Acţiunile SIF1 Banat-Crişana se tranzacţionează la un discount între valoarea unitară a activului net (VUAN) şi preţul din piaţă de peste 62%, această diferenţă fiind cea mai mare, în comparaţie cu celelalte Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri). În cazul titlurilor celorlalte patru SIF-uri, diferenţele faţă de activul net pe acţiune sunt de 38,7% - 48%, unde cel mai mic discount se regăseşte la SIF Transilvania.
Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare Intercapital Invest, pune diferenţa dintre VUAN şi preţul din piaţă al SIF1 pe seama percepţiei investitorilor asupra companiei. Domnia sa consideră că investitorii nu au încredere foarte mare în societate şi că, de aceea, nu intră la cumpărare. Potrivit directorului de tranzacţionare Intercapital, această percepţie a investitorilor este cauzată de ştirile legate de SIF1 din ultima perioadă şi de faptul că societatea nu a distribuit dividende acţionarilor.
Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a amendat cu 10.000 de lei pe preşedintele SIF1 Banat Crişana, Dragoş Bîlteanu, pentru că nu a informat, în termen, publicul cu privire la caracteristicile companiei SIF Imobiliare Ltd., înfiinţată în Cipru.
Mai multe voci au criticat hotărârile luate de conducerea SIF1, în acest an, precum reducerea capitalului social, constituirea SIF Imobiliare Limited, achiziţionarea Turism Azuga de la o firma afiliată preşedintelui Consiliului de Administraţie fără raportarea tranzacţiei către acţionari, precum şi achiziţia de obligaţiuni Romenergo.
Mihai Mureşian consideră că, în timp, diferenţa dintre VUAN şi preţul din piaţă al SIF Banat Crişana nu va mai fi atât de mare.
Lipsa dividendelor şi deciziile controversate ale conducerii SIF-ului sunt motivele care au dus la diferenţa mare dintre VUAN şi preţul din piaţă al SIF Banat-Crişana şi în opinia lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
"Titlurile SIF1 se tranzacţionează în prezent la un discount de 62% faţă de activul net. Explicaţia este dată de faptul că, anul acesta, SIF1 nu a distribuit dividende cât şi de deciziile controversate luate în acest an, decizii ce au dus la o deteriorare a imaginii companiei. Fundamental, faptul că SIF1 nu a distribuit dividende a avut un efect pozitiv prin aprecierea activului net al companiei", ne-a declarat domnul Tihon.
Un alt broker pune diferenţa dintre VUAN şi preţul din piaţă al titlurilor SIF1 tot pe seama faptului că, anul trecut, societatea nu a distribuit dividende acţionarilor, acest lucru generând o reticenţă din partea investitorilor de a se apropia de companie.
Acesta este de părere că, dacă acest discount va fi foarte mare, vor aparea investitori la cumpărare, menţionând că, cu cât riscul este mai mare, cu atât există şi şansa unui câştig mai consistent, fără să fie însă cert.
Valoarea unitară a activului net al SIF1 este 2,8334 lei, în timp ce ultimul preţ cu care s-au tranzacţionat acţiunile societăţii a fost de 1,05 lei, în scădere cu 1,69% faţă de şedinţa precedentă.
Raportat la preţul de închidere al şedinţei de miercuri, şi celelalte SIF-uri se tranzacţionează cu o diferenţă faţă de valoarea unitară a activului net, acest discount fiind de 45,5% pentru SIF2 Moldova, de 38% pentru SIF3 Transilvania, de 47,7% pentru SIF4 Muntenia şi de 39,7% pentru SIF5 Oltenia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2013, 00:16)
SIF1 e tranzactionat exact acolo unde piata crede ca merita sa fie.
Sa nu aveti nici-o indoiala.
2. optiuni clare
(mesaj trimis de Elliot în data de 18.10.2013, 00:28)
Manastire intr-n picior, ghici ciuperca ce-i?
Discountul mare apare la sifele unde se simte parfum de Bilteanu-Lakis.Cum la SIF1 avem direct parfumul, si discountul este cel mai mare. Daca incercam sa identificam cauzele: Azuga Turism si Romenergo, iz de sifonare cash, Sif Imobiliare plc, iz de smechereala cu scop de sifoneala de bani, amenda de 10.000 lei, decizia ASF nevazand-o nimeni, iz de pacaleala de ochii AIPC, ultimele 2 tranzactii deal, intens cercetate, dar inca neelucidate, iz de tainuilaa, si sa le intelegem talcul, ajungem la concluzia ca la SIF1 se deruleaza o operatiune concertata si agreata de ASF....Unde esti tu Elliot sa la dai ultimatum! ..ori bani pentru toti actionarii ori uscheala rapida in Cipru sau model Keloo & Dinel Nutu
2.1. intrebare pentru domnul Elliot :-) (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 18.10.2013, 01:04)
care dintre cele doua valori ale capitalului social --RAS=80.603.752 si IFRS=883.997.669 va avantajeaza? Daca este sa ne luam dupa domnul director Ursache, atunci in cazul in care sunteti actionar alegeti IFRS, daca sunteti doar interesat alegeti RAS , cel putin asa zice instructiunea 6/2011 (" (3) Situațiile financiare anuale întocmite în conformitate cu IFRS, menționate la alin.(2), sunt destinate exclus
iv pentru a fi utilizate de entitățile respective, acționar ii acestora și CNVM și nu pot fi invocate ca fundament al deciziei de investiție. " Multumesc anticipat pentru raspuns :-)
3. bilteanu la FP
(mesaj trimis de actionar sif1 în data de 18.10.2013, 00:49)
sa-l puna Elliot pe bilteanu la FP daca vor performanta cu adevarat. Bilteanu chiar stie meserie...o demonstreaza la sif1 din doua tranzactii duce toti bani la Elliot. el chiar stie cum sa ia banii actionarilor si sa-i dea acolo unde trebuie. si ASF il sprijita neconditionat chiar il acopera daca mai greseste in graba lui.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de alt actionar la sif1 în data de 18.10.2013, 10:11)
Prietene, nu compara ceea ce face Eliot la FP cu devalizarea care se produce la sif1. Eliot actioneaza perfect legal si moral pentru cresterea valorii pentru toti actionarii. La sif1 se actioneaza pentru scaderea valorii pentru actionari (discount de 62%) si se devalizeaza fondul in favoarea calor care il conduc si care trebuie schimbati imediat. Supravegherea pietei ar trebui sa actioneze imediat, altfel toata increderea in piata de capital se distruge.Tic tac donmu Ursache, dar caca nu reparati economia, in maxim un an intra USL-ul pe faras si la revedere slujbe caldute.
3.2. SIF1- FP (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de actioanar sif1 în data de 18.10.2013, 10:31)
tocmai asta doresc sa compar SIF1-FP, ce face un administrator care lucreaza pentru toti actioanrii (Templeton) si ce face un penal ca bilteanu care devalizeaza tot cu sprijinul autoritatilor (ASF) care peste un an doi se vor plange ca nu avem bursa.
3.3. SIF1- FP (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de actioanar sif1 în data de 18.10.2013, 10:48)
tocmai asta doresc sa compar SIF1-FP, ce face un administrator care lucreaza pentru toti actioanrii (Templeton) si ce face un penal ca bilteanu care devalizeaza tot cu sprijinul autoritatilor (ASF) care peste un an doi se vor plange ca nu avem bursa.
4. discount
(mesaj trimis de cristian în data de 18.10.2013, 09:27)
62% discount - pare incredibil - la fp e 20% si vuanul e umflat cu actiuni ca nuclearelectrica ... diferenta o face eliott - daca ar intra la sif1 dupa ce iese de pe fp ... 2 ron se face sif1
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2013, 10:53)
SIF1-2.5ron...
Daca si cu parca...baietii astia par greu de clintit ,degeaba urlam noi pe forumuri de luni de zile ca se petrec ilegalitati.nimeni nu face nimic...poate si noi actionarii minoritari daca ne-am grupa,am lua un avocat...
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de alt actionar la sif 1 în data de 18.10.2013, 11:40)
Buna idee.Poate pana la urma urnim si fondurile de pensii car au sif 1 si organele care se ocupa cu investigarea ilegalitatilor. Eu cred ca astia la cum fura din sif 1 nu mai au actiuni acolo si la o AGA Extraordinara pentru alegera unui CA nou nu mai au nici un vot in in favoarea lor.
4.3. de acord cu actionarea in justitie (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de vanatorul în data de 18.10.2013, 12:20)
Sustin actiunea in instanta impotriva admin sif1 si propun contactarea av dutescu
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de alt actionar la sif 1 în data de 18.10.2013, 12:51)
Ca sugestie poate ar fi mai usor, apeland la avocatul respectiv sa se convoace o AGEA urgent si sa sa schimbe consiliul de administratiecat mai curand. Noul consiliu poate analiza ce au facut si actiona in consecinta. Pentru asta pot fi mobilizati actionarii mari destul de repede (5%). Baiatii nu cred ca mai au nici o sansa la confirmare. Actiunea in instanta e buna insa va dura mult. Cu titlu de urgenta trebuie schmbati cat mai curand pentru a nu mai devaliza sif 1.
4.5. eu am facut sesizari la ASF (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de actionar SIF1 în data de 18.10.2013, 15:21)
stiu ca pot sa tot fac ca e degeaba, dar daca am fi mai multi poate s-ar crea o presiuen si pe ASF. va amintiti ca ASF a dat un comunicat ca investigheaza tranzactiile deal, de atunci a trecut peste 30 de zile si nici acum nu a reusit ASF comunicatul de spalare al penalilor . deci situatia e groasa daca nici ASF nu ii mai poate acoperi cu comunicate artistice.
5. fără titlu
(mesaj trimis de ionel în data de 18.10.2013, 15:32)
asf o nulitate,ce fac organele statului nu se autosesizeaza de invartelile de la sif1 sau sunt partase?stie cineva ce inseamna pozitia de REZERVE din bilant sau este o jmecherie pentru a masca profitul,sarbatori fericite
6. Ultima sansa pentru Bitleanu
(mesaj trimis de Om în data de 18.10.2013, 22:25)
Cred ca ultima sansa pentru Bitleanu este pana la AGA din primavara.Daca nici atunci nu pune nimic pe masa trebuie debarcat si tarat in procese chiar de noul adm SIF1.