Actualizare 15:04 Regele Arabiei Saudite: SUA şi Europa sunt următoarea ţintă a jihadiştilor
Regele Abdallah al Arabiei Saudite a avertizat ţările occidentale că ele vor fi următoarea ţintă a ameninţării jihadiste, în absenţa unei reacţii "rapide", relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Citat azi de cotidianul local Asharq Alawsat şi de canalul de televiziune Al Arabiya cu capital saudit, suveranul saudit a precizat că "terorismul nu cunoaşte graniţe, iar ameninţarea sa ar putea atinge mai multe ţări din afara Orientului Mijlociu", unde jihadiştii din Statul Islamic (SI) acţionează cu brutalitate pe teritoriile cucerite din Siria şi Irak.
Regele Abdallah, care a făcut aceste remarci ieri cu ocazia primirii unor noi ambasadori acreditaţi în Arabia Saudită, printre care şi cel al SUA, un aliat apropiat al Riadului, a adăugat că lipsa de reacţie în faţa acestui fenomen "este inadmisibilă".
"Vedeţi cum ei (jihadiştii) fac decapitări şi lasă copiii să se afişeze cu capete tăiate pe stradă", a mai spus el, exprimându-şi revolta faţă de "cruzimea" unor astfel de acte.
"Ceea ce au comis şi ceea ce vor mai comite nu reprezintă un secret pentru voi. Dacă îi neglijăm, sunt sigur că într-o lună vor ajunge în Europa, iar o lună mai târziu în America", a avertizat el.
"Vă cer să le transmiteţi acest mesaj conducătorilor voştri: trebuie să combatem terorismul cu forţa, raţiunea şi rapiditatea necesare", a subliniat suveranul adresându-se diplomaţilor.
----------
Operaţiunile militare ale SUA în Irak împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI) costă în jur de 7,5 milioane dolari pe zi, a anunţat ieri contraamiralul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP.
Finanţarea este asigurată din bugetul dedicat intervenţiilor militare în străinătate, luptele din Irak şi Afganistan fiind cele mai costisitoare, a mai spus Kirby.
Statele Unite ale Americii au trimis 865 soldaţi în Irak, să-şi protejeze personalul şi să consilieze armata irakiană, după ce SI a lansat o puternică ofensivă pe 9 iunie, cucerind porţiuni consistente din Irak.
Din 8 august până în prezent, aviaţia americană a lansat 110 lovituri aeriene împotriva insurgenţilor, în principal în apropierea barajului de la Mosul, a explicat ieri comandamentul militar american responsabil de Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (Centcom).
Întrebat despre eventuale lovituri pe teritoriul Siriei vecine, unde SI controlează regiunea de nord-est, contraamiralul Kirby a declarat că răspunsul faţă de SI "nu poate fi numai militar".
Joi, preşedintele Barack Obama afirma că încă nu are o strategie privind eventuale atacuri americane în Siria.
Ieri, armata irakiană a lansat raiduri aeriene împotriva islamiştilor din SI, care au încercuit oraşul şiit Amerli. La rândul lor, forţele de securitate terestre ale Bagdadului se pregăteau să declanşeze un asalt pentru a sparge asediul. Washingtonul ar intenţiona să contribuie, pe lângă lovituri aeriene, cu transportul şi paraşutarea unor încărcături cu ajutor umanitar pentru locuitorii din Amerli, mai informează AFP.