Multe dintre ţările europene nu reuşesc să creeze mediul corespunzător pentru ziarişti. Mulţi dintre ei sunt în închisoare".

Ea a precizat că jumătate dintre jurnalişti au fost supuşi unor presiuni din partea unor diverse grupuri de interese: "În cadrul unui studiu comandat de Consiliul Europei, la care au participat peste 1.000 de ziarişti, 70% din aceştia s-au confruntat cu violenţă psihologică constând în umilire, ameninţare în special din partea autorităţilor publice. Jumătate dintre ei au declarat că au fost supuşi unor presiuni, au fost intimidaţi de diverse grupuri de interese, cum ar fi agenţii de publicitate sau companii. 31% din ziarişti au fost agresaţi fizic. 13% au fost agresaţi sexual. 39% dintre ei au fost urmăriţi şi interceptaţi. 36% nu se simt apăraţi. Jumătate dintre ziarişti spun că sursele lor sunt în pericol şi nu le pot apăra".

Comitetul Executiv al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor - EFJ a decis să organizeze la Bucureşti, în perioada 18-19 mai 2017, Adunarea Generală a organizaţiei europene de media, iar tema întâlnirii este : Jurnalişti sub presiune.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doar pe media ati vazut?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb