Persistă controversele legate de notificarea CE pe marginea proiectului legii 5G

F.A.
Miscellanea / 24 mai 2021

Persistă controversele legate de notificarea CE pe marginea proiectului legii 5G

Proiectul legii 5G a fost adoptat săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaţilor. 277 de deputaţi au votat pentru adoptare şi s-au înregistrat un singur vot împotrivă şi 23 de abţineri. Iniţiativa nu a suferit nicio modificare în procedura de dezbatere din Camera Deputaţilor, fiind adoptată în forma transmisă de Guvern. Proiectul de lege va intra în procedura de adoptare de urgenţă în Senatul României.

Deşi iniţiativa a trecut cu o largă majoritate, nelămuririle asupra obligaţiei de notificare a Comisiei Europene (CE) pe marginea sa nu au fost lămurite. De altfel, parlamentarul Antonio Andruşceac a prezentat în plenul Camerei Deputaţilor un răspuns primit la această întrebare din partea reprezentanţilor CE.

În poziţia transmisă deputatului român şi a cărei traducere a fost publicată pe contul său de Fecbook, se subliniază că, în baza Directivei (UE) 2015/1535, "statele membre comunică imediat Comisiei orice proiect de regulament tehnic, cu excepţia cazului în care doar transpune textul integral al unui standard international sau european". Prin reglementare tehnică se înţelege "specificaţii tehnice şi alte cerinţe sau reguli privind serviciile, inclusiv dispoziţiile administrative relevante, a căror respectare este obligatorie, de jure sau de facto, în cazul comercializării, furnizării unui serviciu, stabilirii unui serviciu operator sau utilizare într-un stat membru sau o parte importantă a acestuia, precum şi dispoziţiile legale, reglementările sau administrative ale statelor membre, cu excepţia celor prevăzute la articolul 7, care interzic fabricarea, importul, comercializarea sau utilizarea unui produs sau interzicerea furnizării sau utilizarea unui serviciu sau a unei instituţii ca furnizor de servicii".

În scrisoarea reprezentanţilor CE se precizează că reglementarea europeană nu face nicio distincţie între raportarea la legislaţia primară şi legislaţia secundară. Prin urmare, în cazul în care proiectul de norme naţionale conţine reglementări tehnice (inclusiv specificaţii tehnice, alte cerinţe sau norme privind serviciile societăţii informaţionale), astfel cum sunt definite la articolul 1 din Directiva (UE) 2015/1535, aceste reglementări tehnice trebuie notificate Comisiei în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Directivă.

Se atrage de asemenea atenţia că, în conformitate cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a UE (cazul C 194/94 CIA Security International), neîndeplinirea obligaţiei de notificare constituie un defect procedural substanţial în adoptarea reglementării tehnice în cauză, care implică faptul că orice persoană interesată ar putea contesta legalitatea reglementării tehnice în faţa unei instanţe naţionale şi ar putea solicita inaplicabilitatea acesteia. Orice persoană fizică ar putea de asemenea să obţină despăgubiri în baza încălcării articolelelor 8 şi 9 din Directiva 98/34, pentru prejudiciul suferit.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb