Eurobrick International B.V., acţionarul majoritar al Brikston Construction Solutions Iaşi (fosta "Ceramica"- simbol CERE) a fost sancţionat cu avertisment de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru că nu a derulat oferta de preluare obligatorie a societăţii, după ce Brikston Cooperatief UA a preluat indirect 84,88% din acţiunile CERE.
Conform legii pieţei de capital, acţionarii care depăşesc pragul de 33% din capitalul social al unui emitent sunt obligaţi să deruleze o ofertă de preluare dedicată celorlalţi acţionari.
Controlul asupra "Ceramica" Iaşi, redenumită, în februarie, "Brikston Construction Solutions", a trecut din mâinile fondului de investiţii private (private equity) american Advent International în cele ale unui fond înregistrat în Hong Kong, în iulie 2014.
Brikston Cooperatief a cumpărat de la Cooperatief EuroBrick Holding (vehicul al Advent International) pachetul integral de acţiuni al EuroBrick International, acţionarul majoritar al Ceramica Iaşi.
În septembrie 2014, ASF a decis că preţul în cadrul ofertei publice obligatorii pentru CERE trebuie stabilit de un evaluator, iar Eurobrick International B.V. şi Brikston Cooperatief U.A. au contestat hotărârea.
Însă, în decembrie 2014, ASF a respins plângerea celor două companii, iar în ianuarie 2015, Autoritatea a cerut documentaţia integrală a ofertei publice pentru CERE, după ce Eurobrick International a depus un raport de evaluare.
Potrivit deciziei ASF de săptămâna trecută, Eurobrick International B.V., împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, trebuie să depună documentaţia completă aferentă ofertei publice de preluare obligatorie a "Brikston Construction Solutions" Iaşi în cel mult 15 zile, în caz contrat urmând să fie sancţionat.
Printre acţionarii Brikston Construction Solutions Iaşi (CERE) se numără şi SIF Moldova, cu o deţinere de 6,48%, potrivit raportului de la finalul anului trecut.
1. Ciudat
(mesaj trimis de daniel în data de 24.02.2015, 10:12)
CERE se retrage de la tranzactionare confrm unei hotarari AGEA din luna ianuarie 2015. Asta evidet daca ASF aproba retragerea.
Acum ASF obliga actionarul majoritar la oferta publica.
Ciudata gandire mai au cei de la ASF.
2. grea pedeapsa
(mesaj trimis de Laurentiu în data de 24.02.2015, 20:58)
S-a dat o asemenea pedeapsa , spre a fi" exemplu "pentru ce patesc cei ce nu respecta legea in Romania. Pentru asemenea fermitate in apararea legii, oare nu ar merita ASF niste premii substantiale ??