Economia Spaniei a înregistrat o creştere record, de 18%, în trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, a anunţat luni premierul Pedro Sanchez, transmite Reuters, citat de Agerpres.
"Avem o redresare a economiei în plin avânt", a declarat Sanchez, la postul de radio Cadena SER. Acesta a adăugat: "În trimestrul doi din 2021, vom avea un avans al PIB-ului cu 18% mai ridicat comparativ cu perioada similară din 2020". În trimestrul doi din 2021, a patra economie a zonei euro era afectată de restricţiile impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), în special sectorul turismului, iar PIB-ul a înregistrat un declin de 21,6%.
Guvernul de la Madrid se aşteaptă la o expansiune între 1,6% şi 1,7% a PIB-ului în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni. La finalul lunii iulie vor fi publicate datele privind evoluţia economiei de către Institutul Naţional de Statistică (INE).
Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut în 2019. În 2020, din cauza restricţiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei, turismul a contribuit cu doar 4% - 5% la Produsul Intern Brut, conform estimărilor analistului Maria Jesus Fernandez, de la Funcas. Spania a primit doar 19 milioane de turişti străini anul trecut, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 1969. De asemenea, cheltuielile turiştilor străini în 2020 au scăzut cu 78,5%, la 19,74 miliarde de euro.
Pe ansamblul anului trecut, economia spaniolă a înregistrat o scădere de 10,8%. Banca Centrală a Spaniei se aşteaptă în acest an la un avans al PIB-ului de 6,2%, în timp ce Guvernul previzionează o creştere de 6,5%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2021, 07:20)
Pomparea de bani nu e crestere!
RGDP-ul Spaniei a cazut destul de grav in CAP.
Se vede destul de clar ca s-a fugit cu capitaluri nominale din tara.
Cat despre turism, aceasta industrie sufera cel mai sever la ciclitatea trendurilor generatiilor.
Este o industrie bazata pe intermediere de consum ci nu pe intermediere de productivitate.
Cand ponderea populatiei va trece iar pe productivitate ca forma de achitare distractia prezenta sa vezi atunci corectie severa.
Oricum foarte multe tar au cazut efectiv in CAP.
Iluzia o pastreaza mereu Ciclul Financiar (creditul) ce are mereu o defazare de 10-20 de trimestre!
Au rupt astia CREDITAREA in doua iar rgdp-urile in multe tari tot nu mai au maximele din 2006-2007;
Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Cipru, etc...
semnat comenturi “cretine”