PE FONDUL PANDEMIEI DE COVID-19 2020, anul în care vor exploda fuziunile centrelor de date

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 aprilie 2020

2020, anul în care vor exploda fuziunile centrelor de date

Un studiu al Synergy Research arată că valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din domeniul centrelor de date a depăşit deja totalul consemnat în 2019

În schimb, fuziunile şi achiziţiile din alte domenii sunt puternic afectate de criza actuală

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din sectorul centrelor de date încheiate în primele 16 săptămâni ale anului 2020 a depăşit deja totalul consemnat pe acest segment în 2019, în ciuda pandemiei de coronavirus (Covid-19), potrivit unui studiu realizat de Synergy Research, care anticipează că actuala criză nu va slăbi piaţa serviciilor cloud.

Synergy Research arată că motivul principal al acestei creşteri este faptul că "mega-tranzacţiile" sunt din nou de actualitate. Ast­fel, la începutul anului a avut loc achiziţia furnizorului european de servicii de centre de date Interxion pe 8,4 miliarde de dolari, de către societatea americană de profil Digital Reality, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie realizată vreodată pe piaţa centrelor de date. Totodată, sursa aminteşte două tranzacţii cu valoare de un miliard de dolari şi alte două evaluate la peste 500 de milioane de dolari, potrivit cloudcomputing- news.net.

Digital Realty şi Equinix, cei mai mari furnizori de servicii de colocare, rămân de departe cei mai mari investitori în domeniu, cu o cotă estimată la 35% din valoarea totală a afacerilor, din 2015 până în prezent.

Anul trecut a fost înregistrat cel mai mare număr de fuziuni şi achiziţii în domeniul centrelor de date, ajungând la un prag de 100 pentru prima dată, însă 2017 rămâne anul cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor din domeniu, acesta fiind singurul an cu afaceri de 20 de miliarde de dolari, în total. Cifrele actuale pentru 2020 arată 28 de tranzacţii, cu o valoare de până la 75 de milarde de dolari.

Potrivit Synergy, 2020 va fi un an exploziv în privinţa fuziunilor şi achiziţiilor de centre de date, serviciile cloud continuând să alimenteze cererea de capacitate de stocare.

Acest lucru ţine cont de efectele potenţiale ale pandemiei Covid-19 pe piaţă. În timp ce unele industrii sunt afectate de o perspectivă sumbră, cererea de software şi infrastructură bazată pe cloud nu va suferi din cauza crizei generate de coronavirus, potrivit spe­cialiştilor.

John Dinsdale, analist-şef la Sy­nergy Research, declară că, în timp ce Covid-19 va avea un impact negativ pe multe pieţe hardware IT, pieţele de software vor fi afectate mai puţin, în timp ce unele pieţe de servicii "ar putea fi stimulate".

Instrumentele de colaborare şi divertismentul digital au înregistrat în mod evident un avans important - existând un număr tot mai mare de centre de date care demonstrează acest lucru. În acelaşi timp, sectorul este stimulat de telemuncă, extrem de mulţi angajaţi lucrând în prezent de acasă, în contextul pandemiei.

"Unele pieţe orientate către companii vor fi afectate în mod sever de criza actuală, în timp ce pieţele IT destinate consumului vor cunoaşte un sentiment mixt, dar vor exista şi impulsuri pozitive în diverse domenii", afirmă Dinsdale, citat de CloudTech, adăugând: "Pieţele furnizorilor de servicii vor avea o evoluţie mixtă şi va exista un anumit conservatorism financiar. Trebuie menţionat, însă, că traficul a crescut destul de substanţial. Furnizorii de cloud se vor descurca destul de bine, deoarece pandemia de Covid-19 duce mai mulţi utilizatori pe mediul online şi către cloud-ul public. Cererea de capacitate a centrelor de date va continua să crească, în special pe partea cloud şi a furnizorilor de servicii".

Potrivit lui Dinsdale, schimbările radicale pe care le vedem în comportamentul social şi de afaceri vor oferi, în fapt, fundamente pentru multe afaceri în domeniile menţionate.

Refinitiv: Nicio fuziune sau achiziţie de peste un milliard de dolari nu a fost anunţată luna aceasta

Furnizorul de date financiare Refinitiv informează, conform Reuters, că, în săptămâna încheiată la data de 10 aprilie, nu a fost anunţată la nivel global nicio fuziune sau achiziţie cu o valoare de peste un milliard de dolari, situaţie care nu a mai fost întâlnită după septembrie 2004 şi care este determinată de pandemia de Covid-19.

Lipsa tranzacţiilor majore vine în condiţiile în care ţările din întreaga lume se află în carantină.

Sursa citată menţionează că activităţile de fuziune la nivel mondial au scăzut cu 33% în acest an, faţă de anul anterior, ajungând la 762,6 miliarde de dolari. Valoarea este cea mai scăzută consemnată într-un interval ianuarie-aprilie după 2013. De asemenea, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 20%, în ritm anual.

Robert Wright, specialist la firma de avocatură Baker McKenzie, declară: "Anticipăm că ar putea fi mai puţine afaceri semnate, anunţate în acest trimestru, întrucât va dura mai mult timp ca părţile să depăşească impactul situaţiei generate de pandemia de Covid-19. Cu toate acestea, în cazul în care părţile au finalizat procesele de due diligence şi acolo unde se menţin fundamentele puternice, aşteptăm să vedem reluarea unor tranzacţii".

Companiile s-au îndepărtat de tranzacţiile anunţate anterior pandemiei din cauza condiţiilor schimbate şi a nivelului ridicat de incertitudine generat de criză. Spre exemplu, operatorul canadian de magazine Alimentation Couche-Tard Inc. a anunţat, recent, că va abndona preluarea pe 5,6 miliarde de dolari a operatorului de benzinării Caltex Australia Ltd., în condţiile în care cererea de combustibil s-a redus masiv.

Autorităţile de reglementare din întreaga lume au înăsprit, de asemenea, regulile privind investiţiile străine pentru a proteja activele naţionale. Spre exemplu, India a decis luna aceasta că investiţiile unei entităţi dintr-o ţară cu care împărtăşeşte o frontieră terestră vor necesita aprobarea guvernului, în vederea reducerii preluărilor/achiziţiilor oportuniste.

În plus, Australia şi Germania au intensificat controlul asupra investitorilor străini.

În momentul de faţă, afaceri mari sunt puse în aşteptare, timp în care cumpărătorii vor să evalueze impactul real al pandemiei, iar dealerii caută alte activităţi conexe privind companiile care au nevoie de salvări, restructurări şi potenţiale naţionalizări.

Totuşi, eforturile de redresare după blocajul provocat de pandemia de coronavirus vor sprijini activitatea de fuziuni şi achiziţii. Potrivit firmei de consultanţă EY, aproape 56% dintr-un eşantion de peste 2.900 de executivi chestionaţi în luna martie, la nivel global, plănuiesc o achiziţie în următoarele 12 luni, în condiţiile în care trebuie să privească dincolo de criza curentă ca să asigure creşterea pe termen lung a afacerii.

"În cazul în care va exista o criză prelungită din cauza situaţiei actuale, directorii pot fi mai îndrăzneţi în ambiţiile lor şi vor căuta să achiziţioneze acele active care îi vor ajuta să accelereze creşterea afacerilor lor", precizează EY.

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din sectorul petrolier, în colaps

Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor internaţionale din sectorul petrolier upstream (de extracţie) a scăzut la 5,7 miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie 2020, comparativ cu circa 17,3 miliarde de dolari - media aceluiaşi interval de trei luni din ultimii trei ani, potrivit firmei de cercetare şi consultanţă Finbrook.

Aceasta arată că declinul este generat de răspândirea Covid-19 şi de consecinţele economice ale pandemiei asupra sectorului petrolier, care este puternic afectat de prăbuşirea cotaţiilor.

"Valoarea afacerilor din sectorul petrolier upstream din SUA s-a redus cu aproape 90% în primele trei luni din 2020, în comparaţie cu media ultimilor trei ani. În restul lumii, această valoare a scăzut cu aproape 70%", subliniază Finbrook.

Conform sursei, tranzacţiile de profil din SUA au fost de numai 1,95 miliarde de dolari în primul trimestru din 2020, faţă de media primelor trimestre din ultimii trei ani, de 19,1 miliarde de dolari.

Sursa precizează că suma ar fi fost şi mai mică dacă nu ar fi avut loc afaceri majore, precum achiziţia de către investitorul Carl Icahn a unei cote adiţionale în sumă de 963 de milioane de dolari din Occidental Petroleum, tranzacţie prin care acesta şi-a majorat deţinerea minoritară de la 2,5%, la aproape 10%; respectiv vânzarea activelor deţinute de gigantul rus Rosneft în Venezuela către guvernul de la Moscova, pe aproximativ 3,9 miliarde de dolari.

"Odată cu prăbuşirea preţurilor petrolului la nivel mondial, de la începutul anului, rămâne probabilitatea ca acordurile încheiate între cumpărători şi vânzători în ianuarie şi februarie, înainte de deteriorarea rapidă a condiţiilor de piaţă, să fie renegociate sau, poate, chiar anulate, ceea ce ar putea conduce la o revizuire în jos a valorilor tranzacţiilor anunţate în primul trimestru", potrivit Finbrook.

Sursa mai afirmă că în trimestrul al doilea şi cel de-al treilea din acest an vom putea asista la o creştere a activităţilor de fuziuni şi achiziţii la nivel global, determinată în mare parte de vânzările aflate în dificultate sau de falimente.

Pandemia de Covid-19 afectează nu numai sănătatea publică, ci şi operaţiunile comerciale globale şi sectorul economic, potrivit specialiştilor, care menţionează că, în noul context, este important să se determine impactul crizei asupra tranzacţiilor şi să se implementeze măsuri pentru atenuarea riscurilor asociate acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb