PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ULTIMII CINCI ANI, Sectorul construcţiilor îşi reduce ritmul de creştere

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 16 decembrie 2005

Constructorii cer diminuarea TVA la 5% pentru locuinţe, ca şi în unele ţări membre ale UE

Anul 2005 a fost extrem de prost pentru construcţii, atrage atenţia conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Dacă la începutul anului, prognozele arătau că domeniul construcţiilor va reprezenta 10% din PIB, în momentul de faţă este clar că ritmul de creştere va fi mai mic. Laurenţiu Plosceanu, vicepreşedintele ARACO, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "La finele primelor nouă luni din 2005, setorul construcţiilor reprezenta 6% din PIB. Astfel că, pentru sfîrşitul anului curent, nu credem că procentul va depăşi 7-8% din PIB. Este pentru prima dată în ultimii cinci ani cînd domeniul construcţiilor îşi reduce ritmul de creştere". Domnia sa pune această situaţie pe seama lipsei finanţării pentru multe din investiţiile lansate la începutul anului.

Nici prognozele pentru anul următor nu sînt mai încurajatoa-re pentru că noul Cod fiscal a fost modificat de cinci ori în decursul anului curent. Totodată, Executivul nu a adoptat încă ultimele modificări, ceea ce dă pes-te cap planul de afaceri al inves-titorilor. ARACO crede că nici 2006 nu va fi strălucit pentru constructori şi atrage atenţia că trebuie luate măsuri urgente pentru scăderea evaziunii fiscale şi a muncii la negru (evaluările indică 80-90.000 de muncitori care lucrează ilegal în lunile de vîrf). Totodată, pentru anul viitor, sînt şanse foarte puţine ca preţul locuinţelor noi să scadă, mai ales că se aşteaptă scumpiri de 10-15% la materialele de construcţii. Din prognozele ARACO reiese că numărul unităţilor locative noi nu va depăşi media de 30.000 din ultimii ani.

Creşterea ritmului de dezvoltare a construcţiilor ar putea avea loc dacă şi autorităţile vor adopta unele măsuri fiscale care să încurajeze investiţiile. Una dintre aceste măsuri este reducerea TVA la 5% pentru construcţia de locuinţe. Valentin Feodorov, vicepreşedintele ARACO, a declarat că este o solicitare corectă, pe care Ministerul Finanţelor Publice a res-pins-o pe motiv că nu este în concordanţă cu normele europene. Domnia sa a subliniat: "Nimic mai fals. Această propunere vine în consens cu practica europeană. În septembrie 1999, prin directivele 77/388/EEC şi 99/85CE, s-a introdus în Franţa, Belgia, Italia, Spania şi Portugalia aplicarea unei cote TVA redusă pentru anumite activităţi cu consum mare de mînă de lucru, printre care şi reparaţia şi renovarea locuinţelor. De exemplu, în Franţa, cota TVA pentru aceste lucrări este de 5,5%, în Belgia - 6%, iar în Portugalia - 5%. Aplicarea acestei măsuri a creat, în cele cinci ţări, peste 170.000 noi locuri de muncă".

Reducerea TVA pentru locuinţe ar crea un "boom" investiţional pe acest segment, ar scădea preţurile prin creşterea concurenţei şi ar crea foarte multe noi locuri de muncă. ARACO susţine că ţara noastră are nevoie de o asemenea măsură avînd în vedere situaţia precară a fondului de locuit, cererea mare de locuinţe înregistrată în ultimii ani (un milion de unităţi locative), cît şi ritmul actual de construire, plafonat la 30.000 unităţi de locuit pe an.

În aceste zile, la Bruxelles, se va discuta solicitarea Federaţiei Internaţionale a Constructorilor (FIEC), care a înaintat Parlamentului European o declaraţie pentru extinderea aplicării directivei amintite în toate statele membre. Studiile FIEC arată că necontinuarea măsurii de reducere a TVA va duce, începînd cu 2006, la pierderea a 250.000 locuri de muncă, în special în cadrul IMM-urilor, care sînt principalii beneficiari.

ARACO mai cere şi schimbarea sistemului de plată a cotei TVA la facturare, care aduce prejudicii constructorilor prin crearea unor goluri financiare. Între momentul facturării producţiei şi încasarea facturilor există un decalaj obiectiv de timp, de aproximativ 60 de zile, dar şi întîrzieri mai mari provocate de lipsa resurselor financiare la ordonatorii de credite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb