PE a convenit asupra includerii măsurilor REPowerEU în planurile naţionale de redresare pentru a sprijini independenţa faţă de combustibilii fosili ruşi şi a accelera tranziţia verde, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
Potrivit textului adoptat în plen astăzi cu 471 voturi pentru, 90 împotrivă şi 53 abţineri, ţările UE care prezintă un plan modificat de redresare şi rezilienţă după intrarea în vigoare a prezentei propuneri vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate şi de diversificare a aprovizionării cu energie, potrivit prevederilor planului RePowerEU.
Eurodeputaţii au modificat propunerea iniţială a Comisiei pentru a direcţiona mai bine măsurile prevăzute în capitolele REPowerEU în vederea reducerii vulnerabilităţilor energetice în UE. Noile norme ar urma să acopere măsurile începând cu 1 februarie 2022.
Măsurile incluse în capitolele RePowerEU ar trebui să acorde prioritate investiţiilor menite să combată sărăcia energetică pentru gospodăriile vulnerabile, IMM-uri şi microîntreprinderi.
De asemenea, eurodeputaţii doresc ca o sumă suplimentară de 20 miliarde EUR sub formă de granturi, propusă de Comisie, să provină licitarea mai devreme a certificatelor naţionale de emisii în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, în loc să utilizeze certificate din rezerva UE pentru stabilitatea pieţei. Aceştia cer, de asemenea, Comisiei să identifice surse suplimentare pentru a completa finanţarea acţiunilor REPowerEU, inclusiv permiţând flexibilitate în utilizarea fondurilor necheltuite, în special a finanţării restante din ciclul bugetar 2014-2020.
Aceste granturi suplimentare ar urma să fie distribuite statelor membre, ţinând seama de rata lor de dependenţă energetică, de creşterea costurilor legate de energie pentru gospodării şi de ponderea combustibililor fosili în consumul intern brut de energie.
Statele membre ar trebui să ţină seama de recomandările autorităţilor regionale, ale ONG-urilor şi ale partenerilor sociali atunci când pun în aplicare noile măsuri.
Preşedinta PE, Roberta Metsola, a declarat: "Votul de astăzi arată că suntem pregătiţi să utilizăm fiecare euro posibil din fondurile noastre comune ale UE pentru a ajuta statele membre să facă faţă crizei energetice".
Eurodeputaţii solicită ţărilor UE să se asigure că cel puţin 35% din cheltuielile lor în cadrul capitolelor REPowerEU sunt alocate măsurilor care au o dimensiune sau un efect multinaţional, chiar dacă sunt efectuate de o singură ţară din UE şi cu excepţia cazului în care Comisia acordă o derogare în anumite circumstanţe.
Aceştia au convenit că principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" mediul înconjurător ar trebui să se aplice capitolelor REPowerEU, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite anumite condiţii şi numai pentru măsurile în vigoare până la 31 decembrie 2024.
Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania), coraportor, a declarat: "Pentru a sprijini cetăţenii după pandemie, am transmis un mesaj clar cu ajutorul fondurilor NextGenerationEU. Însă chiar atunci când am considerat că cea mai grea perioadă s-a încheiat, Putin a invadat Ucraina şi a provocat o criză geopolitică, umanitară, alimentară, energetică şi inflaţionistă, la care a trebuit să răspundem prin diferite instrumente. Unul dintre acestea este REPowerEU. Raportul nostru a îmbunătăţit propunerea Comisiei - prin consolidarea luptei împotriva sărăciei energetice şi prin sprijinirea celor mai vulnerabile gospodării, prin sporirea rolului autorităţilor locale, prin stimularea cooperării transfrontaliere şi prin consolidarea principiului de a nu prejudicia în mod semnificativ mediul înconjurător".
"Astăzi, oferim cetăţenilor noştri instrumentele necesare pentru a face faţă iernii, prin proiecte care ne vor face mai puţin dependenţi de combustibilii fosili ruşi. Investim pe continentul nostru pentru a-l face mai durabil şi mai ecologic pentru generaţiile viitoare. Ghidat de principiul solidarităţii, am pus în aplicare Mecanismul de redresare şi rezilienţă în urmă cu doi ani. În prezent, completăm acest instrument cu REPowerEU, permiţând guvernelor să îşi îmbunătăţească planurile de redresare investind în mai multă eficienţă energetică, în combaterea sărăciei energetice şi în resursele energetice verzi", a declarat Dragoş Pîslaru (Renew, România), coraportor.