PATRONATELE: "Proiectul de lege privind evaziunea fiscală poate genera abuzuri şi corupţie"

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 6 aprilie 2005

Proiectul de lege privind evaziunea fiscală, elaborat de Guvern, va fi adoptat în şedinţa de Guvern din această săptămînă. Textul legii a fost supus primei lecturi săptămîna trecută, după care a suferit unele modificări. Patronatele au contestat forma iniţială a proiectului propus de Ministerul Finanţelor, invocînd termenii evazivi în care a fost redactat acesta. Repre-zentanţii patronatelor nu sînt mulţumiţi, nici acum, că în textul proiectului de lege, nu există nici o deosebire între cei care se fac vinovaţi de evaziune fiscală, şi cei care greşesc în întocmirea unor documente, fapt ce ar putea duce la săvîrşirea unor abu-zuri. Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, spune că, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Guvernu-lui, proiectul de lege a fost modificat, însă fără să fie luate în considerare punctele de vedere invocate de patronate. În primul rînd, domnul Cristian Pârvan susţine că textul proiectu-lui de lege nu conţine nici o definiţie a evaziunii fiscale. Mai apoi, sursa citată apreciază că autorii proiectului au eliminat din textul legii articolul care statuta ca neîntocmirea sau în-tocmirea greşită a unor documente să fie considerată infrac-ţiune pedepsită cu sancţiune de la trei la şase ani. Ulterior, însă, textul a fost modificat în sensul pedepsirii infracţiunii de evaziune fiscală pentru alterarea sau distrugerea de documente, fără însă să se precizeze dacă este vorba de distrugerea conş-tientă a acestora.

Cristian Pârvan spune că textul proiectului este ambiguu, dînd astfel posibilitate interpre-tărilor. Mai mult, domnia sa aten-ţionează că legea, aprobată astfel, ar putea avea ca efecte directe abuzurile şi actele de corupţie.

Patronatele nu sînt de acord nici cu articolul care prevede că în cazul săvîrşirii unei infracţi-uni, care nu se poate stabili pe baza evidenţei contabile, "sumele datorate bugetelor publice vor fi determinate de organul de control competent potrivit legii, prin estimare". Reprezentantul AOAR susţine că formularea nu este clară nici în acest caz lă-sînd, astfel, loc interpretării.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bog-dan Hossu este, de asemenea, îngrijorat de tratamentul abuziv pe care l-ar putea genera proiectul de lege care urmează să fie aprobat în şedinţa de Guvern. Domnia sa spune că legea trebuie să specifice cum va fi sancţionată infracţiunea de eva-ziune fiscală. "Nu este corect ca toate faptele să fie considerate penale chiar dacă este vorba de sume de un milion de lei sau sume de cîteva zeci de miliarde de lei", explică preşedintele "Cartel Alfa". Patronatele aşteaptă ca reprezentanţii Guvernului să îi mai invite la o dezbatere pe marginea proiectului, înainte ca el să fie adoptat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb