PE MOTIVE DE NECONSTITUŢIONALITATE Piperea a cerut retrimiterea Legii insolvenţei particularilor în Parlament

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 4 iunie 2015

Piperea a cerut retrimiterea Legii insolvenţei particularilor în Parlament

Banca Mondială va dezbate în Parlament atât Legea insolvenţei societăţilor comerciale, cât şi Legea insolvenţei persoanelor fizice

Gheorghe Piperea a cerut Preşedinţiei, printr-o petiţie, retrimiterea Legii insolvenţei persoanelor fizice în Parlament, pe motive de neconstituţionalitate, anunţă avocatul pe pagina sa de socializare.

"Cei ce îşi vor fi găsit timp pentru a citi cele cinci pagini ale sesizării vor găsi şi alte motive pentru care legea este defavorabilă consumatorilor", arată domnia sa.

Gheorghe Piperea a precizat şi faptul că, în data de 11 iunie, va avea loc o dezbatere la Camera Deputaţilor, pe marginea legislaţiei insolvenţei persoanelor juridice, la un an de la aprobarea sa, în cadrul discuţiilor urmând să fie abordată şi noua lege a insolvenţei persoanelor fizice.

Avocatul va participa la dezbatere, răspunzând, astfel, invitaţiei Băncii Mondiale.

Domnia sa a declarat, recent, în cadrul unui eveniment pe teme de drept, că Legea insolvenţei persoanelor fizice, adoptată în plenul Camerei Deputaţilor, are probleme de constituţionalitate: "Această insolvenţă nu mai este una judiciară, nu mai este judiciară decât în faza de lichidare, lichidare care se termină în şase luni de zile şi care se termină, evident, cu vânzarea tuturor bunurilor debitorului, celor care sunt sesizabile, prima şi cea mai importantă valoare din patrimoniu fiind casa personală sau familială a debitorului".

Deputatul PSD Ana Birchall, iniţiatorul proiectului, ne-a explicat: "Va fi constituită o comisie (n.r. naţională) de insolvenţă, cel mai probabil alcătuită din reprezentanţi ai anumitor autorităţi, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Dacă cineva nu va fi de acord cu procedura stabilită în cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestaţie şi se merge în instanţă. Astfel, degrevăm instanţele de o serie de dosare, iar debitorul, care va putea propune modul de rambursare a datoriilor, pentru că are acest drept, nu va mai fi nevoit să aştepte o lungă perioadă de timp ca să ia instanţa o decizie".

Practicienii în insolvenţă susţin că această măsură a fost solicitată chiar de justiţie, care nu deţine logistica necesară pentru coordonarea unui număr ridicat de dosare pe această speţă.

Liviu Stancu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a subliniat că Legea insolvenţei persoanelor fizice va avea un impact major asupra structurilor din justiţie, fiind necesară suplimentarea numărului de magistraţi, a personalului auxiliar şi a spaţiilor logistice aferente.

Ana Birchall a subliniat că proiectul pe care l-a iniţiat este "echilibrat şi nu favorizează nici debitorul, nici creditorul, ci principiul de drept al egalităţii de instrumente juridice şi îi permite debitorului de bună-credinţă să îşi poată reeşalona datoriile, evitând executarea silită".

Potrivit domniei sale, din momentul deschiderii insolvenţei, nu mai sunt acumulate penalităţi, orice procedură de executare silită fiind stopată.

Comunitatea bancară apreciază că noua lege asigură un cadru de reglementare mai echilibrat faţă de proiectele puse în discuţie în ultimii cinci ani.

În opinia lui Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), este foarte bine că a avut loc un dialog real în comisiile de specialitate ale Parlamentului pe marginea acestei legi.

Domnia sa a declarat că se aşteaptă la o lege mai echilibrată decât propunerile iniţiale: "Important este să producem efecte în societate şi, pentru acest lucru, trebuie să aşteptăm normele de fundamentare şi să vedem cum va fi aplicată. Important este să avem o lege a insolvenţei pentru persoanele fizice, care este un lucru normal şi să fie implementată astfel încât să aibă efectul scontat".

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) ne-au precizat: "Considerăm că este foarte important ca debitorii interesaţi să acceseze această procedură să se informeze corespunzător, întrucât legea introduce o serie de restricţii pe tot parcursul cadrului de reglementare".

Aceştia menţionează că Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice nu înseamnă ştergerea de datorii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Astfel cum este elaborata, legea insolventei persoanelor fizice va crea - consider - un adevarat haos in acest domeniu. Oare nu se gandeste nimeni ce inseamna sa intrunesti o comisie formata din reprezentantii mai multor institutii ?! In plus, de insolventa asta se poate ocupa cam oricine : si practicienii in insolventa, dar si executorii judecatoresti, si avocatii, si notarii ! Nu cumva uniunea lichidatorilor fuge de dosare pentru ca in acestea probabil nu se va castiga mai nimic ( sa-mi fie iertata intrebarea ) ?! In plus, intr-o tara in care nu se respecta hotarari ale instantelor, credeti ca se va grabi cineva sa dea curs unor hotarari ale unor comisii constituite mai mult sau mai putin ad-hoc ?! Parerea mea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb