PENTRU O CREŞTERE ECONOMICĂ SĂNĂTOASĂ ŞI DURABILĂ Ionescu, ANEIR: "Este vital ca exporturile să redevină locomotiva dezvoltării"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 mai 2017

Ionescu, ANEIR: "Este vital ca exporturile să redevină locomotiva dezvoltării"

Mihai Ionescu: "Rezultatele comerţului extern pe primul trimestru au depăşit prognozele"

Pentru ca dezvoltarea economică să fie una sănătoasă şi durabilă, este vital ca exporturile să redevină motorul principal al acestei creşteri, este de părere Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa a reamintit că exporturile au constituit locomotiva de dezvoltare a ţării noastre, în perioada de după criză. "De la începutul anului trecut şi în acest an, exporturile au fost detronate de consum", ne-a mai spus domnul Ionescu, menţionând că, pentru a ne întoarce la situaţia din anii trecuţi, niciun efort nu trebuie neglijat. Mihai Ionescu ne-a explicat: "Activitatea de comerţ exterior a fost plimbată de la un minister la altul, cu lipsuri de management şi cu improvizaţii. La o asemenea manieră de abordare a unui sector atât de important, nu ne putem aştepta la rezultate bune".

Mihai Ionescu: "Exporturile noastre reprezintă doar o treime din PIB, în timp ce exporturile UE au o pondere de 54% din PIB-ul european"

Şeful ANEIR s-a arătat surprins de rezultatele activităţii de comerţ exterior aferente primelor trei luni din acest an.

În legătură cu acestea, Mihai Ionescu ne-a precizat: "Spre surprinderea noastră, faţă de prognozele Comisiei Naţionale de Prognoză care indicau o creştere de 7,3% a exporturilor şi de 8,1% a importurilor în primul trimestru, rezultatele anunţate arată creşteri de 11,5% la export şi 12,4% la import.

Desigur că aceste cifre ne bucură, dar problema este că deficitul balanţei comerciale a crescut cu aproape 400 de milioane de euro.

Importurile continuă să crească într-un ritm mai alert decât exporturile. Mai mult decât atât, chiar dacă exporturile noastre cresc, ele reprezintă doar circa o treime din PIB, în timp ce, la nivel european, exporturile UE au o pondere de 54% din PIB. Încă suntem departe de ceea ce ar trebui să fim".

În acest context, potrivit domnului Mihai Ionescu, exportatorii sunt preocupaţi în continuare de următoarele aspecte:

"- Înfiinţarea unui institut de comerţ exterior care să se ocupe de două probleme majore: în primul rând să facă studii de piaţă şi să vadă pe ce sector au şanse producătorii români să crească la export, iar aceştia să fie sprijiniţi şi, în al doilea rând, să se ocupe de promovarea exporturilor şi de programul nou aprobat, prin OUG 8 din acest an, care vizează internaţionalizarea întreprinderilor mici şi mijlocii;

- Să fie completată reţeaua externă de consilieri economici ai ţării noastre din cadrul ambasadelor, întrucât continuăm să avem circa jumătate din această reţea de consilieri fără personal;

- Eximbank să redevină o bancă ce se ocupă în principal de finanţarea exporturilor, să fie o bancă a exportatorilor, nu să alerge după profit, pentru că a devenit una din cele mai scumpe bănci;

- Să găsim soluţii de încurajare a producătorilor autohtoni şi să-i susţinem să iasă la export, astfel încât să dezvoltăm producţia naţională la export;

- Fondul suveran de Investiţii care urmează să fie înfiinţat, fondurile europene şi lichiditatea de care băncile se plâng că nu au în ce să o plaseze să fie orientate către zonele de producţie care să acopere actualele importuri. Există bunuri într-o gamă extrem de largă de domenii pe care le importăm şi pe care am putea să le producem la noi, doar să fie finanţate firmele care ar putea produce astfel de mărfuri".

Domnul Ionescu ne-a spus, recent, că exportatorii sunt dezamăgiţi de anul 2016, pentru că a fost primul în care ritmul de creştere a exporturilor a fost mai mic decât ritmul de creştere a PIB. De asemenea, a fost prima dată când am avut exporturi extra-UE în scădere.

Exportatorii au strategii aprobate de Guvern până în 2020, termen până la care îşi propun să ajungă cu exporturile la nivelul mediu european, în ceea ce priveşte ponderea în PIB.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. locomotiva dezvoltarii economice sanatoase inseamna cresterea consumului intern pe baza productiei interne, exporturile inseamna dependenta fata de ce iti cumpara altii, daca UE se prabuseste sau devine mai protectionista ce facem? afara de asta prin exporturi se mascheaza vinderea resurselor de orice fel

    1. Iar vii cu mesaje comuniste, facem parte din UE, putem exporta in interiorul ei fara griji, evident doar daca am avea produse calitative.

      daca ai sti ce inseamna comunismul nu ai mai amesteca s u l a cu prefectura

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb