Partidul Conservator (PC) şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR) au solicitat, ieri , Guvernului devansarea majorării punctului de pensie de la 1 noiembrie, la 1 septembrie, la o valoare de 675 de lei, în condiţiile subaprecierii salariului mediu brut şi al creşterii preţurilor.
Preşedintele FNSPR, Viorel Copil, a declarat că unul dintre motivele care stau la baza acestei solicitări este legat de "calculul greşit al bazei pentru salarii şi pensii, de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale".
Domnia sa a explicat: "Baza de calcul avută în vedere de Ministerul Muncii este greşită. S-a plecat de la un salariu brut pe economie de 1.550 de lei, în timp ce salariul brut pe economie real este de 1.800 de lei. Nici procentul care ridică punctul de pensie nu este cel real".
Un alt motiv pentru care pensionarii doresc devansarea majorării punctului de pensie este că, în 2008, creşterile de preţuri au avansat peste previziunile Băncii Naţionale referitoare la rata inflaţiei (prognozată iniţial la 4-5% şi anunţată ca fiind de aproximativ 9%).
"Indexarea salariilor şi a pensiilor cu inflaţia nu s-a făcut de la început", a precizat Viorel Copil.
Liderul pensionarilor a reamintit că a solicitat Guvernului să nu se prevaleze de inundaţii - fenomen grav de altfel - ca "de o diversiune" pentru a ignora problema persoanelor vârstnice.
Viorel Copil a mai criticat faptul că o serie de medicamente absolut necesare pentru pensionari au fost scoase de pe lista celor compensate, fiind totodată introduse medicamente care nu erau absolut necesare.
Deputatul PC, Ioan Ţundrea, a afirmat că, potrivit celui mai recent studiu, 90% dintre persoanele vârstnice din România trăiesc sub limita subzistenţei.
Acesta a reamintit că Partidul Conservator derulează un program menit să "mai scadă presiunea" de pe piaţa muncii pentru stimularea angajării persoanelor cu vârste sub 25 de ani şi de peste 45 de ani.
Ţundrea a anunţat că vor fi reluate în Parlament proiectele de lege privind constituirea unui fond de solidaritate pentru pensionari de 1% din profitul reinvestit al societăţilor comerciale, reducerea TVA la produsele alimentare de bază şi introducerea tichetelor valorice pentru sănătate.
Nu în ultimul rând, conservatorii doresc introducerea în programul guvernamental a unui Pact Naţional pentru persoanele vârstnice.