Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi (Partidul Popular European şi al democraţilor Europeni, PD) a susţinut ieri, într-un discurs în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, introducerea unei directive care va facilita transferul drepturilor de pensie suplimentară pentru angajaţii care îşi schimbă locul de muncă. "Pentru România, introducerea acestei directive înseamnă un standard care permite dezvoltarea sectorului de pensii private fără a mai suporta costurile implicate de reformarea unui sistem deja existent, ca în cazul celorlalte state membre. Începând cu 2008, legislaţia românească prevede introducerea pensiilor suplimentare, ceea ce înseamnă că toţi cetăţenii români vor putea beneficia de drepturile conferite de această directivă. Transferul pensiilor de orice fel trebuie să fie posibil pentru cetăţenii europeni care lucrează într-un alt stat membru al Uniunii", a spus Monica Iacob-Ridzi, în intervenţia sa.
În momentul de faţă, la nivel european, dacă un angajat îşi schimbă locul de muncă, el riscă să piardă contribuţiile plătite la fondurile de pensii suplimentare. Directiva prevede rambursarea în totalitate a acestor contribuţii, indiferent de perioada de cotizaţie. În plus, va exista obligaţia din partea fondurilor de pensii să-şi informeze clienţii despre drepturile băneşti ce li se cuvin în cazul în care aceştia schimbă locul de muncă.
Datorită modificărilor din sistemul de pensii, europarlamentarul român a propus o perioadă de tranziţie mai mare, de 60 de luni, acordată statelor membre pentru implementarea directivei. Directiva portabilităţii pensiilor suplimentare urmăreşte facilitarea mobilităţii forţei de muncă în Uniunea Europeană. În momentul de faţă, se consideră că imposibilitatea de a transfera sau beneficia de contribuţiile depuse prin angajator la un fond privat de pensii constituie un impediment pentru cei care vor să-şi schimbe locul de muncă. De aceea, directiva stabileşte standarde comune pentru statele membre - angajaţii care au împlinit vârsta de 25 de ani pot beneficia de cotizaţiile plătite fără a mai fi necesară trecerea unei perioade obligatorii de contribuţie şi pentru cei sub această vârstă, perioada de cotizaţie obligatorie nu poate fi mai mare de 5 ani. De asemenea, angajaţii care optează pentru un alt loc de muncă au posibilitatea de a retrage sau păstra în continuare sumele cotizate la pensiile suplimentare (din pilonul II). Statele membre trebuie să implementeze această directivă până în 2008, existând opţiunea ca ele să solicite un timp suplimentar de până la 5 ani Comisiei Europene.
După cum a menţionat europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi, pentru România, introducerea acestei directive în domeniul pensiilor suplimentare înseamnă un standard ce permite dezvoltarea acestui sector economic, aflat în stadiu incipient în ţara noastră, fără a mai suporta costurile implicate de o reformă. Începând cu 2008, legislaţia românească prevede introducerea pensiilor suplimentare, ceea ce înseamnă că aproape toţi cetăţenii români vor putea beneficia de drepturile conferite de această directivă.