Patru fregate de război anti-submarin vor fi construite în România

D.R.
Comunicate de presă / 3 iulie 2023

Patru fregate de război anti-submarin vor fi construite în România

Patru fregate de război anti-submarin vor fi construite în România, ca urmare a unui acord încheiat între compania Damen Shipyards şi grupul Thales, informează un comunicat de presă.

Acordul a fost semnat pe HNLMS Karel Doorman de secretarul de stat al Apărării Christophe van der Maat, CEO-ul grupului Damen Shipyards, Arnout Damen, directorul general Damen Naval, Roland Briene, şi CEO-ul Thales Olanda, Gerben Edelijn, în timpul primei zile a festivalului maritim Sail Den Helder.

Fregatele ASW sunt înlocuitoarele actualelor fregate multifuncţionale clasa Karel Doorman. Ele pot fi utilizate pentru mai multe sarcini, însă accentul va fi pus pe războiul anti-submarin. Navele vor avea propulsie hibridă diesel-electrică şi vor fi proiectate să navigheze cât mai silenţios, pentru a evita pe cât mai mult posibil detectarea lor de către submarine. La bord va fi o suită cuprinzătoare de senzori pentru a detecta submarinele.

Secretarul de stat olandez Christophe van der Maat: "Achiziţia fregatelor ASW are loc în felul în care îl prefer: printr-o cooperare intensă, între ţări, forţe armate şi industrie. În timp, rezultatul va fi un sistem de arme inovator şi puternic. Acest lucru va fi în beneficiul nostru, ca utilizatori direcţi, dar şi al Europei şi al NATO".

"Acesta este un proiect minunat şi un nou capitol special pentru divizia noastră navală Damen", a declarat directorul general al grupului Damen Shipyards, Arnout Damen. "Suntem mândri să construim aceste fregate frumoase şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu mulţi parteneri şi furnizori, în mare parte olandezi, la acest proiect. Cu aceste proiecte de lansare ale clienţilor, păstrăm cunoştinţele vitale în propria ţară şi astfel şi locul nostru între principalii constructori de nave complexe din lume. Mai important, echipajele marinelor olandeze şi belgiene primesc fregate de ultimă generaţie pentru a-şi îndeplini sarcinile vitale".

"Suntem încântaţi că Thales a fost din nou selectat să furnizeze senzori şi sisteme de control al incendiului pentru o nouă clasă de nave pentru Marina Regală a Ţărilor de Jos", a declarat Gerben Edelijn, CEO Thales Olanda. "Echipajul fregatelor ASW se va putea baza pe sistemul nostru ultramodern de război de suprafaţă (Above Water Warfare), care oferă o apărare eficientă împotriva ameninţărilor actuale şi viitoare. Împreună cu navele germane F126, fregatele belgiene şi olandeze ASW vor folosi tehnologie avansată identică pentru apărarea şi protejarea obiectelor de mare valoare".

Fregatele vor avea o lungime de 145 de metri, cu o lăţime maximă de 18 metri şi un pescaj de 5,5 metri la un deplasament de 6.400 de tone. La bord, va exista loc pentru un echipaj de 117 oameni şi capacitate pentru personal suplimentar care să navigheze cu ei. Printre altele, fregatele ASW vor fi echipate cu o suită de război subacvatic (Under Water Warfare Suite - UWWS), un sistem de război de suprafaţă (Above Water Warfare System - AWWS) şi momeli subacvatice. Navele vor fi înarmate cu un tun de 76 mm, torpile MK54, rachete Rolling Airframe Missile (RAM) şi Naval Strike Missile (NSM). Fregata poate găzdui şi alte arme, cum ar fi rachete mai puternice şi arme laser de înaltă putere. Există, de asemenea, ambarcaţiuni şi avioane fără pilot la bord pentru utilizare pe/sub apă, precum şi aerian.

Actualele fregate multifuncţionale ale clasei Karel Doorman au fost construite începând cu anul 1985 de către Damen Naval (la acea vreme Koninklijke Maatschappij de Schelde). Între 1991 şi 1995, au fost livrate opt fregate clasa M, dintre care şase au fost vândute în cele din urmă altor ţări, inclusiv două către Belgia. Odată cu sfârşitul duratei de viaţă a acestor nave, Ţările de Jos şi Belgia au decis în comun să îşi înlocuiască navele cu aceste fregate ASW. Prima navă este preconizată să fie livrată în 2029.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. I-am omenit si pe olandezi.sa manace si gura lor ceva de la proasta europei.zic unii ca proasta nu mai are bani,dar dupa cum se vede,nu este asa.

    1. Sa traducem pentru analfabetii functionali.

      Marina Regala Olandeza a comandat 4 fregate grupului (olandez) Damen Shipyards. Care grup, Damen, a hotarit sa le construiasca la santierul sau din Constanta.

      Adica locuri de munca pentru romani, taxe incasate de statul roman, avantaj Romania. 

    Poate se milogesc de noi olandezii si dupa ce le vom livra fregatele noi, Romania va avea privilegiul sa le cumpere pe cele vechi ce vor fi scoase din serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb