• BNR: Accentuarea riscurilor fiscale şi tensiunile din Grecia ar putea complica redresarea economiei
Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară, care a ajuns astfel la 6,25%, în ton cu aşteptările analiştilor contactaţi de ziarul BURSA, care preconizau, la unison, o reducere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale.
"Prognoza actualizată relevă pers-pectiva continuării dezinflaţiei, dar şi o relativă accentuare a riscurilor de provenienţă internă asociate realizării obiectivelor politicilor fiscală şi a veniturilor în sectorul public, precum şi a incertitudinilor privind evoluţia mediului economic extern în condiţiile recentelor tensiuni induse de criza finanţelor publice din Grecia. Aceşti factori ar putea complica perspectivele redresării economiei româneşti", se arată în comunicatul transmis, ieri, de BNR.
Banca Centrală a menţinut rezervele minime, atât la lei cât şi la valută, şi a reafirmat intenţia de a urmări o "gestionare adecvată" a lichidităţii din sistemul bancar.
Reacţiile analiştilor nu au întârziat să apară, aceştia preconizând o nouă reducere a dobânzii de politică monetară în vara acestui an.
"Revenirea lentă a economiei şi lipsa presiunilor inflaţioniste lasă loc unei noui reduceri a dobânzii de referinţă, iar următorul pas de scădere, tot de un sfert de punct procentual, va fi făcut cel mai probabil la următoarea şedinţă, din iunie", este de părere Ilker Domac, analistul-şef al CitiBank pentru regiunea Europei de Sud-Est. Acesta vede loc chiar şi pentru reducerea dobânzii-cheie sub pragul de 6%, însă cu foarte puţin.
"În opinia noastră, este puţin probabil ca BNR să ducă dobânda de politică monetară semnificativ sub pragul de 6% pe an", argumentează analistul Citi, care a mai punctat că problemele care ar putea să apară în următoarele luni legate de implementarea programului agreat cu Fondul Monetar Internaţional vor determina BNR sa fie mai prudentă.
Ca urmare a scăderii dobânzii de referinţă, începând de astăzi, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 2,25% pe an de la 2,5%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 10,25% pe an, faţă de 10,5%. În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 15,5%, începând cu perioada de aplicare 24 mai - 23 iunie 2010.
Anul acesta, BNR a redus de patru ori dobânda de politică monetară, de la nivelul de 8%, consemnat la începutul acestui an, până la 6,25%, valoarea actuală din prezent.