Periculosul fifty-fifty cere o victorie netă

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 7 decembrie 2009

Înghesuială la vot.

Înghesuială la vot.

Băsescu îl egalase pe Geoană în unele sondaje, în urma confruntării directe, televizate joi, remontând, în două ore, handicapul minim de 49%-51% în preferinţele electoratului, de la care pornise înaintea ei.

Victoriile retorice sunt impalpabile (să menţionăm, totuşi, că grecii antici dispuneau de profesori de retorică, făceau antrenamente şi includeau întrecerile retorice în Olimpiade, alături de alergări, sărituri şi aruncarea cu discul), dar Traian Băsescu a lăsat impresia că l-a învins pe Mircea Geoană la numeroase capitole, în timp ce Geoană pare să nu-şi fi adjudecat, net, niciunul.

Nici măcar pe cel de politică externă.

Gălăgioşii adversari ai lui Băses-cu din cele două televiziuni care îi sunt ostile - Antena şi Realitatea - , au suferit un recul vizibil, imediat după confruntarea directă dintre cei doi candidaţi, sub şocul dezvăluirii făcute de preşedinte, că Geoană s-a dus acasă la "mogulul" Sorin Ovidiu Vântu, în noaptea de dinainte (de fapt, ştirea fusese publicată pe site-urile Internet ale agenţiei de ştiri HotNews şi ale gazetei "Academia Caţavencu", cu trei ore mai devreme.

Sesizabila victorie retorică a preşedintelui încă în funcţie, dar, mai ales reculul taberei lui Geoană, au creat un motor de propulsie navigatorului Băsescu peste aceste ultime trei zile - vineri, sâmbătă şi duminică, astfel că orice rezultat al alegerilor este posibil, deşi, cu doar o săptămână în urmă, unele sondaje arătau că Băsescu se află pe nivelul de 46%, în timp ce Geoană se cocoţase pe 54%, opt puncte procentuale mai mult, acumulate cu concursul palmei date de Băsescu unui băieţel - un filmuleţ care a traumatizat naţiunea.

În bună măsură, voturile se dau ca în box - contează foarte mult impresia din ultima repriză.

Un rezultat de egalitate sensibilă între cei doi candidaţi ar fi, însă, dezastruos.

Să lăsăm deoparte scenariul des-pre stingerea luminilor în secţiile de votare pentru fraudarea alegerilor, să lăsăm deoparte scenariul provocării de tulburări sociale prin scoaterea în stradă a partizanilor unui candidat, să lăsăm deoparte organizarea unui cutremur de şapte grade pe scara Richter (o ironie absurdă a lui Sebas-tian Lăzăroiu, relatată, cu seriozitate, ca ameninţare reală, de către fostul ministru de Interne,Liviu Dragnea).

Deşi tulburările şi fraudele electorale au devenit mai probabile odată cu radicalizarea electoratului (de alt-fel, fraudele sunt justificate de partide prin faptul că trebuie să ţină pasul cu fraudele adversarilor), marele pericol al unui rezultat de egalitate sensibilă este altul.

Ar exista pericolul ca victoria celuilalt să nu fie recunoscută de către candidatul înfrânt.

Dacă ar fi "fifty-fifty", dacă ar fi despărţiţi de doar câteva mii de voturi, candidatul declarat înfrânt va trebui să reziste presiunii propriilor sus-ţinători şi tentaţiei personale, care l-ar împinge să conteste rezultatele.

Am intra pe modelul american, al ultimului mandat câştigat de Bush.

S-ar putea ajunge la renumărarea voturilor.

Ar putea dura săptămâni.

Să vezi atunci tulburări de stradă!

Într-o asemenea variantă, devine verosimil un scenariu înfricoşător.

Constituţia prevede că preşedintele în funcţie rămâne în exerciţiu până la expirarea mandatului de cinci ani.

În cazul nostru, dacă pierde, atunci Băsescu ar trebui să-şi facă bagajele la 21 decembrie.

Dacă, însă, rezultatele sunt nedecise, contestate, atunci situaţia este reglementată de altă prevedere constituţională, care spune că preşedintele în funcţie rămâne să se exerseze până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales.

Dar, răgazul renumărării voturilor ar lăsa timp Parlamentului să-l suspende pe Băsescu din funcţia de preşedinte, într-o sesiune "fulger".

În acest caz, cel care ar asigura interimatul la Preşedinţie ar fi...Mircea Geoană!

În calitate de preşedinte al Senatului, Geoană ar deveni preşedinte interimar, conform Constituţiei, aşa cum a fost şi Văcăroiu, pe timpul suspendării lui Băsescu.

Desigur, prima decizie a lui Mircea Geoană ca preşedinte interimar, ar fi sa retragă mandatul acordat premierului desemnat Liviu Negoiţă (mandat care a expirat, de altfel) şi să-l înlocuiască cu Klaus Johannis.

Sunt convins că dacă s-ar petrece aşa ceva, Klaus Johannis şi-ar face Guvernul într-o singură zi şi tot atunci ar fi şi validat de Parlament.

Cel mai probabil, dacă ar ocupa temporar fotoliul de la Cotroceni, Geoană ar câştiga prezidenţialele şi s-ar permanentiza.

În cazul că (prin absurd) renumărarea voturilor l-ar mai da drept câştigător pe Băsescu, el ar rămâne izolat, un fel de bufon al Palatului, cu un Parlament şi un Guvern ostile.

În tot timpul ăsta, eu aş sta în casă, de frică să nu-mi dea în cap vreun nebun, pentru că-s înalt, bărbos şi port ochelari.

Sper din tot sufletul ca articolul să rămână literatură de ficţiune.

Sper din tot sufletul să câştige oricare, numai să fie o diferenţă clară faţă de înfrânt.

Nici măcar nu mai contează dacă nu câştigă cel mai bun.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. As rezuma opinia mea in felul urmator:

    De cine ne temem?  

    Cati dintre cei care se tem riposteaza? 

    Impotriva cui riposteaza? 

    Cati dintre cei ce riposteaza se cunosc? 

    Dumneavoastra cati oameni inalti, barbosi si cu ochelari cunoasteti? 

    Este greu sa te decizi cine este mai potrivit pentru a fi presedinte cand fiecare dintre cei doi si-a epuizat toate resursele disponibile ca sa incerce sa demonstreze ca este mai rau adversarul si nu ca este el mai bun cu ceva.  

    Daca voturile sunt 50-50%, atunci sa modificam Constitutia si sa avem doi presedinti, unul sa fie in exercitiul functiunii in zilele pare, iar celalalt in zilele impare, nu? 

    Eu ma intreb de ce nu iubim Romania si cum ar trebui sa fie Romania pentru a o iubi.

    1. Am gresit fraza de incheiere a articolului.Ca sa fie corespunzator realitatii,trebuia sa inchei asa : "Nici macar nu mai conteaza daca cistiga cel mai rau".

      Maestre,

       

      intai ca varianta "bun" nu a fost pe meniu, cel putin nu in turul asta.  

       

      Secundo: intr-un stat de drept, conteaza prea putin daca au fost 150.000, 1.500 sau 15 voturi care au decis castigatorul. Cel instaurat nu e cu nimic mai putin legitim daca mandatul sau a fost castigat in limita minima a marginii impuse de lege.  

       

      Democratia nu inseamna doar puterea majoritatii (adica a celor multi), ci si puterea legii. Aceasta e cea care face ca diferenta intre +1 si + 1.000.000, pe langa 50% sa nu insemne nimic.  

       

      Si sa mai terminam cu scenariile apocaliptice. Daca era sa va dea cineva una in cap pentru ca erati barbos, cu ochelari si conduceti o gazeta care si-a construit renumele echidistantei politice si a neatarnarii fata de marile interese "de trust", ar fi avut suficient timp, in 20 de ani, nu trebuia sa astepte alegerile din 2009 pentru asta.  

      Ne vedem maine, la cafea, intr-o dimineata ca oricare alta, fiecare in biroul sau, vazandu-si de treaba din care isi castiga existenta! 

      Adevarul e ca exista in tara asta si oameni rezonabili..Jos palaria :)

      Victorie ! 

      Daca nun vom sti (putea) sa acceptam rezultatul final; fie si la un vot diferenta, atunci chiar ca are dreptate Basescu: se poate face abstractie, se poate nesocoti orice, dar nu si vointa celor multi (unii incearca chiar si asta, atunci cand un le este convenabila).

      Eu spun ASA: DACA BASESCU CASTIGA DIN NOU SI SE PARE CA VA CASTIGA, ATUNCI TREBUE SA-L FELICITAM, SA-L ASCULTAM SI SA-I RECUNOASTEM MERITELE; A ADUNA IN JURUL TAU fifty + 1, CAND AI AVUT PE TOTI DUSMANI IMPOTRIVA (atentie ; dusmanii , nu poporul !!) , ASTA CHIAR CA NU ESTE LA INDEMANA ORICUI ! 

      M,am saturat de ziarul asta apocaliptic. Pt. voi totul este o mare conspiratie, sfarsitul lumii vine in fiecare zi si evident mai devreme pt Romania. nu aveti comentarii pertinente, rationale, bazate pe logica si nu sunteti atat de echidistanti pe cat o spuneti. fiecare trebuie sa aiba fituica lui. te mai ajuta cateodata daca tipa foarte tare.

      Probabil ca nu v-a placut ca am fost primii care,inca de acum trei ani,v-am avertizat (primii in Romania si printre primii in lume) asupra pericolului de criza mondiala.

      Nici acum nu va place ca va avertizam asupra pericolului de adevarata criza politica si anarhie pe care il prezinta rezultatul de egalitate. 

      Bine. 

      Daca vreti sa va inseninati,atunci puteti lua Arici Pogonici - este o publicatie pertinenta,rationala ,bazata pe logica la care aveti acces.

      Cind veti creste,puteti reveni la BURSA. 

      Golanule important ! nu spui nimic despre faptul ca nu ti-a iesit nimic din ce-ai latrat?? Unde-ti este "importantul", ca sa nu mai zic ceva de anal-ist. Ha-ha-ha !! 

    Toata stima dle Make !  

    Faptul ca ai fost printre putinii rationali, de bun simt si cu simtul realitatii (vezi rezultatul votului, in lupta unul contra toti) nu face decat sa te onoreze, iar noi cititorii sa te apreciem si sa te stimam.

    Spor la treaba. 

    1. Multumesc!

    Cine nu e cu mine e impotriva mea! Iti suna cunoscut? S-ar putea ca parerea ta sa fie contrara celor pe care-i sustii azi si sa fii nevoit sa stai acasa pentru ca esti inalt barbos si porti ochelari. Si probabil ai sub 30 de ani si vorbesti despre comunism doar din auzite. Fericiti cei saraci cu duhul ca exista un Basescu pentru ei !

    1. daca tu crezi ca asta care este singur poate aduce comunismul inapoi te inseli amarnic.uitate pe cine a avut contracandiat(geoana!)ce coalitie are impotriva lui si mai crezi ca in ziua de azi un om poate aduce comunismul in romania.in schimb daca ma uit la coalitie ma infior unde am putea ajunge,dictatura parlamentara iti spune ceva?,sa intamplat la suspendare o astfel de demonstratie de forta din partea lor.dar fiind parlament"liber"are 2 luni de cand nu face nimic,nu tu legi aprobate,nu tu intruniri la comisii,nimic ca au o traba urgenta sa de-a "dictatorul"jos ca le strica jocurile.halal politicieni avem in romania.ca o concluzie:cred ca nu observi nimic din situatia actuala a romaniei si unde vrea coalitia sa ne duca.mai reflecteaza!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb