PE FONDUL CONSTITUIRII UNUI PROVIZION EXCEPŢIONAL LEGAT DE ACTIVITATEA BCR BPL BCR - pierderi nete de 4,4 milioane euro, în primul semestru

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 august 2019

BCR - pierderi nete de 4,4 milioane euro, în primul semestru

În perioada ianuarie-iunie 2018, banca a avut un profit net de 149,7 milioane euro

BCR a înregistrat o pierdere netă de 20,8 milioane lei (4,4 milioane euro), în primul semestru al anului curent, ca urmare a constituirii unui provizion excepţional legat de activitatea BCR Banca pentru Locuinţe, în pofida rezultatului operaţional solid, a costurilor scăzute de risc şi a performanţelor ridicate pe toate liniile de business, anunţă un comunicat al băncii.

În perioada ianuarie-iunie 2018, profitul net al Băncii Comerciale Române a fost de 697 milioane lei (149,7 milioane euro), cu peste 128% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioa-dă a lui 2017.

Amintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, în 24 iunie, că BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) nu a respectat cerinţele legale privind plata primelor de stat pentru clienţi, întorcând decizia din primă instanţă a Curţii de Apel Bucureşti din 2017, care a dat câştig de cauză băncii, reprezentată de fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.

În acest context, Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, a anunţat că va constitui un provizion semnificativ, de până la 230 de milioane de euro, banca fiind nevoită să ramburseze la bugetul statului primele acordate anterior. BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe au fost acuzate, în 2015, de Curtea de Conturi că au încălcat legea atunci când au acordat primele oferite de stat şi unor beneficiari care nu au folosit sistemul de economisire-creditare (bauspar) pentru contractarea unui credit, ci doar pentru obţinerea primelor. Cele două bănci pentru locuinţe din ţara noastră au primit, în perioada 2004-2015, de la bugetul de stat, sub formă de prime, o sumă în valoare de 765 de milioane de lei, din care 608 milioane de lei au fost încasate de BCR.

În decembrie 2015, Curtea de Conturi a publicat un raport ce indica un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei, sumă ce semnifică prejudiciul produs de RBL.

Revenind la rezultatele BCR din prima jumătate a acestui an, venitul operaţional a crescut cu 10,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, ajungând la 822 milioane lei (173,3 milioane euro), susţinut de veniturile operaţionale mai mari.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 15,4%, până la 1,11 miliarde lei, de la 962,3 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut, pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât şi al creşterii creditelor şi depozitelor clienţilor.

Venitul net din comisioane a crescut cu 5,6%, ajungând la 368,9 milioane lei, mai ales în urma unor venituri mai mari din comisioane generate de activităţile de creditare şi asigurări.

Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 13,3%, până la 162,9 milioane lei, în timp ce venitul operaţional a crescut cu 9,6%, până la 1,69 miliarde lei, determinat în principal de veniturile nete din dobânzi înregistrate pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât şi al creşterii creditelor şi depozitelor clienţilor.

În perioada analizată, cheltuielile administrative generale au atins valoarea de 868,2 milioane lei, în creştere cu 8,4% faţă de intervalul similar al anului trecut, arată comunicatul BCR. Astfel, raportul cost-venituri s-a îmbunătăţit la 51,4%, în semestrul întâi din 2019, faţă de 51,9% în prima jumătate a anului precedent.

Sursa citată arată, printre altele: "În ceea ce priveşte pierderea netă, rezultată din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea jus-tă prin profit şi pierdere, BCR a consemnat o eliberare de provizion de 88,8 milioane lei (18,7 milioane euro), faţă de o valoare de 30,1 milioane lei (6,5 milioane euro) în perioada ianuarie-iunie 2018, determinată de recuperări de la clienţi neperformanţi, precum şi de însănătoşiri. Rata creditelor neperformante aflată la 5,5% la data de 30 iunie 2019 s-a redus faţă de 5,8% în decembrie 2018 ca urmare a unei evoluţii pozitive a creditelor acordate clienţilor. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane a ajuns la 103%, în iunie 2019".

În ceea ce priveşte rata de solvabilitate conform regulamentului privind cerinţele de capital (CRR), doar banca, în mai 2019, se afla la nivelul de 21,4%, semnificativ peste cerinţele de reglementare ale Băncii Naţionale a României.

Împrumuturile şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 3,8%, până la 37,78 miliarde lei, la data de 30 iunie 2019. Depozitele clienţilor au avansat cu 0,6%, până la 55,42 milirde lei la finalul lunii iunie, fiind determinate de creşterea depozitelor din retail. Depozitele clienţilor rămân sursa principală de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, inclusiv compania mamă, subliniază comunicatul citat.

Segmentul real estate a crescut cu 48,2%

În activitatea bancară de retail, BCR a acordat credite noi în monedă locală pentru persoane fizice şi microîntreprinderi de peste 3,5 miliarde lei (745 milioane euro), în semestrul întâi 2019, în principal datorită creditelor de nevoi personale, anunţă reprezentanţii băncii. Aceştia subliniază că generarea de credite noi a fost constrânsă de regulile mai stricte cu privire la gradul de îndatorare (DTI) aplicat începând cu luna ianuarie 2019, acesta având un impact mai mare asupra creditelor ipotecare. 34% din totalul fondurilor pentru Prima Casă din acest an au fost alocate BCR, mai arată comunicatul BCR.

În ceea ce priveşte activitatea bancară corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite corporate noi în valoare de 3,6 miliarde lei (761 milioane euro), în prima jumătate a anului în curs. Banii au mers în sectoare din economie cum ar fi industria prelucrătoare (industria auto, industria chimică, industria producătoare de utilaje), energie şi utilităţi, agricultura şi sectorul medical.

Stocul de finanţări acordate sectorului IMM (inclusiv subsidiara BCR Leasing) a crescut cu 16% comparativ cu nivelul de anul trecut, atingând valoarea de 5,8 miliarde lei (1,2 miliarde euro), la data de 30 iunie 2019, ca urmare a unei concentrări mai mari pe afaceri noi şi pe dezvoltarea sectorului de leasing.

"Segmentul Real Estate a crescut în mod semnificativ, cu 48,2% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a noilor proiecte de construcţii de birouri şi spaţii comerciale finanţate în ultimul an", conform comunicatului băncii.

BCR a aprobat un număr record de 1.200 credite în cadrul programului Start-up Nation în doar două luni de la lansarea produsului, având cel mai bun pachet pentru start-up-uri. În plus, banca a lansat un nou produs de administrare granturi pentru programele Startup Plus şi Diaspora Start-up, care a ajuns la 2.000 de conturi curente în semestrul întâi 2019.

BCR a continuat programul acceleratorului de business BCR-InnovX, prin organizarea primei ediţii BCR-InnovX Tech Conference, dedicată start-up-urilor şi investitorilor, şi prin iniţierea celui de-al doilea grup de zece start-up-uri, cu o cifră de afaceri sau o valoare a finanţării atrase de până la 100.000 de euro.

Platforma George a ajuns la 600.000 de utilizatori, în primele şase luni ale anului

În primul semestru al anului 2019, BCR a accelerat procesele de digitalizare şi simplificare operaţiuni. Platforma inteligentă de banking George a ajuns la 600.000 de utilizatori în primele şase luni ale acestui an, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru microîntreprinderi. George a fost în mod continuu îmbunătăţit cu noi funcţionalităţi, inclusiv George Pay, soluţie de plată pentru smartphone-uri şi magazinul George. În semestrul unu 2019, peste 35.000 de plug-in-uri şi produse au fost activate de către clienţi în cadrul magazinului George.

BCR a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de tranzacţii contactless, ajungând la un nivel de 74%, faţă de 64% în decembrie 2018, conform informaţiilor trfansmise de ban că.

Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română, subliniază: "Într-un mediu în continuă schimbare, ne străduim permanent să fim mai aproape de clienţii noştri, atât prin finanţarea proiectelor personale sau de business, cât mai ales prin implicarea în educaţia lor financiară cu unul dintre cele mai de succes şi de amploare programe de acest fel din România.

Ştim bine că putem progresa doar alături de clienţii noştri, iar nevoile lor reprezintă pentru noi punctul de plecare pentru a dezvolta produse şi servicii adaptate noilor tehnologii. De asemenea, performanţa noastră este posibilă datorită colegilor care şi-au asumat un nou mod de a interacţiona cu clienţii, implicându-se activ în programele de educaţie financiară şi în procesul de digitalizare.

Rezultatul nostru operaţional solid este o dovadă a faptului că răspundem aşteptărilor clienţilor şi partenerilor, şi a angajamentului asumat de a sprijini dezvoltarea economiei naţionale".

Erste Group - profit net de 732 milioane euro, în primul semestru

Erste Group raportează un profit net solid, de 732 milioane euro, în primul semestru al anului în curs, susţinut de cel mai bun rezultat operaţional din ultimii cinci ani

"Suntem foarte mulţumiţi de profitul net de 732 milioane de euro obţinut în prima jumătate a acestui an. Este un rezultat bun ce se bazează pe performanţa mai multor indicatori cheie, precum venitul operaţional, cheltuielile administrative, costurile de risc, capitalizarea şi lichiditatea. Desigur, există întotdeauna loc pentru o creştere a performanţei, iar noi ne îndreptăm în direcţia cea bună", a spus Andreas Treichl, CEO Erste Group Bank AG. Oficialul grupului austriac a menţionat: "Creşterea economică solidă din regiunea Europei Centrale şi de Est, care se menţine la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, se reflectă şi în volumul creditelor contractate de clienţii noştri, care a crescut cu peste 7 procente faţă de acelaşi interval al anului trecut, până la 155,3 miliarde euro. Cu toate acestea, creşterea cu 8% a depozitelor clienţilor noştri, până la 169,7 miliarde euro, este un motiv de îngrijorare în contextul în care mediul este în continuare marcat de dobânzi reduse. Depozitele nu mai sunt fundamentul pe care clienţii noştri îşi pot clădi bunăstarea financiară. Una dintre principalele noastre misiuni în anii următori va fi să dezvoltăm produse de investiţii atractive şi adecvate profilului de risc al clienţilor. În condiţiile actuale, suntem încrezători că ne vom atinge obiectivele stabilite pentru 2019, anul în care aniversăm 200 de ani de activitate: să creştem veniturile mai mult decât cheltuielile, să menţinem reduse costurile de risc şi să atingem o rentabilitate solidă a capitalului propriu de peste 11 procente".

Creşterea cheltuielilor administrative generale până la 2,14 miliarde euro s-a datorat în principal unor cheltuieli de personal mai mari, în valoare de 1,25 miliarde euro.

Taxele pe operaţiunile bancare şi financiare au crescut uşor, până la 64,7 milioane euro.

Activele totale au crescut la 248,3 miliarde euro, numerarul şi echivalentele de numerar scăzând la 16,8 miliarde euro, în timp ce creditele şi avansurile către instituţiile de credit s-au majorat la 23 miliarde euro. Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 155,3 miliarde euro. În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci s-au majorat la 19 miliarde euro, iar depozitele de la clienţi au continuat să crească - mai ales în Republica Cehă şi Austria - şi au ajuns la 169,7 miliarde euro. Raportul credite/depozite s-a situat la 91,5%.

Contextul operaţional se anunţă favorabil expansiunii creditării, apreciază analiştii BCR, adăugând: "Estimările privind creşterea reală a PIB în 2019 se situează în jur de 3-4% pentru toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est şi de circa 2% pentru Austria. Creşterea reală a PIB ar urma să fie susţinută în principal de cererea internă solidă, în timp ce majorarea salariilor şi scăderea ratei şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Este de aşteptat ca disciplina fiscală să se menţină la nivelul întregii regiuni".

Erste Group are ca obiectiv, în 2019, o rată a capitalului tangibil (ROTE) de peste 11%. "Ipotezele de bază sunt: veniturile să crească mai mult decât cheltuielile (presupunând o creştere de peste 5% a portofoliului net de credite), costuri de risc mai mari, dar în continuare la minime istorice (până la 10 puncte de bază), rata de impozitare estimată să rămână sub 20%", mai notează BCR.

Sursele citate menţionează că printre riscurile privind perspectivele se numără impactul evoluţiei ratelor de dobândă alta decât cea estimată, riscurile politice sau măsurile de reglementare împotriva băncilor, precum şi ris-curile geopolitice şi cele economice globale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am fost foarte dezamăgit de această bancă!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb