PAUL ANGHEL, DIRECTORUL GENERAL ANPC: "Sfătuim consumatorii să nu cumpere cadouri de Sf. Valentin de la vânzători ambulanţi"

G.D.
Miscellanea / 12 februarie 2023

"Sfătuim consumatorii să nu cumpere cadouri de Sf. Valentin de la vânzători ambulanţi"

Directorul General al ANPC, Paul Anghel, sfătuieşte consumatorii să fie atenţi la ce produse cumpără şi de unde, pentru a face cadouri de Sfântul Valentin şi Dragobete, potrivit unei postări de pe pagina sa de Facebook.

"La cumpărarea diverselor sortimente de bomboane şi ciocolată, pentru a nu le fi afectată sănătatea, să aibă în vedere faptul că achiziţionarea acestor produse se face numai din locuri autorizate.

Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de achiziţionare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

Etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import, trebuie să fie menţionate numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, astfel: cacao...% minim.

În cazul ciocolatei umplute, se menţionează produsul de umplutură.

Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. Aceasta excepţie nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conţinând două sau mai multe astfel de produse, în cazul în care conţinutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate şi goale în interior, această indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim.

De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.

Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă", se arată în postarea de pe Facebook.

Consumatorii trebuie să fie atenţi şi atunci când cumpără produse cosmetice. Achiziţionarea lor trebuie să se facă doar în magazinele autorizate, unde se eliberează bon fiscal. Mai mult, trebuie să aibă în vedere şi ambalajul, el trebuie să corespundă valorii produsului.

Cumpărătorii trebuie să acorde atenţie şi achiziţionării bijuteriilor. "Sfătuiesc consumatorii să evite cumpărarea bijuteriilor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi. Achiziţionarea bijuteriilor din metal preţios trebuie să se facă de la operatorii economici autorizaţi de către #ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase.

Consumatorii trebuie să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanţi sau care se află în spaţii neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse.

La achiziţionarea bijuteriilor din metal preţios, consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

-să solicite informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare;

-să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (titlul metalului, natura pietrelor etc) precum şi datele de identificare ale operatorului economic care comercializează produsul;

-să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului;

-să solicite informaţii suplimentare despre garanţia oferita produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară;

-să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare", se mai arată în postarea lui Paul Anghel.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. a vazut cineva speculatia / bula de pret la FLORI? a comparat cineva pret "flori" in KG cartofi sau orez?

    se vede ca olanda iar are bula pe indexul lor ! 

    s c cret 

    Cand rezolvati complet problema restituirii de catre Raiffeisen a banilor luati abuziv de la clientii care au incheiat contractele de creditare in anul 2007?

    Raiffeisen refuza sa restituie banii acelor clientii care au inchis contractele inainte de sfarsitul anului 2017, desi de la incheierea contractelor in 2007 si pana la inchiderea lor, banca i-a inselat pe clientii respectivi, iar banii insusiti in mod fraudulos trebuie restituiti pagubitilor. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb