PATRONATELE DE PE LITORAL: Peste un milion de români îşi vor pierde locurile de muncă dacă statul nu sprijină turismul

C.B.
Miscellanea / 6 aprilie 2020

Peste un milion de români îşi vor pierde locurile de muncă dacă statul nu sprijină turismul

Peste un milion de români îşi vor pierde în următoarele luni locul de muncă sau li se vor diminua veniturile, dacă Guverul nu sprijină turismul, în condiţiile în care un colaps al acestui sector atrage după sine o prăbuşire în lanţ a agenţilor economici, furnizori pentru această industrie, susţin reprezentanţii patronatelor de pe litoral.

"Nu vorbim doar de cei 150.000 de angajaţi din HoReCa de pe litoral şi de toţi ceilalţi care lucrează în turism în toată ţara, ci şi de angajaţi din comerţ, agricultură, aprovizionare, transport şi alte domenii din producţie şi servicii care lucrează cu turismul", a declarat Anca Nedea, directorul executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia Constanţa (OPMC).

Potrivit reprezentanţilor OPMC, un colaps al sectorului turistic va atrage după sine o prăbuşire în lanţ a agenţilor economici furnizori de marfă, materiale şi servicii pentru această industrie şi, deci, concedieri în masă şi în alte domenii, precum şi o colectare mult diminuată la bugetul de stat.

În acest sens, patronatele au înaintat Guvernului o serie de soluţii pentru atenuarea daunelor generate de pandemia de coronavirus. Printre acestea se numără: transformarea avansurilor primite de la turişti în vouchere valabile doi ani, amânarea plăţii taxelor şi impozitelor operatorilor de pe litoral pentru şase luni, oferirea imediată a voucherelor de vacanţă pentru acest an şi linii de credit pentru companii pe termen scurt.

"În ceea ce priveşte impactul asupra sectorului turistic de pe litoralul românesc, pandemia de coronavirus, în stadiul actual, afectează grav derularea activităţii operatorilor, iar impactul este unul major. Litoralul se confruntă cu blocajul activităţii din cauza diminuării rezervărilor, închiderea restaurantelor, cafenelelor şi barurilor, închiderea cluburilor şi centrelor de agrement, închiderea Spa-urilor şi a centrelor de recreere etc. Această situaţie determină inerent inexistenţa încasărilor pentru următoarele trimestre, cel puţin, sau pentru întreaga perioadă a anului 2020", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii OPMC susţin că operatorii de pe litoral sunt nevoiţi să susţină cheltuieli considerabile, în special cheltuieli legate de retenţia angajaţilor (contractele de muncă şi impozitele şi taxele aferente acestora), contractele obligatorii cu terţii (protecţia muncii, resurse umane şi contabilitate etc.), utilităţi", se mai precizează în comunicat.

În acest context, operatorii economici din turism se confruntă cu o situaţie de blocaj economic, care afectează în mod grav posibilitatea de menţinere în plată a resursei umane existente, angajarea celei sezoniere căreia i-a expirat şomajul începând cu 1 aprilie, achitării impozitelor şi taxelor locale, imposibilitatea achitării ratelor la credite etc.

"Litoralul românesc, cea mai afectată destinaţie turistică din cauza sezonalităţii (sezonul durează doar trei luni), are un model de bussines specific destinaţiilor de vară, dar cu restricţii financiare mult mai grele, având în vedere sezonul foarte scurt. Astfel, din punct de vedere al resursei umane, pentru a asigura retenţia echipei operaţionale (cu atât mai mult cu cât în ultimii cinci ani turismul se confruntă cu o criză de forţă de muncă), angajatorii ţineau personalul de curăţenie, din alimentaţie publica, recepţionerii etc. angajaţi 6 luni, pentru a-şi îndeplini stagiul de cotizare, iar începând cu data de 1 aprilie îi angajau", se menţionează în comunicat.

Patronatele de la Marea Neagră au cerut deja Guvernului o serie de măsuri, printre care prevederea ca prestatorul să poată oferi clienţilor care au plătit avansuri vouchere pe care să le folosească oricând în următorii doi ani.

Patronatele mai cer şi amânarea plăţii impozitelor şi taxelor locale ale operatorilor din turism pe următoarele şase luni, fără penalizări şi dobânzi, şi nu doar până la 30 iunie. Totodată, operatorii de la Marea Neagră mai cer modificarea prevederilor legate de angajaţii părinţi care stau acasă cu copiii, în sensul permiterii aplicării acestei dispoziţii şi pentru personalul angajat după data emiterii ordonanţei, ca excepţie pentru turismul de litoral sau sezonier.

"Alte solicitări sunt oferirea imediată a voucherelor de vacanţă pentru anul 2020, garanţii de creditare temporară (linii de credit) pentru necesităţile de lichiditate pe termen scurt şi utilizarea de instrumente financiare facile pentru a asigura lichidităţile necesare susţinerii activităţii din turism şi pentru a furniza capital de lucru.", se mai precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb