Universitatea din Bucureşti s-a clasat în QS University Rankings 2016 (unul dintre cele mai cunoscute topuri internaţionale privind calitatea instituţiilor de învăţământ superior) pe prima poziţie între universităţile din ţara noastră, ocupând un loc în seria 701+ între cele mai bune universităţi din lume. În clasament mai figurează Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj şi Universitatea de Vest din Timişoara.
Universitatea Bucureşti a remis un comunicat de presă în care a explicat pe larg care sunt criteriile după care se accede în acest top: "Clasamentul Quacquarelli Symonds World University Rankings este construit pe baza mai multor indicatori cheie: cercetarea ştiinţifică, calitatea predării, angajabilitatea absolvenţilor şi gradul de internaţionalizare şi este realizat de QS Intelligence Unit împreună cu un grup de profesori şi cercetători recunoscuţi mondial. 74.651 de profesori şi 37.781 de angajaţi au contribuit la aceste rankinguri prin analizele globale QS. Pentru includerea în ediţia 2016/2017 a clasamentului, QS a analizat 10,3 milioane de articole şi 66,3 milioane de citări, indexate în bazele de date academice Scopus/Elsevier. Peste 3800 de universităţi au fost luate în considerare şi 916 dintre ele evaluate. (...) Universitatea din Bucureşti ocupă locul 1 între universităţile din România la criteriile: reputaţie academică (401+); reputaţia angajatorului (320); studenţi pe facultate (501+) şi locul 3 la următoarele criterii: citări pe facultate (501+); studenţi internaţionali (501+); facultate internaţională (501+). Fiecare dintre cei 6 indicatori are o proporţie diferită la calcularea scorului final. (...) Universitatea din Bucureşti s-a menţinut constant în QS World University Rankings şi în alte clasamente internaţionale, reflectând calitatea programelor educaţionale oferite, precum şi rezultatele de performanţă în domeniul cercetării. În Clasamentului QS al universităţilor în funcţie de disciplină, publicat în martie 2016, Universitatea din Bucureşti a reuşit cele mai bune performanţe din mediul academic românesc, clasându-se la categoriile 151-200 pentru Limbi Moderne, 251-300 pentru Matematică şi Limba şi Literatura Engleză, şi în grupul 301-400 pentru disciplinele Chimie, Fizică şi Astronomie."
Pe primul loc în topul pe 2016 se află Massachusetts Institute of Technology, urmat de Stanford, Harvard, Cambridge, California Institute of Technology, Oxford, University College London, Swiss Federal Institute of Technology şi Imperial College London. Topul are drept scop să îi ajute pe studenţi să poată face comparaţii între universităţi şi să opteze pentru una dintre ele în cunoştinţă de cauză.