BPN al PDL susţine promovarea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, a declarat, ieri, minis-trul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, arătând că vor începe negocieri cu partenerii din coaliţie, pentru ca acest proiect să fie adoptat cât mai curând în cursul acestui an.
Baconschi a precizat că a propus BPN al PDL asumarea politică a proiectului votului prin corespondenţă, iniţiat de ministrul Afacerilor Externe, proiect care, în opinia sa, va avea "costuri reduse în comparaţie cu alte modalităţi de vot extrateritoriale".
"Mă bucur că BPN şi-a asumat oportunitatea politică a promovării acestui act normativ, urmând ca foar-te rapid să se angajeze negocieri, consultări cu partenerii de coaliţie, astfel încât proiectul odată validat politic la nivelul Guvernului să fie transmis către Parlament şi adoptat pe cât posibil în cursul acestui an, astfel încât la alegerile din 2012 modalitatea alternativă de vot să se adauge celei clasice", a spus Teodor Baconschi, citat de Mediafax.
El a arătat că această soluţie a votului prin corespondenţă este aşteptată de diaspora, fiind văzută ca "o reparaţie morală".
Baconschi a opinat totodată că votul prin corespondentă poate duce la creşterea semnificativă a celor care îşi exercită dreptul de vot, urmând să se realizeze "stimularea conştiinţei civice prin organizarea unei campanii de explicare a procedurii de vot prin corespondenţă". "Votul prin corespondenţă are cos-turi reduse în comparaţie cu alte modalităţi de vot extrateritorial şi ne va permite să avem şi o cunoaştere mai bună a situaţiei şi numărului cetăţenilor români din diaspora, mai ales că se pregăteşte şi un recesământ intern al populaţiei", a precizat Ba-conschi.
El a arătat că proiectul de lege a fost inspirat din legislaţia unor state membre ale UE şi a menţionat faptul că a avut o discuţie informală cu vicepremierul Marko Bela, care a luat act de dorinţa PDL de a găsi "un numitor comun care să permită promovarea acestui act normativ".
Teodor Baconschi nu a putut să precizeze care vor fi "costurile reduse" care se vor realiza prin adoptarea acestui proiect de lege, dar a spus că "este mai ieftin să organizezi vot prin corespondenţă decât sedii suplimentare în diaspora".
Baconschi a menţionat că va prezenta şi cifre "de îndată" ce va face estimările.
Întrebat dacă este posibilă angajarea răspunderii Guvernului pe un asemenea proiect de lege, Teodor Baconschi a precizat că el crede că este timp pentru dezbaterea în Parlament a proiectului.
"Cred că avem timp pentru o dezbatere în comisiile parlamentare şi pentru votarea în plenul Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz", a adăugat Baconschi.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, anunţa în cursul săptămânii trecute că va prezenta în BPN al PDL, la 18 iulie, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă pentru sus-ţinere politică, urmând ca apoi să fie discutat cu UDMR şi să opereze la viitoarele alegeri parlamentare dacă va fi adoptat şi promulgat.
MAE a anunţat, recent, că a depus proiectul privind legea votului prin corespondenţă la Guvern pentru aprobare, în speranţa că acesta va fi adoptat de Parlament în toamnă.
Deputatul PDL William Brânză i-a propus ministrului Baconschi contopirea proiectului MAE privind legea votului prin corespondenţă cu varianta de proiect iniţată de el şi Raluca Turcan, aflată deja la Cameră, parlamentarul cerând în acest scop MAE să urgenteze trimiterea documentului la Parlament.
Senatul a adoptat tacit, în 9 mai, o propunere legislativă privind introducerea votului prin corespondenţă pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate, senatorii nereuşind să îşi exercite votul asupra proiectului în termenul regulamentar.
Comisia juridică a Senatului propusese senatorilor respingerea iniţiativei legislative, având în vedere punctul de vedere al Guvernului, care a anunţat că lucrează în prezent la un proiect de lege care are acelaşi obiect de reglementare.
Potrivit proiectului, cetăţenii ro-mâni cu drept de vot cu domiciliul în străinătate în momentul unei consultări electorale ar urma să poată opta pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă.
Actul normativ are ca iniţiatori un grup de senatori şi deputaţi PDL, printre care şi Mircea Andrei, Petru Başa, Vasile Blaga, Orest Onofrei, Cristian Rădulescu, Sulfina Barbu, Cornel Ştirbeţ şi Raluca Turcan.
Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor.