Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a afirmat ieri că nu intenţionează să distrugă racheta chineză care urmează să facă o reintrare necontrolată în atmosferă în acest sfârşit de săptămână şi a criticat voalat Beijingul pentru că a pierdut controlul asupra ei, notează AFP, citată de agerpres.
"Potrivit ultimelor estimări pe care le-am văzut, este prevăzut pentru 8 sau 9 mai", a declarat ministrul american al apărării într-o conferinţă de presă.
"În acest moment, nu avem planuri să distrugem racheta", a adăugat el. "Sperăm că va cădea într-un loc unde nu va face rău nimănui, în ocean sau într-un loc ca acesta", a continuat Lloyd Austin.
China a lansat săptămâna trecută primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Corpul rachetei urmează să aterizeze în următoarele zile şi nimeni nu ştie unde.
Lansatorul a început să orbiteze planeta după separarea modulului spaţial, pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, punctul său de cădere.
Este posibil ca acesta să se dezintegreze la intrarea în atmosferă, lăsând doar resturi limitate să se prăbuşească. Iar dacă rămâne întreagă, planeta fiind compusă din 70% apă, există şanse mari ca racheta să se prăbuşească în mare, dar nu este sigur. S-ar putea prăbuşi la fel într-o zonă locuită sau peste o navă.
Lloyd Austin, fără să numească deschis autorităţile chineze, a sugerat că lansarea rachetei nu a fost planificată suficient de atent.
"Aceasta este o dovadă a faptului că, pentru aceia dintre noi care operăm în spaţiu, există - sau ar trebui să existe - obligaţia de a opera într-un mod sigur şi atent şi de a lua în considerare toate acestea în planificarea operaţiunilor", a adăugat el.
Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe Pământ. În aprilie 2018, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul ar fi scăpat de sub control.
1. Sperăm că...
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2021, 08:08)
Acest "sperăm că" e din vocabularul lui Catzu + neomarxistii de la București, nu știam că l-au preluat și americanii.
Guvernarea nu se face pe baza de speranțe că îți pică racheta chinezeasca în cap de n-ai aer și e posibil sa aibă și viruși anti-americani la bord.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2021, 10:53)
Sa distruga chinezii racheta fiindca ei au lansat-o!Stau ca nesimtitii si se uita.Sper sa pice in capul lor,la sediul guvernului,sa se invete minte!
2. E un test
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2021, 11:33)
Nici o super-putere nu vrea sa arata ca are/nu are capabilitatea de a detecta si distruge un corp intrand in atmosfera cu o viteaza X.