PENTRU GRECIA: Nivelul creditelor neperformante a crescut la dublul capitalului băncilor elene

F.A.
Internaţional / 2 noiembrie 2013

Nivelul creditelor neperformante a crescut la dublul capitalului băncilor elene

Nivelul creditelor neperformante (NPL) din sistemul bancar elen a crescut semnificativ în acest an, la mai mult decât dublul capitalului băncilor din Grecia, conform unui raport al companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), conform informaţiilor prezente pe site-ul ekathimerini.com.

La acest moment, împrumuturile neperformante din sistemul bancar elen au urcat la 65 de miliarde de euro, în timp ce capitalul băncilor din Grecia este de doar 30 de miliarde de euro, apreciază PwC.

În ceea ce priveşte rata creditelor neperformante, aceasta a depăşit 30% din totalul împrumuturilor emise, faţă de 25% la sfârşitul anului trecut şi 18% la sfârşitul anului 2011. Totuşi, băncile elene sunt ezitante în vânzarea activelor toxice, din cauza preţurilor extrem de scăzute oferite de investitori, relatează sursa citată.

Raportul realizat de PwC indică faptul că nivelul creditelor neperformante din bilanţurile băncilor europene a crescut cu 100 de miliarde de euro în ultimul an, până la aproximativ 1.200 de miliarde de euro (1.700 de miliarde de dolari).

Creşterea valorii creditelor neperformante, definite de Banca Central Europeană (BCE) drept credite la care s-au înregistrat întârzieri de peste 90 de zile, a fost influenţată în special de ţările din sudul Europei, precum Italia, Spania şi Grecia, plus Irlanda, precizează aceeaşi sursă.

La finalul anului trecut, băncile europene aveau credite neperformante în valoare de 1.190 de miliarde de euro, faţă de 1.090 de miliarde de euro, cât a fost înregistrat la finalul anului 2011.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings estima, luna trecută, că eforturile celor patru bănci de importanţă sistemică din Grecia de a-şi restructura activitatea şi de a integra recentele achiziţii bancare ar putea duce la reduceri de costuri şi ar putea sprijini profiturile şi capitalul.

Cu toate acestea, agenţia avertizează că rămân riscuri dacă se prelungeşte şi se adânceşte recesiunea în Grecia, iar planificatele reduceri de costuri nu se materializează.

În ciuda climatului economic dificil din Grecia, profitabilitatea celor patru bănci de importanţă sistemică s-a îmbunătăţit în primul semestru din acest an, acestea beneficiind de costurile de finanţare mai scăzute şi de scăderea creditelor neperformante. Reducerile de costuri în urma recentelor achiziţii, împreună cu o scădere suplimentară a costurilor de finanţare şi o încetinire a deteriorării calităţii activelor, ar putea îmbunătăţi profitabilitatea băncilor pe plan intern în acest an, precum şi în anul următor, apreciază Fitch.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din ţara noastră: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb