PENTRU PRIMA OARĂ ÎN ULTIMII TREI ANI Bursa din Shanghai, lider în clasamentul mondial al IPO-urilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 martie 2020

Bursa din Shanghai, lider în clasamentul mondial al IPO-urilor

Bursa din Shanghai a devenit, în trimestrul întâi din 2020, pentru prima dată în aproape trei ani, lider în clasamentul mondial al ofertelor publice iniţiale (IPO), în contextul în care pandemia de coronavirus care a izbucnit în China a generat prăbuşiri ale pieţelor în întreaga lume.

Conform Reuters, care citează datele Refinitiv pentru intervalul menţionat, 33 de companii au obţinut în total 7,31 miliarde de dolari prin listarea pe piaţa principală din Shanghai şi pe STAR - segmentul dedicat start-up-urilor. Cifra depăşeşte suma atrasă de ocupantul locului al doilea în clasament, piaţa americană Nasdaq, unde 17 companii au strâns 5,13 miliarde de dolari prin intermediul IPO-urilor.

Bursa din Shanghai a găzduit IPO-ul de 4,4 miliarde de dolari al companiei Shanghai Speed Railway din Beijing, la începutul lunii ianuarie. Totodată, opt companii au strâns două miliarde de dolari în luna respective, iar alte cinci oferte lansate în martie au atras 615,5 milioane de dolari.

Pieţele din China au avut evoluţii mai bune decât multe burse majore occidentale, de la începutul anului până în 27 martie. Indicele de referinţă CSI 300 a scăzut cu 9,4%, comparativ cu un declin de 21% al referinţei americane S&P 500 şi de 25% pentru indicele paneuropean STOXX 600.

Terence Ho, specialist în IPO-urile din China în cadrul companiei de consultanţă EY, declară că răspunsul fiscal al guvernului Chinei la criza curentă, care a accelerat un program masiv de măsuri de stimulare economică, ar putea contribui la creşterea perspectivelor companiilor care doresc să se listeze. Acesta menţionează: "Guvernul chinez a elaborat politici în timp util ca să ajute companiile, iar mai multe stimulente economice sunt acordate pe parcurs. Aceste eforturi ar trebui să ajute economia şi IPO-urile să se revigoreze mai rapid atunci când focarul va fi ţinut sub control".

China a relaxat, de asemenea, regulile privind vânzările ulterioare de acţiuni ale companiilor listate, în efortul de a ajuta firmele afectate să strângă lichidităţi.

Bursa din Shanghai a ajuns în fruntea clasamentului global al IPO-urilor pentru prima dată după trimestrul al treilea din 2017, lăsând în urmă rivalii mai mari din New York şi Hong Kong.

"Nu mă miră această evoluţie", spune Zhu Ning, vicedecan al Institutului Financiar Avansat de Finanţe din Shanghai (SAIF), menţionând: "Numărul de start-up-uri chineze este uriaş şi există o tendinţă din ce în ce mai mare a companiilor din ţară să se listeze pe piaţa internă, unde evaluarea este mult mai mare decât în exterior".

Totuşi, chiar dacă piaţa din Shanghai are succes acum, specialiştii spun că rămâne de văzut dacă acest avânt va putea fi menţinut.

De menţionat că Bursa din Thailanda s-a clasat pe locul al treilea în clasamentul mondial al IPO-urilor, datorită listării de 2,5 miliarde de dolari a Central Retail, în februarie. Aceasta a fost cea mai mare ofertă publică iniţială din ţară.

Cea mai mare tranzacţie de pe Nasdaq SUA a fost de 1,86 miliarde de dolari, la începutul lunii februarie, şi aparţine firmei de cercetare a medicamentelor PPD Inc.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb