PENTRU PRIMA OARĂ DUPĂ 2006, Fed a majorat dobânda cheie, cu 0,25 puncte procentuale

S.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 decembrie 2015

Fed a majorat dobânda cheie, cu 0,25 puncte procentuale

Actualizare 20:35 Bursele europene au închis în creştere

Principalii indici bursieri europeni au închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în urcare.

Indicele londonez FTSE 100 s-a apreciat cu 0,68%, la nivelul de 6.102,54 puncte.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris a sporit cu 1,14%, ajungând la 4.677,54 puncte, iar indicele DAX din Frankfurt a crescut cu 2,57%, până la 10.738,12 puncte.

Indicele FTSE MIB al bursei italiene s-a apreciat cu 1,48%, până la 21.523,1 puncte, iar indicele IBEX 35 din Madrid a urcat cu 1,72%, până la 9.870,5 puncte.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:42 John J Hardy (Saxo Bank): "USD saltă binişor pe ritmurile Fed"

Analistul John J Hardy, Head of FX Strategy din cadrul Saxo Bank a făcut un prim comentariu legat de evoluţia dolarului, precizând că întâlnirea FOMC (Comitetul Federal pentru Piaţă Liberă) a fost într-un ton mai apropiat de "porumbei" decât de "şoimi", în sensul în care creşterea dobânzii a fost relativ mică, evitând inhibiţia apetitului de risc.

"Cel din urmă este un aspect critic al situaţiei, pentru că demonstrează capabilitatea pieţei de a absorbi creşterea de dobândă, pe de o parte, şi permite Rezervei Federale să răspundă la datele economice fără să se îngrijoreze prea mult de efectele asupra pieţelor", precizează analistul.

John J Hardy afirmă că, în cadrul conferinţei de presă, "USD s-a aşezat mai temeinic pe cursul de creştere după ce preşedinta Fed, Janet Yellen, a răspuns unei întrebări legate de piaţa de titluri junk. A fost, în mod evident, foarte bine pregătită pentru această întrebare, mai ales că am asistat recent la dizolvarea fondului de titluri Third Avenue.

Răspunsul ei a sugerat că Rezerva Federală nu este îngrijorată de riscurile pentru stabilitatea financiară provocate de piaţa de bonduri junk şi că prăbuşirea fondului Third Avenue este o situaţie unică. Această manifestare de încredere aşează creşterea dolarului SUA înapoi pe drumul creşterii. Dacă va suna la fel cum a sunat, cândva, în cazul lui Bernanke care a spus că «riscurile sub-prime sunt sub control» rămâne de văzut".

Analistul Saxo Bank consideră că a asistat la discursul care sprijină dolarul "în cel mai optimist mod cu putinţă, deşi parcursul de aici înainte nu e în întregime clar, pentru că trebuie să luăm în calcul şi politica Băncii Centrale Europene care, prin recenta sa reuniune, a generat sell-off-uri semnificative. Sau poate că sunt doar mişcări ale investitorilor din piaţă care vor să «repare» ceea ce au făcut greşit la începutul lunii, după ce au primit aceste semnale de la Fed".

(A.L.)

--------------

Actualizare 14:24 Bursele asiatice au închis în creştere

Principalii indici ai burselor asiatice au închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în urcare, în urma deciziei Fed de aseară de majorare a dobânzii cheie.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze a sporit cu 1,59% la 19.353,56 puncte, în timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a apreciat cu 0,79% la 21.872,06 puncte.

Indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia a crescut cu 1,46% la 5.102,01 puncte.

Bursa din Shanghai a închis şedinţa de tranzacţionare de azi în urcare, cu 1,81%, la 3.579,999 puncte.

Indicele Shenzhen al bursei din Shanghai s-a apreciat cu 2,72%, la 2.342,183 puncte, iar indicele Sensex din Bombay ajunge la 25.803,78 puncte, după o creştere de 1,21%.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:28 Acţiunile europene, în creştere puternică după decizia Fed de majorare a dobânzii

Acţiunile marilor companii europene sunt în creştere puternică astăzi, după decizia Rezervei Federale (Fed) americane de a majora dobânda de politică monetară pentru prima oară în aproape 10 ani, transmite Reuters.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 este în urcare cu 2%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,5%, CAC 40 al bursei din Paris cu 2,3%, FTSE 100 al bursei londoneze cu 1,46%, iar IBEX 35 creşte cu 2,52%.

"După şedinţa Fed şi cu numai câteva şedinţe de tranzacţionare până la Crăciun, am putea asista la tradiţionala creştere a cotaţiilor de sfârşit de an. Noul an ar putea fi din nou volatil, pieţele urmând să anticipeze viitoarea majorare a dobânzii", a declarat Philippe Gijsels, director pentru cercetări la BNP Paribas Fortis Global Markets în Bruxelles.

Componenta indicelui MSCI pentru regiunea Asia-Pacific, exceptând Japonia, a închis în urcare cu 1,6%. Indicele Nikkei al bursei din Japonia a avansat cu 1,6%, în timp ce acţiunile din Shanghai au crescut cu 1,7%.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones a închis miercuri în creştere cu 1,28%, S&P 500 cu 1,45%, iar Nasdaq cu 1,52%.

(S.A.)

-----------

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat ieri dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oară după 2006, semn că economia americană a depăşit cea mai mare parte a urmărilor crizei financiare globale izbucnite în urmă cu opt ani, informează MarketWatch.com.

Cei zece reprezentanţi ai Fed participanţi la şedinţa de politică monetară au decis în unanimitate ca dobânda cheie să fie majorată de la un interval de 0%-0,25% la 0,25%-0,5%, prima măsură de acest tip din ultimii peste nouă ani.

Dobânda de politică monetară a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de şapte ani.

Board-ul directorilor Fed a mai majorat dobânda cu discount aplicată împrumuturilor acordate băncilor comerciale prin intermediul facilităţii cu discount de la 0,75% la 1%.

Rezerva Federală a precizat că va monitoriza cu atenţie evoluţia inflaţiei şi că majorările de dobânzi vor avea loc treptat, ţinta pe termen lung pentru dobânda cheie fiind de 3,5%.

Această estimare a rămas neschimbată faţă de prognoza din luna septembrie.

"Măsura pune capăt unei perioade extraordinare de şapte ani în care dobânda de politică monetară a fost aproape zero pentru a susţine redresarea economiei din cea mai gravă criză financiară şi recesiune de la Marea Depresiune", a declarat preşedintele Fed, Janet Yellen, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.

Yellen a arătat că în condiţiile în care economia performează bine şi este de aşteptat ca această evoluţie să continue, comitetul de politică monetară a considerat că o creştere modestă a dobânzii cheie este adecvată.

Preşedintele Fed a recunoscut însă că chiar şi după această majorare politica monetară a Fed va rămâne relaxată.

"Indicatorii economici de după şedinţa de politică monetară din octombrie a Fed au arătat că activităţile economice avansează în ritm moderat. Cheltuielile de consum şi investiţiile companiilor au crescut în ultimele luni, iar situaţia sectorului imobiliar se îmbunătăţeşte în continuare", se arată în comunicatul Fed.

Potrivit Fed, situaţia continuă să se îmbunătăţească şi în cazul pieţei muncii.

Inflaţia se află însă cu mult sub ţinta băncii centrale de aproape 2%, reflectând parţial preţurile scăzute ale energiei şi importurilor de alte mărfuri.

"În general, ţinând seama de evoluţiile interne şi internaţionale, comitetul de politică monetară al Fed consideră că riscurile legate de perspectivele economice şi cele de pe piaţa muncii ca fiind echilibrate", consideră Fed.

În privinţa inflaţiei, banca centrală se aşteaptă ca indicatorul să accelereze la 2% pe termen mediu, odată ce efectele tranzitorii ale scăderilor preţurilor la energie şi importuri se vor disipa, iar piaţa muncii se va întări.

Conducerea Fed va monitoriza în continuare evoluţia inflaţiei.

La determinarea calendarului şi dimensiunilor ajustărilor viitoare ale dobânzii cheie, Fed va evalua condiţiile economice în funcţie de obiectivele referitoare la piaţa muncii şi o inflaţie de 2%.

Noile estimări economice ale Fed sunt aproape neschimbate faţă de septembrie, cu o rată a şomajului care ar urma să scadă la 4,7% şi o creştere economică de 2,4% în 2016.

Pieţele financiare se aşteptau la această majorare a dobânzii cheie, având în vedere recentele date statistice care arată că economia americană continuă să creeze noi locuri de muncă într-un ritm susţinut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb