Platforma 7 a OMV Petrom din Marea Neagră prezenta un grad ridicat de coroziune şi uzură, conform unui comunicat remis redacţiei.
Fotografii furnizate de o sursă anonimă relevă că platforma s-ar afla într-o stare avansată de degradare , pilonii de rezistenţă fiind puternic avariaţi şi prezentând crăpături şi suprafeţe corodate extinse.
" Fotografiile indică faptul că straturile de protecţie au fost corodate şi afectează grosimea peretelui structurii. Grosimea pereţilor pilonilor şi a chesoanelor (structuri de fundaţie în ape adânci) sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice generate de valuri, curenţi şi greutatea platformei. Dacă grosimea pereţilor este compromisă de coroziune, structurale ar putea reprezenta o ameninţare de dezintegrare a platformei , cu consecinţa unui risc inerent pentru un dezastru ecologic şi pentru integritatea siguranţei muncii ." a declarat Surya Jaikaran, analist în energie la Greenpeace International cu un master în inginerie mecanică şi 9 ani de experienţă în mari companii de petrol şi gaze.
" Cum poate OMV Petrom să implementeze siguranţa în noua exploatare a Neptun Deep în condiţiile în care platformele existente arată? OMV spune că sunt cele mai înalte standarde de siguranţă din industrie, dar subestimează şi ignoră impactul negativ al unui potenţial accident la această platformă. Cerem explicaţii autorităţilor responsabile pentru avizarea şi supravegherea acestei platforme, îngrijirea imediată a pericolului pentru siguranţa personală, a habitatelor şi a speciilor din Marea Neagră şi Delta Dunării , " a declara Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.
Greenpeace România a trimis sesizări şi adrese către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO) , Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) , Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate , Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa şi Garda de Mediu Constanţa , pentru a verifica la faţa locului cum ar fi o astfel de platformă marină cu standardele de siguranţă, având în vedere degradarea pronunţată, aşa cum reiese din fotografii.
Greenpeace România a solicitat un punct de vedere şi companiei OMV Petrom însă nu a primit un răspuns până la acest moment.
Organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi a contestat în instanţă PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, 76 de oameni de ştiinţă din Austria au alăturat eforturilor organizaţiei de mediu şi au cerut. OMV oprirea proiectului Neptun Deep.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2024, 12:48)
Oare cine-i plateste pe cei 76 de "oameni de stiinta" ? omv la comanda rusilor a sabotat cat au putut industria petrochimica romaneasca. Nu-i exclus sa vedem platforma cazand la comanda, daca altfel nu se poate.
2. Ce Neptun Deep prin mare de mine navale?
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2024, 13:59)
OMV trage de timp, exploateaza instalatiile si rezervele pe care le a primit aproape gratis ( 640mil usd - 445 mil usd) pina se prabusesc structurile (ca ecologizarea o achita tot statul roman) si cu petrolul si gazele isi construieste industrie petrochimica in Austria. Si piina atunci tergiversarile de 12 ani cu Neptun Deep, acum e razboi cad drone, avioane si sunt mine navale. Bravo Dan Ioan Popesu :meriti cu prisosinta cele 2 mini hidrocentrale pe care tocmai le ai primit.