PENTRU CA INIŢIATIVA CETĂŢENEASCĂ PRIVIND MINORITĂŢILE SĂ FIE DEZBĂTUTĂ ÎN PARLAMENT Kelemen Hunor a ajuns la un compromis cu Ponta - părăseşte Guvernul

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 14 iulie 2014

Kelemen Hunor a ajuns la un compromis cu Ponta - părăseşte Guvernul

Actualizare 10:40 Kelemen Hunor va discuta la Guvern cu premierul Ponta

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a sosit în această dimineaţă la sediul Guvernului în vederea unor discuţii cu premierul Victor Ponta, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, oficialul a anunţat că va demisiona din funcţia de vicepremier şi din cea de ministru al Culturii.

Kelemen Hunor a precizat, vineri, că UDMR va rămâne la guvernare, dar el se va retrage din funcţia de vicepremier şi din cea de ministru al Culturii.

El menţiona că în cursul dimineţii de astăzi se va întâlni cu premierul Victor Ponta pentru a stabili când este momentul oportun să demisioneze, pentru că există aspecte administrative care trebuie rezolvate.

"Voi discuta cu premierul, lucrurile trebuie făcute la timp, nu trebuie acum să avansăm nume. Portofoliul Culturii rămâne la UDMR", afirma Kelemen Hunor.

Decizia de a demisiona din Guvern a fost luată în Consiliul Permanent al UDMR, care a fost convocat în contextul în care Executivul s-a alăturat CE într-un proces privind o iniţiativă cetăţenească susţinută de UDMR.

Kelemen Hunor a anunţat, totodată, că a ajuns la un compromis cu premierul Victor Ponta, astfel ca iniţiativa cetăţenească privind minorităţile să fie dezbătută în comisiile parlamentare, în toamnă, iar până la finalizarea dezbaterilor România să nu trimită noi documente la CJUE.

---

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi-a anunţat, vineri, demisia din funcţiile de vicepremier şi de ministru al Culturii, acesta fiind compromisul la care a ajuns cu premierul Victor Ponta pentru ca iniţiativa cetăţenească privind minorităţile să fie dezbătută în comisiile parlamentare, în toamnă, iar până la finalizarea dezbaterilor România să nu trimită noi documente la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

UDMR va rămâne, însă, la guvernare şi va propune un candidat pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

"Am strâns mâna. Pentru mine, de la un om, este importantă, până la proba contrarie, această garanţie, aşa funcţionez eu", a spus Kelemen legat de compromisul făcut cu primul ministru.

Victor Ponta a precizat că atât postul de vicepremier, cât şi cel de ministru al culturii rămân în continuare la UDMR.

Vicepreşedintele Senatului, liberalul Marius Obreja, a catalogat drept "penibilă" atitudinea UDMR, susţinând că retragerea lui Kelemen Hunor din funcţiile deţinute în Cabinetul Ponta, în condiţiile rămânerii Uniunii la guvernare, reprezintă doar un "gest de faţadă" pentru electorat.

Hunor a menţionat că joi va fi luată o decizie cu privire la candidatul formaţiunii pe care o conduce la alegerile prezidenţiale, afirmând că "maghiarii din România nu sunt duşmanii" ţării noastre.

Surse politice din cadrul Uniunii au declarat, citate de Agerpres, că ungurul Kelemen Hunor are cele mai mari şanse să fie desemnat, săptămâna aceasta, candidatul UDMR pentru alegerile prezidenţiale.

UDMR ameninţa încă de pe 6 iulie că iese de la guvernare, nemulţumită de drepturile minorităţilor, motivul fiind intervenţia Ministerului Afacerilor Externe (MAE) într-un proces la Curtea Europeană de Justiţie, căreia UDMR i se adresase după ce, în septembrie, Comisia Europeană (CE) a respins Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale, iniţiată de UE.

Tensiunile ar fi fost generate de intervenţia MAE în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către CE a ICE privind protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, iniţiată de Uniunea Europeană şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), al cărei vicepreşedinte este Kelemen Hunor, liderul UDMR. MAE a susţinut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziţionându-se, astfel, împotriva UDMR.

Iniţiativa prin care se solicita aprobarea de către UE a unor reglementări mai clare privind minorităţile pe şase tematici a fost respinsă de CE pe motiv că, "în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii".

Kelemen Hunor spune, citat de Mediafax, că preşedintele Traian Băsescu cunoştea situaţia privind iniţiativa cetăţenească referitoare la minorităţi încă din 2011, pentru că este cel mai bine informat om din România.

Afirmaţia vine în contextul în care şeful statului a menţionat că UDMR nu a consultat pe nimeni când a lansat iniţiativa cetăţenească.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Politica pasilor marunti,practicata de UDMR,a dat roade.Au dat mai multe drepturi UDMR,guvernele corupte.Prin votul din toamna a parlamentarilor,se poate sa se schimbe,multe optiuni de vot.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb