Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, marţi, cele 19 proiecte de hotărâre care prevăd acordul de principiu pentru înfiinţarea unor societăţi comerciale ale municipalităţii.
Consilierul municipal al PNL Cristian-Marian Olteanu a anunţat că PNL va vota "împotrivă", potrivit Agerpres.
Olteanu, a declarat, înainte de a se trece la votul proiectelor: "Deşi din punct de vedere legal acordul de principiu nu presupunea o dezbatere publică (...) este atât de important, încât aşa ceva se poate vota după o dezbatere, o consultare cu toţi actorii politici, economici, toate părţile din societate implicate în fiecare domeniu. (...) PNL va începe cât mai repede o dezbatere publică pe fiecare dintre cele 19 puncte".
Consilierul general Roxana Wring a anunţat că Uniunea Salvaţi România va vota, de asemenea, "împotrivă".
Wring a adăugat: "Informaţiile care ni se pun la dispoziţie nu sunt deloc edificatoare. Nu există studii de oportunitate, studii de impact, analize ale domeniilor (...) Nu vedem cum vom avea un management mai performant".
În opinia consilierului general PMP Cătălin Iliescu, sistemul actual de coordonare s-a dovedit în foarte multe cazuri "deficitar şi defectuos", astfel că aleşii acestui partid sunt de acord cu proiectele. "Azi votăm intenţia de a crea cele 19 societăţi comerciale (...) votul nostru va fi da", a spus Ionescu.
Tudor-Tim Ionescu, consilier general ALDE, a dat, la rândul său, exemplul oraşului Hamburg, care, în 2013, a organizat un referendum, reieşind că aproape 60% dintre cetăţeni erau pentru înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni pentru distribuirea electricităţii, gazelor şi căldurii.
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că modelul administrativ pe care îl propune este unul "european şi în totalitate permis şi chiar încurajat de lege". A invocat în acest sens prevederile legii administraţiei publice locale, cele referitoare la delegarea serviciilor publice, dar şi directivele europene. Firea a vorbit, de asemenea, despre nemulţumirea bucureştenilor în ce priveşte modul în care arată Capitala. Totodată, le-a cerut consilierilor generali care au anunţat că vor vota împotriva celor 19 proiecte de hotărâre să precizeze, punctual, ce firme vor fi afectate de înfiinţarea societăţilor comerciale şi care este motivul pentru care se doreşte menţinerea contractelor respective.