Patru primari din judeţul Caraş-Severin, dar şi un fost edil, au fost audiaţi, ieri, la Timişoara, de procurorii DNA, fiind acuzaţi de fapte de corupţie într-un dosar disjuns din cel în care fostul şef al APIA Caraş-Severin Romică Anculia a fost condamnat pentru fraudarea de bani europeni.
Procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck, a declarat, ieri, citat de Mediafax: "Este vorba de patru primari în funcţie şi un fost primar, toţi din judeţul Caraş-Severin, care sunt audiaţi la DNA Timişoara în continuarea speţei de anul trecut din dosarul în care a fost cercetat fostul şef al APIA din Caraş-Severin. Dosarul s-a disjuns şi acum se continuă cercetarea pe acelaşi gen de speţă".
Potrivit unor surse din cadrul DNA Timişoara, este vorba despre liberalul Roma Gheorghe, primarul comunei Slatina Timiş, liberalul Viorel Roşca, primarul comunei Brebu, social-democratul Ion Moşoarcă, primarul comunei Grădinari, liberalul Ion Stoia, primarul comunei Fotoric, şi de Ion Vetriş, fostul primar al comunei Armeniş.
Aceştia sunt suspectaţi că, împreună cu fostul şef APIA Caraş-Severin, au fraudat fonduri europene.
Fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Caraş-Severin Romică Pavel Anculia a fost trimis în judecată în 20 iunie 2012, pentru că şi-a însuşit bani din fondurile europene destinate lucrărilor de curăţire şi întreţinere a pajiştilor, informa atunci Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Romică Pavel Anculia, în stare de arest preventiv, director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Caraş-Severin la momentul comiterii faptelor, pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Totodată, au fost trimişi în judecată Iancu Simion, în stare de arest preventiv, primar al oraşului Oţelu Roşu, la momentul săvârşirii faptelor, Valentin Ghiţă, în stare de arest preventiv, primar al comunei Socol, la momentul săvârşirii faptelor, pentru luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, Tudor Ioan Jurj - administrator la SC Rox Impresa SRL Lugoj, pentru dare de mită, în formă continuată, cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Potrivit DNA, în cursul anului 2011, inculpaţii Romică Pavel Anculia, în calitate de director al APIA Caraş-Severin, împreună cu inculpaţii Tudor Ioan Jurj (persoană care deţine şi controlează mai multe societăţi comerciale), Iancu Simion, primar al oraşului Oţelu Roşu şi Valentin Ghiţă, primar al comunei Socol, au constituit o asociere infracţională cu scopul obţinerii unor importante sume de bani prin săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.
Astfel, Romică Pavel Anculia, abuzând de prerogativele funcţiei sale, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri.
Fostul şef al APIA Caraş-Severin Romică Anculia a fost condamnat în acest dosar, în luna martie a acestui an, la opt ani de închisoare cu executare de către Tribunalul Arad, care a pronunţat sentinţa pe fond.
În acelaşi dosar, fostul primar al oraşului Oţelu Roşu Iancu Simion a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, Valentin Ghiţă, fost primar din Socol, la şase ani de închisoare cu executare, iar Tudor Jurj a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.
Deciziile Tribunalului Arad au fost atacate cu apel la Curtea de Apel Timişoara.