Patronatul ArcelorMittal Galaţi refuză creşteri salariale, dar oferă bonus pentru 2013

Ana Felea
Ziarul BURSA #Companii / 16 ianuarie 2013

Patronatul ArcelorMittal Galaţi refuză creşteri salariale, dar oferă bonus pentru 2013

Oferta administraţiei combinatului este condiţionată de înregistrarea unui profit de 5 milioane de euro pentru sfârşitul acestui an

Reprezentanţii siderurgiştilor şi cei ai adminis­traţiei combinatului de la Galaţi nu au bătut palma pentru semnarea Contractului Colectiv de Muncă aferent anului 2013 nici după ultima rundă de negocieri, deşi administraţia a început să bată în retragere. Mai exact, patronatul care, deşi nu este de acord cu o creştere salarială, a propus partenerilor de discuţii acordarea unor bonusuri.

"După ce anul trecut au renunţat la reducerea salariilor din 2013, acum ne-au propus acordarea, în aprilie, a unui bonus de 2,5% din venitul anual brut al fiecărui salariat şi un alt bonus, egal cu primul, în luna decembrie. Cel din urmă este condiţionat de rezultatul financiar. Adică ar trebui să nu înregistreze pierderi", a declarat  Ilinca Diaconu, reprezentantul singurului sindicat - Solidaritatea Metal- prezent la negocieri.

Însă, nici în aceste condiţii, reprezentanţii celor două tabere nu s-au înţeles, siderurgiştii solicitând, în continuare, creşteri salariale.

Siderurgiştii vor mai mult

"Noi am refuzat din start oferta administraţiei şi cerem o creştere de cel puţin 5%. Pot fi menţinute şi bonusurile însă nu acceptăm fără majorări salariale", a mai spus Ilinca Diaconu.

Aceeaşi părere o au şi reprezentanţii salariaţilor - susţinuţi de sindicatul Siderurgistul AMG - care însă, pe lângă o creştere salarială cu şapte procente, mai doresc şi creşterea primelor de Paşti şi Crăciun la 200 de lei şi cea de vacanţă la 500 de lei.

Ultimele două runde de discuţii sunt programate pentru miercuri şi vineri, timp în care, cele două tabere ar trebui să ajungă la un numitor comun. În caz contrar, reprezentanţii salariaţilor au declarat, în repetate rânduri, că pot declanşa conflictul de muncă.

Amintim că salariile siderurgiştilor nu au mai fost majorate din 2011, administraţia invocând la negocieri efectele crizei economice. Tot din cauza pierderilor, siderurgiştii nu au primit nici bonusul de 2,5% promis pentru decembrie 2012.

ArcelorMittal Galaţi nu vrea să mai plătească nici taxa de mediu către Primărie

După ce şi-a amânat până în 2014 majoritatea investiţiilor de mediu pe care trebuia să le facă în acest an, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au ajuns să se certe în instanţă cu cei ai Primăriei Galaţi, motivul fiind taxa de mediu! Practic, indienii au refuzat, în acest an, să mai plătească taxa pentru impactul negativ pe care îl are activitatea desfăşurată de combinatul siderurgic asupra gălăţenilor. Este vorba despre suma de 7.885.100 lei, (respectiv 1,79 milioane de euro), valoare stabilită printr-o hotărâre a Consiliului Local din noiembrie 2011.

"Există un litigiu între cele două părţi. Cei de la ArcelorMittal susţin că în urma investiţiilor făcute poluarea s-a diminuat, motiv pentru care valoarea taxei de mediu nu se justifică", a confirmat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

La rândul lor, reprezentanţii combinatului au confirmat exis­tenţa litigiului, însă nu au vrut să comenteze. Însă alte surse din cadrul unităţii siderurgice ne-au răspuns că această taxă este exagerat de mare în condiţiile în care ArcelorMittal a închis mai multe capacităţi iar nivelul de poluare a scăzut foarte mult. Vestea nu i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii autorităţilor de mediu care au dat dreptate indienilor de la Mittal. "Nu s-au mai înregistrat poluări accidentale sau depăşiri ale emisiilor în atmosferă în ultimul an", a explicat Mărioara Gătej, comisar şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

Taxa de mediu a fost stabilită încă din 2005 când ArcelorMittal era obligat să plătească 4 milioane de lei. Agentul economic şi-a respectat obligaţiile până anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb