Patronatul Drumarilor din România acuză preţurile de dumping practicate de unele firme la licitaţii

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 8 noiembrie 2010

Preşedintele Patronatului Drumarilor din România (PDR), Iosif Liviu Bota, a acuzat, vineri, la Târgu Mureş modul abuziv prin care anumite firme câştigă licitaţiile pentru construirea sau reabilitarea de drumuri, prin practicarea unor preţuri de dumping şi oferirea unor garanţii nerealiste, care ajung şi până la 100 de ani. "La lucrările mari, preţurile sunt foarte mari, vedeţi dis-cuţiile despre Autostrada < Transilvania >, cât de mari sunt preţurile comparativ cu alte ţări din regiunea noastră cu acelaşi tip de relief şi acelaşi tip de pământuri. Sigur că e Raiul pe pământ la licitaţiile foarte mari, la care firmele româneşti nu prea au acces, se câştigă nişte preţuri mari. Problemele pentru firmele româneşti sunt că licitaţiile se câştigă şi la nişte preţuri foarte mici, preţuri de dumping, vreau să vă spun că se câştigă licitaţii la 25% din preţul estimat", a arătat Bota. Preşedintele PDR a subliniat că în aceste cazuri şi calitatea va fi de 25%, deoarece "nu se poate să obţii aceeaşi calitate, cea prevăzută în proiecte şi cea dorită de autorităţile contractante".

"Multe dintre autorităţile contractante introduc în documentele de licitare durata garanţiei de bună execuţie, care se punctează. Se întâmplă anomalii, că se ofertează 100 de ani garanţie, numai din dorinţa de a avea puncte, iar autoritatea contractantă nu are posibilitatea să-i descalifice pe aceştia. Caietele de sarcini şi legislaţia în domeniu nu elimină astfel de firme, vă daţi seama, un drum care să aibă garanţie de bună execuţie de 100 de ani", a susţinut Iosif Liviu Bota, citat de Agerpres.

Acesta a mai spus că firmele respective pot fi trase la răspundere, însă garanţia este extrem de mică, deoarce la finalizarea lucrărilor se restituie 70% din aceasta. Bota susţine că deficienţele se pot elimina prin legislaţie, în sensul existenţei unor prevederi clare care să precizeze exact perioada de garanţie, conform standardelor din Europa, şi că nu se punctează cu nimic în plus dacă durata de garanţie este declarată mai mare.

"Pentru că sunt nişte normative, nu numai în România, care prevăd durata de viaţă a unui drum, în funcţie de trafic, de condiţiile meteo. Că-n vârf de munte sunt alte condiţii de mediu decât la câmpie sau în zona Târgu Mureş. Noi mai avem doleanţe, privind rambursarea TVA-ului. Deci încasarea la lucrări, aşa puţine câte sunt, se încasează foarte greu, iar TVA-ul trebuie plătit odată cu facturarea", a accentuat Liviu Bota.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb