Pensia medie va ajunge la 100 de dolari

Doru Ivanov
Ziarul BURSA #Politică / 23 februarie 2004

Indicele de sărăcie, estimat la 15% în 2007

Partidul Social Democrat va definitiva, în zi-lele următoare, formu-la completă a unei legi de reevaluare a pensiilor. Obiectivul principal este ca pensia medie netă să depăşească pragul de 100 de dolari, a declarat ministrul muncii şi solidarităţii sociale Elena Dumitru. Legea ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2005 şi să se încheie la 1 ianuarie 2007. Bugetul estimativ se ridică la circa 20.000 de miliarde de lei. PSD explică înlocuirea termenului de recalculare cu cel de reevaluare prin intenţia de a recupera valoarea pe care pensia o avea în momentul în care beneficiarul şi-a încheiat activitatea ca salariat. În acest fel, pensia medie netă şi-ar putea dubla valoarea de 52 de dolari pe care o avea în decembrie 2000.

În prezent, pensia medie este estimată la 81 de dolari.

Noul proiect face parte din-tr-un set de noi acţiuni sociale al PSD pentru perioada următoare.

Elena Dumitru a mai declarat că rata şomajului s-a diminuat de la 10,5%, în decembrie 2000, la 7,25%, în decembrie 2003. Incidenţa sărăciei a scăzut de la 35% la sfîrşitul anului 2000, la 29%, în decembrie 2003.

Previziunile arată că indicele sărăciei va atinge, în 2007, 15%, aceasta fiind şi media europeană.

Pentru perioada 2003-2004, au fost alocate fonduri mai mari decît în alte ţări europene pentru protecţia familiei şi copilului, acestea atingînd 2,2% din Produsul Intern Brut.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPDAS), Ion Giurescu, a declarat, citat de Rompres, că, pentru înlăturarea definitivă a "distorsiunilor apărute în ultimii ani de aplicare a vechii legislaţii a pensiilor vom elabora în acest an un proiect de lege special de recalculare a tuturor pensiilor, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2005".

La recalcularea pensiilor se va utiliza un algoritm de calcul bazat pe principiile Legii nr.19/2000, dar şi datele existente în do-sarele de pensii. În urma acestui proces, de la caz la caz, se vor acorda diferenţele rezultate din obţinerea unui punctaj individual mai mare sau se va menţine punctajul corespunzător pensiei aflate în plată, dacă punctajul individual recalculat este mai mic.

Avînd în vedere că măsura se aplică pe parcursul a trei ani (2005-2007), costurile suplimentare se vor ridica la circa 9.000 miliarde lei pentru în 2005, 9.800 miliarde lei în 2006 şi la 9.000 mili-arde lei în 2007. De asemenea, CNPDAS are în vedere introducerea unei proceduri noi de informare a pensionarilor asupra punctajului obţinut (în plus sau în minus), aceştia putînd produce eventuale dovezi (acte) de completare a datelor existente în dosarele de pensii, în vedere definitivării punctajului mediu anual.

"La finele procesului de recalculare, pe baza datelor din dosarele de pensii şi a algoritmului din Legea specială de recalculare, pensionarilor care vor obţine un punctaj mai mare decît cel aflat în plată la acea dată li se va acorda punctajul recalculat. În acelaşi timp, pensionarilor care prin recalculare vor obţine un punctaj mai mic li se va menţine acelaşi cuantum al pensiei", a mai spus preşedintele CNPDAS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb