Tranzacţiile de comerţ electronic transfrontalier din Europa Centrală şi de Est (CEE) au crescut cu 15% în 2024, atingând 24 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat transmis redacţiei, având la bază CEE Ecommerce Survey realizat de Mediaposte Hit Mail, în parteneriat cu Bulgarian eCommerce Association.
În timp ce comerţul electronic intern rămâne puternic, vânzările transfrontaliere sunt în creştere. Conform aceluiaşi studiu, peste 70% dintre consumatorii europeni au efectuat achiziţii de la magazine online internaţionale. În regiunea CEE, această creştere este susţinută de îmbunătăţirea logisticii de transport, soluţiile de plată digitale şi o cerere tot mai mare pentru produse străine.
"Una dintre cele mai importante decizii pentru comercianţii online, astăzi, este alegerea între a vinde prin intermediul marketplace-urilor sau a se concentra propriile platforme. Conform studiului citat, 48% dintre comercianţi fie deja vând pe marketplace-uri, fie plănuiesc să o facă în curând", declară Nikola Ilchev, fondator Balkan eCommerce Summit.
eMAG, cu prezenţă în România, Bulgaria şi Ungaria, conduce în peisajul marketplace-urilor regionale, 50% dintre comercianţii chestionaţi fiind deja activi pe platformă. Skroutz (Grecia) şi Amazon urmează îndeaproape, oferind vânzătorilor din CEE acces la baze vaste de clienţi, se precizează în comunicat.
Anul trecut a adus o creştere semnificativă a vânzărilor online pe pieţele din CEE, comerţul mobil, strategiile omnichannel şi expansiunea transfrontalieră având un rol esenţial. Consumatorii insistă pe livrări mai rapide, experienţe localizate şi opţiuni de plată stabile, lucru ce ajută comercianţii să inoveze şi să investească în logistică mai inteligentă şi personalizare. În plus, ascensiunea marketingului bazat pe inteligenţă artificială şi a automatizării remodelează modul în care brandurile interacţionează cu publicul, făcând esenţială pentru companii nevoia de a ţine pasul cu tendinţele transformării digitale, se mai menţionează în comunicat.
Opinia Cititorului