În fiecare an, curentul de meteori Perseide aduce un spectacol impresionant pe cerul nopţii, iar în noaptea de 12 spre 13 august se va ajunge la punctul maxim. Curentul de meteori Perseide apare în fiecare an în prima jumătate a lunii august pe cerul nopţii. Meteorii par a veni din dreptul constelaţiei Perseus, de unde se împrăştie în toate direcţiile, scrie europafm.
Perseidele constau din multe particule mici de praf, de mărimea unui bob de nisip, care au fost lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle. Pământul, în orbita sa în jurul soarelui, intersectează traiectoria cometei în fiecare an, la jumătatea lunii august, trecând astfel prin norul de particule lăsate de cometă.
La intrarea în atmosfera Pământului, particulele încep să ardă şi dispar în maxim câteva secunde.
Cometa Swift-Tuttle este cel mai mare obiect cunoscut să treacă în mod repetat pe lângă Pământ. Nucleul să este de circa 26 kilometri lăţime, iar ultima dată când a trecut pe lângă noi a fost în 1992, iar data următoare o vom vedea în 2126.
Cel mai bun moment pentru observarea meteorilor este în a doua jumătate a nopţii. În zonele des populate, şi prin urmare intens luminate, se pot observa între 20 şi 50 de Perseide pe oră. Maximul teoretic este de 100 până la 120 de meteori, la jumătatea lunii august, însă doar în zone fără poluare luminoasă.
Pentru a putea observa spectacolul în deplinătatea lui, trebuie să căutaţi un loc întunecat, fără poluare luminoasă. Cine locuieşte în oraş, trebuie să meargă undeva la ţară, departe de zonele locuite, ne sfătuiesc meteorologii de la Meteo & Radar. Cel mai bine pot fi observate de la munte, în zone înalte, cu puţine păduri.
Zona cea mai propice pentru observarea meteorilor va fi în Dobrogea, unde există şansele cele mai mici ca cerul să fie acoperit în noaptea de 12 spre 13 august.