PCC şi Chimcomplex - posibilă colaborare pentru privatizarea Oltchim

EMILIA OLESCU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 aprilie 2013

PCC şi Chimcomplex - posibilă colaborare pentru privatizarea Oltchim

Omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează Chimcomplex Borzeşti, şi acţionarul minoritar al Oltchim, PCC SE, s-ar putea asocia pentru preluarea combinatului, potrivit unor surse din piaţă.

Ipoteza este susţinută şi de faptul că atât Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC, cât şi Ştefan Vuza au declarat că, pe 23 aprilie, vor face anunţuri legate de Oltchim.

Vuza a spus că marţea viitoare va face un anunţ cu privire la intenţiile sale legate de Oltchim şi că acest anunţ va fi făcut împreună cu partenerul cu care va forma un consorţiu, în vederea privatizării combinatului de la Râmnicu Vâlcea.

În acelaşi timp, Wojcieh Zaremba, reprezentantul PCC SE în România, a trimis o invitaţie pentru aceeaşi zi de marţi, 23 aprilie, dată la care va anunţa, în cadrul unei conferinţe de presă, "propriul plan de reorganizare a Oltchim".

De altfel, existau zvonuri despre o posibilă colaborare între cei doi încă din toamna anului trecut, când a fost derulat procesul de privatizare a combinatului vâlcean, care s-a finalizat cu un eşec.

În legătură cu interesul său pentru Oltchim, Ştefan Vuza a precizat: "Avem tot timpul contacte cu cei de la minister şi cu cei din fabrică. Aşteptăm să vedem metoda de privatizare. Ne-am întâlnit şi cu administratorul judiciar, însă nici ei nu ştiu care este cea mai bună variantă. Referitor la preţ, depinde de metoda ce va fi adoptată - dacă vor fi vândute active, dis-cutăm de o sumă care porneşte de la 200 de milioane de euro în sus, pentru anumite părţi, pentru că altele nu funcţionează (şi în raportul comandat de Guvern se arată că Arpechim nu este o soluţie viabilă, că a fost doar o aventură), dacă Oltchim va fi privatizat, probabil că preţul va fi de un euro pentru acţiuni şi 200 de milioane de euro va reprezenta pachetul de investiţii. Noi suntem identici cu Oltchim şi este normal să fim interesaţi de acest combinat".

La rândul său, Wojciech Zaremba ne-a declarat: "Încă din timpul procesului de privatizare de anul trecut am declarat că PCC poate coopera cu Vuza dacă acesta câştigă procesul de privatizare. În general, suntem pregătiţi să cooperăm cu oricine are intenţia să salveze Oltchim. În condiţiile actuale, cooperarea cu Vuza are sens deoarece ei (n.r. Chimcomplex) sunt specialişti pe sodă, noi pe producerea de polioli, aşa că putem fi împreună un investitor atrăgător pentru Oltchim. Construirea unei alianţe puternice care să preia Oltchim reprezintă o opţiune pentru PCC. Însă, până acum, nu avem nicio înţelegere scrisă (n.r. PCC cu Chimcomplex). Totodată, sunt deschis pentru o cooperare mai largă, nu doar cu Vuza, ci şi cu alte companii, pentru a construi o platformă tot mai largă, tot ceea ce poate salva Oltchim fiind luat în considerare de PCC".

Vosganian: "Combinatul nu duce lipsă de pretendenţi"

Cu toate că este într-o situaţie financiară foarte dificilă şi că încă nu se întrevede o soluţie de salvare, Oltchim nu duce lipsă nici de investitori. Ieri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat că, de luni, va semna acorduri de confidenţialitate cu companiile interesate de privatizarea combinatului: "Aceste companii vor avea acces la unele date confidenţiale şi de aceea este nevoie de semnarea acestor acorduri. Nu vă pot da numele lor dar pot să vă spun că două companii sunt din România".

Surse din Oltchim ne-au declarat că, în afară de PCC şi SCR, grupul controlat de Ştefan Vuza, ar mai fi interesat de combinat şi o companie din Polonia şi una din Turcia, iar reprezentanţii acestor companii au efectuat deja o vizită pe platforma din Râmnicu Vâlcea. Prin combinat se mai zvoneşte şi că SOCAR (Azerbaidjan) ar fi interesat de Oltchim, dar şi că Guvernul ar fi trimis, în urmă cu o săptămâ-nă, o invitaţie oficială către concernul rusesc TISE.

Recent, premierul Ponta a spus: "Sunt foarte dezamăgit că, în aceste trei luni, nici măcar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire".

Grupul rus TISE, la care a făcut aluzie şeful Executivului, a participat, în primăvara anului trecut, la prima etapă a privatizării combinatului vâlcean, când a depus ofertă neangajantă. În toamnă, grupul nu a mai participat la a doua etapă a privatizării Oltchim din cauza schimbării metodei de vânzare, cu puţin timp înainte de termenul limită de depunere a ofertelor financiare - statul a renunţat la conversia creanţei AVAS în acţiuni şi a licitat, separat, vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, creanţa AVAS şi creanţa Electrica SA.

Despre interesul SOCAR pentru formula integrată Oltchim - Arpechim s-a mai vorbit, dar societatea nu a participat la privatizare şi a mai şi făcut o achiziţie extrem de costisitoare în Turcia, tot în domeniul petrochimic.

Potrivit surselor noastre, interesul pentru Oltchim este atât de mare pentru că investitorii se aşteaptă ca administratorii judiciari să şteargă datoriile combinatului către stat şi să restructureze creditele bancare. Investitorii se mai aşteaptă ca administratorii să implementeze programul de disponibilizări şi să restructureze compania pentru a o pregăti pentru vânzare.

Sursele noastre afirmă că nimeni nu va fi interesat de Oltchim dacă nu va ajunge la un nivel al datoriilor de maxim 250 milioa-ne euro.

Procesul insolvenţei permite ştergerea datoriilor statului, fără ca Uniunea Europeană să considere acest lucru ca ajutor de stat ilegal.

Blănculescu: "Oltchim nu va ieşi niciodată din insolvenţă, se va dizolva"

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea nu are nicio şansă să iasă vreodată din insolvenţă, acesta urmând să se dizolve, ne-a spus Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, care lucrează la un plan de reorganizare a Oltchim.

"Nu putem vorbi de privatizare atâta vreme cât compania se află în insolvenţă. Oltchim are 793 de milioane de euro datorii şi 400 de milioane de euro pierderi. Într-un final, combinatul se va dizolva. Deocamdată, însă, vom lucra pe două module de reorganizare", ne-a spus Ionel Blănculescu.

Potrivit domniei sale, dacă administratorul judiciar al companiei va fi de acord cu acest plan, un prim modul care va fi operat în cadrul procedurii de reorganizare ar fi vânzarea activelor fără datorii, în cadrul unei licitaţii, după care cumpărătorul va putea începe să producă.

Întrucât, în prezent, pe piaţa de PVC nu exis-tă cerere, o perioadă de circa 1-2 ani, până când sectorul construcţiilor îşi va reveni, o parte din muncitorii de la Oltchim pot urma unele cursuri de reconversie profesională, din fonduri europene, prin POSDRU, urmând să-şi reia activitatea în momentul când va exis-ta cerere în domeniu. Cei care nu vor fi de acord cu acest lucru pot pleca din combinat cu salarii compensatorii.

Partea din combinat rămasă cu datorii şi pierderi va trece la lichidarea judiciară, potrivit domnului Blănculescu.

Domnia sa consideră că varianta de vânzare a Oltchim la pachet cu Arpechim nu este viabilă.

Ionel Blănculescu ne-a spus că, în prezent, capacitatea de producţie de PVC, în Europa, este de 7,5 milioane de tone pe an, iar cererea se ridică la doar 4,5 milioane de tone pe an. În România, necesarul de PVC este de 62.000 de tone, faţă de 90.000-100.000 de tone, cât era necesarul în domeniu în anul 2009.

"Toate acestea sunt semne că o parte din entităţile şi facilităţile din domeniul PVC trebuie să se închidă", ne-a mai spus domnul Blănculescu, adăugând că, deja, INEOS din Marea Britanie şi-a închis cinci fabrici de genul Oltchim, în ultimii ani, şi că unul dintre combinatele Arkema, din Franţa, a intrat, recent, în insolvenţă.

Oltchim, copilul cu multe moaşe

Oltchim duce lipsă de orice, numai de planuri de redresare nu. Cu aproximativ o lună în urmă, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunea că are pe birou vreo cinci planuri de reorganizare, inclusiv de la fostul director general Constantin Roibu. Domnul Vosganian a comentat că Oltchim este într-o situaţie dificilă şi nu îşi permite să refuze niciun proiect de salvare.

Recent, PCC, acţionarul minoritar semnificativ al combinatului vâlcean, a anunţat că are propriul plan de reorganizare, pe care îl va prezenta marţi. Şi Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, a declarat că, în aproximativ două săptămâni, va avea un proiect de redresare a Oltchim, realizat de o echipă de specialişti.

Dar degeaba are Oltchim atâtea planuri de salvare, pentru că niciunul dintre acestea nu poate fi implementat fără aport de capital, ne-a declarat Corneliu Cernev, unul dintre liderii salariaţilor din combinat.

Statul a eşuat în obţinerea acordului Comisiei Europene pentru acordarea unui ajutor de salvare de 20 milioane euro şi a unor garanţii de stat pentru contractarea unor credite în valoare totală de 25 milioane euro. Cu cei 45 milioane euro, producţia Oltchim ar fi putut fi pornită la o capacitate care să asigure profitabilitatea societăţii. Nici băncile creditoare nu au dorit să ofere împrumuturi suplimentare. Aşa că singura soluţie de finanţare identificată de administratorii judiciari presupune o schemă financiară complexă (factoring, lease-back, bilete la ordin).

Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului, ne-a declarat, ieri, că schema a fost pusă la punct şi că aşteaptă un răspuns de la partenerii comerciali ai Oltchim şi de la finanţatori.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. conform publicatiei kunstoffweb.de arkema este dispusa sa plateasca pentru a se continua productia de PVC la Chem One Sas din Lyon.

    Este recomandabil ca fraze de genul "Nu putem vorbi de privatizare atâta vreme cât compania se află în insolvenţă. Oltchim are 793 de milioane de euro datorii şi 400 de milioane de euro pierderi. Într-un final, combinatul se va dizolva. Deocamdată, însă, vom lucra pe două module de reorganizare", ne-a spus Ionel Blănculescu." sa fie intai trecute prin filtrul mintii sau adaugat ca au fost exprimate sub influenta unor substante halogene :-) 

    1. Piata de PVC a Oltchimului nu este Europa !De ce ni se dau exemple aiuritoare ? Taiati-le frate pe toate ! PCC si Vuza !? PCC -ul urmareste demolarea Oltchimului de cind a intrat in actionariat ,iar Vuza este un expert in lichidari - vezi fabrica "Textila" din Pitesti , unde nu au ramas decit gardurile .Demolati-le domnilor guvernanti pe toate si jucati Hora Unirii pe ogoarele nou create ale tarii ! De ce vreti domnilor sa guvernati ? Sa ne aratati ca puteti face ce vreti , dar numai lucruri rele ?N-am vazut ,in 23 de ani , pe nimeni dintre guvernanti sa puna interesele tarii mai presus de interesele personale .Un popor kamikadze...

    O afirmatie ciudata ...."în raportul comandat de Guvern se arată că Arpechim nu este o soluţie viabilă, că a fost doar o aventură"

    Sa ii vad pe viitori proprietari ai Oltchim, cum fac rost de materia prima. Ca sa o aduca de afara, o sa ii coste enorm. Probabil, Oltchim se va axa doar pe o anumita productie, nu pe o gama larga. 

    Vuza a facut treaba buna la Chimcomplex, face an de an investitii, firma este profitabila (2012 a terminat pe un profit de 12,2 milioane lei). Nu ar fi un proprietar rau.  

    Iar Vuza, iar PCC,iar prostia lui Vosganian, indiferenta lui Ponta,iar baliverne? Rusine guvernanti si oameni din Minister, sper ca stiti ce Minister? MAFIOTI cu pretentii de oameni preocupati de OLTCHIM!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb