PENTRU A TREIA OARĂ ÎN 2019 Fed a redus din nou dobânda

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 noiembrie 2019

Fed a redus din nou dobânda

Banca centrală americană, Federal Reserve (Fed), a redus miercuri dobânda de referinţă, aceasta fiind a treia măsură de diminuare a costului creditului din anul curent, în condiţiile în care autoritatea vrea să prevină riscurile de încetinire a economiei. Măsura Fed vine în contextul tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, respectiv al încetinirii economiei mondiale.

Fed a tăiat dobânda cheie cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, iar preşedintele băncii centrale americane, Jerome Powell, a sugerat că, în viitorul previzibil, vor urma alte reduceri ale costurilor împrumuturilor numai dacă mediul economic se va înrăutăţi în mod neaşteptat.

Domnia sa a precizat: "Simţim că politica monetară este bine plasată. Riscurile la adresa economiei s-au mai atenuat, există posibilitatea încheierii unui acord comercial între SUA şi China şi o reducere a incertitudinilor legate de Brexit. Dacă, însă, situaţia se va schimba, Fed va acţiona în mod corespunzător".

Amintim că, în trimestrul al treilea din 2019, creşterea economiei americane a fost de 1,9%, sub estimarea administraţiei SUA pentru expansiunea anuală: 3%. Rata şomajului american este aproa-pe de cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani (3,5%), iar inflaţia este moderată (circa 2%). Dar, unele sectoare ale economiei, în special industria, au fost afectate în ultimele luni din cauza războiului comercial dintre SUA şi China şi a încetinirii economiei mondiale.

Următoarea reuniune Fed este programată peste şase săptămâni. Banca centrală din SUA a percizat: "Vom continua să monitorizăm implicaţiile viitoarelor informaţii legate de perspectivele economice, acestea evaluând calea adecvată a intervalului ţintă pentru dobânzile noastre".

Preşedintele Fed a fost supus presiunilor în tot acest an din partea administraţiei Donald Trump în sensul continuării reducerii dobânzilor, care oricum se află la un nivel minim istoric. În luna septembrie, Donald Trump i-a calificat drept "idioţi" pe cei de la Fed pentru că nu reduc la zero rata dobânzii de referinţă, aşa cum a făcut Banca Centrală Europeană (BCE).

"Fed ar trebui să aducă dobânzile la zero sau chiar sub zero, iar atunci noi am putea începe să ne refinanţăm datoria", a afirmat Trump, menţionând: "Statele Unite trebuie să plătească mereu dobânda cea mai mică. Fără inflaţie! Naivitatea lui Jerome Powell şi a Fed nu ne permit să facem ceea ce fac alţii".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. DA , FED-ul , A AJUNS ACUMA , SA REDUCA DOBANDA , DE FRICA !!! DE FRICA TIPETELOR ISTERICE , SI DEMENTE , ALE UNUI SINGUR OM !!! UN SCANDALAGIU , CARE FACE CE VREA EL , IN AMERICA !!! SE POATE SPUNE , CA , ESTE UN DICTATOR !!! A DECLARAT DESCHIS , CA DORESTE , CA DOBANZILE , SA AJUNGA LA MINUS , CUM ESTE IN DIFERITE TARI DIN EUROPA !!! ASTA INSEAMNA , CA BANII SA NU MAI AIBA NICI O VALOARE , DAR PE EL , ASTA NU-L AFECTEAZA PREA MULT !!! DE CE NU-I DA LA O PARTE , PE CEI DE LA FED , SI SA HOTARASCA ACOLO , NUMAI EL ???

    1. sezi bland ... presiunile vin tacit din partea bancii mondiale si ale fmi .

      politica agresiva de crestere a dobanzii pe usd a pus o presiune fantastica pe tarile mici si medii emergente (avand un efect de crestere agresiva a costurilor de finantare/refinantare a datoriilor publice de acolo).  

      Pe scurt: dobanda mare in USA = dobanzi mai inalte pe datoria de stat in tarile marginale = posibilitati de default mai ridicate pentru tarile mici / medii = criza in curs de aparitie la nivel mondial.  

      FED a cedat in fata riscului unei crize mondiale in curs de aparitie. FED stia ca o politica de crestere a dobanzilor ATRAGE CAPITAL IN SUA exsangvinand de capital Europa si Asia.  

      Powell simte teama de a fi considerat de istoria financiara a lumii ca fiind ''demolatorul globului''. De aici frica lui. De aici scaderea dobanzilor.  

      Trump e un clovn. E o panarama mai neimportanta decat un presedinte de scara de bloc.  

      Ma intelegi ?  

      Ce conteaza sunt fluxurile financiare - volumul lor, sensul lor de miscare, capacitatea lor de a vota pro sau contra o tara.  

      Trump nu conteaza, nici Powell. Conteaza echilibrele dinamice la nivel financiar, in relatiile economice internationale.  

      Trump si Powell (ca si restul oamenilor ''importanti'' , vizibili din Lume) sunt doar niste actanti de circ... intra girafa in scena, .... intra clovnul in scena.... intra leul in scena... la final intra altceva in scena. Dar de fapt conteaza sa vezi ceea ce conteaza. Nu spectacolul de circ al ''oamenilor importanti'' din aceasta Lume. Nu urmari circarii ! Urmareste fluxurile de capital tacute - cum se misca, unde se misca, ce inseamna asta.

    ''Jerome Powell, a sugerat că, în viitorul previzibil, vor urma alte reduceri ale costurilor împrumuturilor numai dacă mediul economic se va înrăutăţi în mod neaşteptat.''

    ... si se va inrautati (indus) si vor mai urma scaderi de dobanda, 2020 este an electoral in SUA... sedeti stramb si ganditi drept! ... cum impacteaza evolutia economica a SUA (pe termen scurt - 6 - 12 luni) sansele de realegere ale lui Trump ?

    Ia...hai baietii tatei ... ganditi! :) ;) ...  

    1. scurta recesiune(3m),relansare si recesiune severa (2y)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb