Patronatele şi sindicatele europene nu împărtăşesc optimismul cu privire la revigorarea economiei

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 25 octombrie 2013

Patronatele şi sindicatele europene nu împărtăşesc optimismul cu privire la revigorarea economiei

Şefii instituţiilor comunitare, ai patronatelor şi ai sindicatelor din Uniunea Europeană au păreri divergente atât cu privire la existenţa semnelor de revigorare ale economiei europene, cât şi asupra măsurilor ce ar trebui luate pentru a impulsiona creşterea economică şi pentru a crea noi locuri de muncă, se arată într-un comentariu al agenţiei EFE legat de reuniunea socială tripartită desfăşurată ieri la Bruxelles şi citată de Agerpres.

Preşedinţii Consiliului şi Comisiei, Herman Van Rompuy şi, respectiv, Jose Manuel Barroso, au susţinut la această reuniune că există deja "semnale credibile" în direcţia unei reluări a creşterii economice în toate statele membre în anul 2016. "Dar criza încă nu a fost depăşită", a avertizat Van Rompuy, în timp ce Barroso a admis că nivelul la care a ajuns şomajul este inacceptabil şi a cerut să se profite de impulsionarea activităţii economice "pentru a combate această problemă".

În acest sens, Van Rompuy şi Barroso au cerut consolidarea competitivităţii pieţei comune, să se profite de potenţialul economiei digitale şi să se implementeze rapid "garanţia pentru tineri", toate aceste măsuri fiind pe agenda Consiliului European aflat în desfăşurare. Cei doi responsabili europeni au mai subliniat şi necesitatea înlesnirii accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la credite, au cerut să se avanseze "către uniunea bancară" şi să se încurajeze investiţiile în acele sectoare generatoare de locuri de muncă şi au semnalat importanţa "consolidării dialogului social".

În schimb, secretarul general al Confederaţiei europene a sindicatelor (ETUC), Bernardette Segol, crede că este prea devreme să se vorbească despre "luminiţa de la capătul tunelului, atât timp cât criza încă nu a trecut cu adevărat". În ceea ce priveşte şomajul, ea a avertizat că sprijinirea ocupării forţei de muncă "nu trebuie să însemne crearea masivă de posturi temporare şi prost plătite", reamintind că obiectivul creşterii economice "a fost atins în Europa aproape întotdeauna prin reducerea salariilor, suprimarea unor servicii publice şi a protecţiei sociale", iar măsurile luate până în prezent au afectat mai ales populaţia săracă.

"Avem nevoie nu doar de politici de consolidare fiscală, ci şi de investiţii", a punctat Barroso, avertizând că nu se va obţine creştere economică dacă, în acelaşi timp, va creşte şi datoria. El a sesizat că, atât politicienii, cât şi mediul de afaceri doresc mai multe investiţii şi o creştere economică sustenabilă, dar părerile diferă atunci când se ajunge la măsurile care ar trebui adoptate pentru a atinge aceste obiective.

Astfel, sindicatele europene au cerut un plan de investiţii "mult mai ambiţios" decât cel avut în vedere de UE şi au propus ca, în următorii zece ani, să se aloce 2% din PIB-ul comunitar pentru "creştere economică durabilă, reindustrializare şi creare de locuri de muncă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb