Patronatul Antreprenorilor Contabili din România îşi exprimă dezamăgirea faţă de implementarea sistemului RO e-TVA

R.S.
Macroeconomie / 1 august

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România îşi exprimă dezamăgirea faţă de implementarea sistemului RO e-TVA

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România îşi exprimă dezamăgirea profundă faţă de implementarea sistemului RO e-TVA, considerând că acesta ar trebui desfiinţat, în special în lumina recentului ordin al Preşedintelui ANAF nr. 3775/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 726 din 24.07.2024, care introduce un decont de TVA precompletat, pe care îl considerăm inadecvat şi inoportun.

Dacă autorităţile fiscale insistă asupra implementării decontului de TVA precompletat, ne-am fi aşteptat ca sumele prezumate de autorităţi privind TVA de plată sau TVA de recuperat să fie asumate de acestea. Totuşi, aceste valori, în special TVA de plată solicitată de autoritatea fiscală de la contribuabili, nu sunt asumate de autorităţi, fapt care arată că acest sistem nu poate funcţiona eficient, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, pentru publicul larg şi pentru cei care implementează sistemul RO e-TVA fără experienţă în completarea deconturilor de TVA, reamintim că formularul D300, modificat ultima dată prin OpANAF nr. 888/2024, este un act normativ tipizat format din 46 de rânduri, structurat astfel:

Rândurile 1-19 evidenţiază vânzările şi TVA colectată din respectiva perioadă pentru contribuabil.

Rândurile 20-36 reflectă cumpărările şi TVA deductibilă din respectiva perioadă pentru contribuabil.

Rândurile 37-46, cele mai importante din perspectiva TVA, reflectă suma TVA de plată sau TVA de recuperat, asumate sub prezumţia falsului în declaraţii de către contribuabil.

Recentul act normativ propune un decont de TVA precompletat care cuprinde doar primele 36 de rânduri, omiţând secţiunea esenţială privind TVA de plată sau de recuperat. Aceasta denotă o lipsă de asumare a răspunderii de către autorităţi.

Elemente pe care autorităţile fiscale nu şi le-au asumat:

Rândul 38: "TVA de plată în perioada de raportare" - acest element fundamental pentru bugetul de stat, estimat la circa 120 miliarde lei din TVA, nu este asumat de autorităţi. Lipsa acestei informaţii poate denatura bugetul de stat.

Rândul 41: "TVA de plată cumulat" - cea mai importantă informaţie pentru orice analiză fiscală, indicând TVA-ul datorat cumulat de contribuabil, nu este inclusă în decontul precompletat.

Rândul 44: "Suma de TVA negativă de plată" - deşi termenul "negativ" este folosit, acesta reprezintă TVA-ul de rambursat de la bugetul de stat către contribuabil, esenţial pentru bugetul de stat şi contribuabili, în special pentru cei care efectuează investiţii sau exportatori, se menţionează în comunicat.

Analiza actului normativ şi a situaţiei provocatoare determinate de recentul ordin al Preşedintelui ANAF au fost realizate de către Adrian Benţa, Consultant fiscal şi auditor financiar.

"Este foarte important să ne exprimăm dezaprobarea fermă cu privire la contextul impus mediului de afaceri

şi raportul de forţe inechitabil dintre responsabilitatea autorităţii fiscale şi cea a contribuabililor. Este inacceptabil ca autorităţile fiscale să nu îşi asume responsabilitatea pentru valorile prezumate privind TVA de plată sau de recuperat. Această lipsă de asumare nu doar că subminează încrederea contribuabililor în sistemul fiscal, dar pune şi o presiune nejustificată pe mediul de afaceri, afectând negativ stabilitatea şi dezvoltarea acestuia." - Adrian Benţa, Consultant fiscal şi auditor financiar

Impactul neasumării responsabilităţii de către autoritatea fiscală

Lipsa de asumare a responsabilităţii de către autoritatea fiscală în ceea ce priveşte decontul de TVA precompletat pune o presiune nejustificată pe contribuabili. Aceştia sunt nevoiţi să justifice diferenţele mai mari de 20% şi de 5.000 lei, fără ca autoritatea fiscală să îşi asume vreo răspundere pentru aceste sume. Aceasta nu doar că subminează încrederea contribuabililor în sistemul fiscal, dar şi creează un mediu de afaceri instabil şi imprevizibil. Contribuabilii sunt forţaţi să aloce resurse suplimentare pentru a naviga printr-un sistem complex şi adesea incoerent, ceea ce le afectează capacitatea de a se concentra pe activităţile lor de bază şi pe dezvoltarea afacerilor.

Efectele negative asupra mediului de afaceri

Implementarea defectuoasă a sistemului RO e-TVA şi lipsa de claritate legislativă au consecinţe grave asupra dinamicii mediului de afaceri. Companiile, în special cele mici şi mijlocii, se confruntă cu dificultăţi în gestionarea fluxurilor de numerar, planificarea financiară şi menţinerea conformităţii fiscale. Această incertitudine fiscală poate duce la reducerea investiţiilor, încetinirea creşterii economice şi chiar la închiderea unor afaceri. De asemenea, companiile care efectuează investiţii majore sau care se concentrează pe exporturi sunt grav afectate, deoarece nu pot recupera în mod eficient TVA-ul rambursabil, esenţial pentru cash flow-ul lor.

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România solicită încetarea reglementărilor haotice din sistemul RO e-TVA şi responsabilizarea autorităţilor fiscale la acelaşi nivel cu contribuabilii. Este imperativ ca autorităţile fiscale să îşi asume aceeaşi răspundere pe care o au contribuabilii când depun declaraţii fiscale. Înainte de adoptarea oricărui act normativ, este esenţial ca acesta să fie supus unei dezbateri publice. Aceasta ar permite identificarea şi corectarea eventualelor probleme, asigurând astfel o legislaţie fiscală coerentă, aplicabilă şi predictibilă, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb