Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată într-un nou dosar, în care este acuzat de abuz în serviciu, pentru că ar fi făcut plăţi nelegale, prin care a prejudiciat CJ cu peste 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei, potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Procurorii DNA Constanţa l-au trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu, spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Alături de Constantinescu sunt judecate alte 15 persoane, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa şi două firme.
Anchetatorii i-au trimis în judecată pe Felicia Tăicuţu, director general al Direcţiei Generale Economico-Financiare din CJ Constanţa - pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, Titi Cenuşă, arhitect şef la Direcţia Generală de Urbanism şi Lucrări Publice a CJ, Lucian Simion, şef al Serviciului Utilităţi Publice din CJ şi Constantin Vlăducă, inginer la Serviciul Utilităţi Publice din CJ - toţi pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, Ionuţ Ţiţimeaua, director general al Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică din CJ - pentru abuz în serviciu, Tudorel Pârvu şi Bogdan Teoniu Gavrilă Dima, directori generali ai Direcţiei Buget Finanţe din CJ - pentru complicitate la abuz în serviciu.
Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, şi Gică Ene, inginer silvic în aceeaşi instituţie, vor fi judecaţi pentru complicitate la abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat. Pentru aceleaşi fapte a fost trimisă în judecată şi RAJDP Constanţa.
Victor Aurelian Coman şi Daniel Dan Popa, administratori ai SC Rom Coman SRL, au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, transmitere fictivă a părţilor sociale în scopul sustragerii de la urmărirea penală, evaziune fiscală şi spălare a banilor.
În acelaşi dosar vor fi judecaţi Florin Georgel Onescu, primarul comunei Lipniţa, judeţul Constanţa, şi Nela Geileanu, secretara primăriei, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu.
Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Costică Zelca, administrator al SC Stop SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu şi Ruxandra Luminiţa Darie, notar public, pentru complicitate la spălarea banilor.
De asemenea, au fost trimise în judecată SC Rom Coman SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, precum şi SC Stop SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2010 -24 martie 2014, preşedintele suspendat al CJ Constanţa, RAJDP Constanţa şi şeful regiei, Adrian Gâmbuţeanu, au constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi o parte din restul inculpaţilor, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Judeţean Constanţa.
"Inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, determinând un prejudiciu în dauna Consiliului judeţean Constanţa în valoare de 30.782.039 lei, aşa cum reiese din starea de fapt raportată la cele 6 infracţiuni de abuz în serviciu", au arătat procurorii în sursa citată.