Economia românească şi cea bulgărească se comportă bine înainte de aderarea la Uniunea Europeană din 2007, însă o creştere de durată depinde de eradicarea corupţiei şi a crimei organizate, a declarat Kalman Miszei, secretar general al ONU: "Aceste ţări nu pot face faţă pe termen lung dacă nu îşi revizuiesc guvernele, între acestea, corupţie şi crimă organizată existînd, în ultimă instanţă, o strînsă legătură". Comisarul european a declarat, într-un raport recent, că cele două ţări, în ciuda faptului că au o economie de piaţă stabilă, ar trebui să fie atente la modul de aplicare a legilor, să-şi îmbunătăţească administraţia locală şi să-şi sporească eforturile în lupta împotriva corupţiei, dacă doresc să adere la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.
România şi Bulgaria au semnat tratatele de aderare la UE în aprilie a.c., dar sînt încă ameninţate de amînarea cu un an dacă nu înregistrează progrese în privinţa reformei.
În 2004, economia românească a crescut cu 8,3%, a doua rată de creştere ca mărime din Europa de Sud-Est. Bulgaria s-a plasat, de asemenea, în topul celor cinci ţări cu cea mai rapidă dezvoltare economică din regiune, cu 5,6%.