PENTRU A PATRA OARĂ ÎN 2010, BNR a redus dobânda de referinţă la 6,25%, în ton cu aşteptările analiştilor

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 mai 2010

Analiştii se aşteaptă la o altă reducere a dobânzii de politică monetară în următoarea şedinţă BNR din luna iunie.

Analiştii se aşteaptă la o altă reducere a dobânzii de politică monetară în următoarea şedinţă BNR din luna iunie.

BNR: Accentuarea riscurilor fiscale şi tensiunile din Grecia ar putea complica redresarea economiei

Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară, care a ajuns astfel la 6,25%, în ton cu aşteptările analiştilor contactaţi de ziarul BURSA, care preconizau, la unison, o reducere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale.

"Prognoza actualizată relevă pers-pectiva continuării dezinflaţiei, dar şi o relativă accentuare a riscurilor de provenienţă internă asociate realizării obiectivelor politicilor fiscală şi a veniturilor în sectorul public, precum şi a incertitudinilor privind evoluţia mediului economic extern în condiţiile recentelor tensiuni induse de criza finanţelor publice din Grecia. Aceşti factori ar putea complica perspectivele redresării economiei româneşti", se arată în comunicatul transmis, ieri, de BNR.

Banca Centrală a menţinut rezervele minime, atât la lei cât şi la valută, şi a reafirmat intenţia de a urmări o "gestionare adecvată" a lichidităţii din sistemul bancar.

Reacţiile analiştilor nu au întârziat să apară, aceştia preconizând o nouă reducere a dobânzii de politică monetară în vara acestui an.

"Revenirea lentă a economiei şi lipsa presiunilor inflaţioniste lasă loc unei noui reduceri a dobânzii de referinţă, iar următorul pas de scădere, tot de un sfert de punct procentual, va fi făcut cel mai probabil la următoarea şedinţă, din iunie", este de părere Ilker Domac, analistul-şef al CitiBank pentru regiunea Europei de Sud-Est. Acesta vede loc chiar şi pentru reducerea dobânzii-cheie sub pragul de 6%, însă cu foarte puţin.

"În opinia noastră, este puţin probabil ca BNR să ducă dobânda de politică monetară semnificativ sub pragul de 6% pe an", argumentează analistul Citi, care a mai punctat că problemele care ar putea să apară în următoarele luni legate de implementarea programului agreat cu Fondul Monetar Internaţional vor determina BNR sa fie mai prudentă.

Ca urmare a scăderii dobânzii de referinţă, începând de astăzi, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 2,25% pe an de la 2,5%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 10,25% pe an, faţă de 10,5%. În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 15,5%, începând cu perioada de aplicare 24 mai - 23 iunie 2010.

Anul acesta, BNR a redus de patru ori dobânda de politică monetară, de la nivelul de 8%, consemnat la începutul acestui an, până la 6,25%, valoarea actuală din prezent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb