PENTRU PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI Profitul Grupului Electrica creşte cu 74%, la 190 milioane lei

A.I.
Piaţa de Capital / 13 august 2020

Profitul Grupului Electrica creşte cu 74%, la 190 milioane lei

Grupul Electrica a obţinut, în primul semestru al anului, un profit net consolidat de 190 milioane lei, echivalentul unei creşteri de 74,2% faţă de cel din primele şase luni ale lui 2019, se arată într-un comunicat al furnizorului şi distribuitorului de energie electrică remis, astăzi, Redacţiei.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 486 milioane lei, cu 127 milioane lei faţă de valoarea din primul semestru al anului trecut, avansul fiind generat, în principal, de segmentul de furnizare, care a înregistrat o majorare a EBITDA de 135 milioane de lei, faţă de nivelul din primul semestru a lui 2019, îndeosebi pe seama costurilor mai reduse de achiziţie a energiei electrice, coroborat cu creşterea veniturilor.

Corina Popescu, Director General Electrica, a declarat: "Implementarea strategiei de business pe care am adoptat-o în partea a doua a anului trecut a început să dea rezultate, acestea fiind deja vizibile în primul semestru din 2020. Pe lângă asigurarea unor perspective solide de dezvoltare a companiei, am reuşit să răspundem rapid provocărilor actuale. Ne-am consolidat statutul de cel mai mare investitor în infrastructură energetică, am iniţiat extinderea pe lanţul valoric al energiei electrice, în special în zona de producţie din surse regenerabile, ceea ce ne ajută să atingem sinergii importante şi am accelerat proiectele de transformare şi optimizare din Grup. Companiile Grupului sunt solide atât din punct de vedere operaţional, cât şi din punct de vedere financiar, fapt ce reiese şi din rezultatele financiare înregistrate în acest prim semestru din 2020. Creşterea cu aproximativ 74% a profitului net comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent reprezintă o perfomanţă remarcabilă în contextul actual".

Pentru primele şase luni ale anului, Veniturile Grupului Electrica s-au ridicat la valoarea de 3,2 miliarde lei, reprezentând o creştere de 3,2% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 2,9%, în contextul creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul cu 3,9%, dar şi a creşterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au fost cu 3,6% mai mari, în principal ca efect al creşterii tarifelor de distribuţie, care a anulat impactul negativ al reducerii cantităţii de energie electrică distribuite.

Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică s-au redus cu 6,8%, la 1,812 miliarde lei, în primul semestru al anului 2020.

Această evoluţie a fost generată de segmentul de furnizare, prin scăderea cu 8,9% a costului energiei electrice achiziţionate pentru activitatea de furnizare, în principal în urma reducerii preţurilor de achiziţie a energiei electrice pe segmentul reglementat, se arată în comunicatul Electrica.

Totodată, se menţionează că efectul favorabil generat de evoluţia segmentului de furnizare a fost uşor redus de creşterea costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în reţea aferente segmentului de distribuţie, cu 10 milioane lei, ca urmare a preţului mediu de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic în primul semestru din 2020, comparativ cu primul semestru din 2019.

În primul semestru al anului, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 8,43 TWh (în scădere cu 4,8% faţă de primul semestru din 2019) către un număr de aproximativ 3,81 milioane de utilizatori.

De asemenea, în primele şase luni din 2019, Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 4,6 TWh (în scadere cu 0,8% faţă de primele şase luni din 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

Cel mai important acţionar al Electrica este Statul Român care, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri deţine 48,79% din compania a cărei valoare de piaţă la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 3,74 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb