Starea de spirit în rândul IMM-urilor din Germania a continuat să se deterioreze la începutul noului an, după scăderea din decembrie 2023, conform ultimelor date prezentate în Barometrul KfW-Ifo.
Raportul lunar al băncii de investiţii şi dezvoltare deţinută de statul german, realizat împreună cu Institutul Ifo, arată că indicele climatului de afaceri a scăzut în ianuarie 2024 cu 3 puncte faţă de luna precedentă, până la -22,1 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020 (vezi graficul 1), pe fondul unei tendinţe negative persistente în ultimii 2 ani.
Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru intervalul care începe în ianuarie 2005.
Raportul subliniază că declinul are loc atât pentru indicii situaţiei curente cât şi pentru indicii aşteptărilor privind activitatea viitoare. Indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 3,3 puncte, până la -27,7 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 15 luni, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 2,7 puncte, până la -16,3 puncte.
"Companiile mici şi mijlocii continuă să rămână extrem de pesimiste cu privire la viitor", se arată în raportul de la KfW.
Situaţia este deosebit de dificilă în sectorul construcţiilor, unde indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a scăzut cu 2 puncte, până la -31 de puncte, cel mai redus nivel din august 2005 (vezi graficul 2), în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la un nou minim istoric, de -39,5 puncte, de la -37,6 puncte în luna anterioară.
Situaţia s-a deteriorat şi pentru companiile mari din sectorul construcţiilor, după cum arată declinul de 4,6 puncte al indicelui climatului de afaceri, până la -20,5 puncte, pe fondul unei scăderi a indicelui aşteptărilor de 9,8 puncte, până la -40,2 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 21 de luni.
La nivelul de ansamblu al companiilor mari, indicele climatului de afaceri a cunoscut o uşoară îmbunătăţire. Indicele agregat a crescut cu un punct, până la -26,3 puncte, în condiţiile în care indicele condiţiilor curente a crescut cu 0,2 puncte, până la -24 de puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 1,7 puncte, până la -28,7 puncte.
Documentul subliniază că îmbunătăţirea climatului de la nivelul companiilor mari s-a datorat exclusiv creşterii din industria prelucrătoare, unde indicele agregat a crescut cu 3,5 puncte, până la -24,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 4,7 puncte, până la -26,4 puncte.
În toate celelalte sectoare economice principale, companiile mari raportează o deteriorare a climatului de afaceri, cea mai pronunţată fiind la nivelul companiilor din comerţ.
Raportul evidenţiază faptul că indicii climatului de afaceri se află la un nivel comparabil cu cel înregistrat în perioada pandemiei de coronavirus sau în perioada crizei din 2009, însă există o diferenţă majoră şi deosebit de îngrijorătoare: atunci economia a înregistrat contracţii majore, de aproape 4% sau 6%, în timp ce declinul economic din prezent este mult mai redus, iar prognozele de creştere sunt pozitive pentru acest an şi anul viitor.
Documentul încearcă să explice situaţia prin faptul că indicii climatului de afaceri "reflectă probabil o incertitudine considerabilă, pe fundalul unei situaţii foarte opace în prezent".
Barometrul KfW-Ifo mai subliniază că "în prezent, este dificilă separarea influenţelor economice temporare de provocările structurale cu care se confruntă modelul de creştere al Germaniei, bazat pe industrie şi exporturi, în faţa schimbărilor geopolitice, a tendinţelor demografice nefavorabile şi a transformării metodelor de producţie în scopul atingerii neutralităţii climatice".
Analiştii de la KfW şi Ifo au încercat să încheie raportul din ianuarie 2024 într-o notă optimistă, deşi "veştile pozitive sunt greu de găsit în prezent".
Unul dintre aspectele pozitive ar trebui să fie redresarea puterii de cumpărare, în condiţiile reducerii presiunilor inflaţioniste şi a creşterii salariilor reale, care ar putea conduce la creşterea consumului şi la o creştere economică uşoară în 2024.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 06:57)
Nicio problemă! Dacă indicii americani cresc DAXul îi va urma, nu se uită la economia reală oricât ar părea de ciudat !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 09:21)
Se apropie o recesiune si in US. uite ce se intampla cu bancile regionale, cele salvate de fed anul trecut cu btfp, un imprumut cu dobanda parca 5%, in fapt cash cu dobanda contra bondurilor vechi la valoarea par. dar ce s-a intamplat cu acei bani? sunt in piata la credit carduri oricui numai sa ia dobanda de 20-25%, si rezultatul? defaulturi la cardurile de la bancile regionale7-8% si urca, mai mult decat oricand in istoria cardurilor, mai mult ca-n 2008-2009. ma gandesc ca si celelalte credite stau tot asa de "bine". si acum fed ul cere banii inapoi, basca ca vor pleca vreo 700 miliarde dolari din m2 instant, dar de unde banii? nimeni nu-i va putea inapoia. de cateva zile actiunile new york community bank, a cazut 40%, iar celelate banci regionale cad zilnic 5-6%, dar presa nu spune nimic, fed ul nu a spus nimik de banci la ultima sedinta. deci .. cea mai performanta economie din lume e un gigant cu picioare de lut.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 09:27)
de fapt mai exact, in martie expira acel btfp, si fed spune ca "nu-l mai prelungim", pt ca economia duduie nu de alta. clowns. stai sa vezi in martie.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 16:27)
Fara energia si materii prime ieftine din Rusia,
economia "motorul "europei e "kaput"
slava ukri
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 17:20)
Exact, hai sa-i dam bani lui putin ca peste vreo cativa ani sa aiba cu ce sa ne invadeze!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 19:50)
Mai frate,
rusii sunt slabi ca naiba,nici cu Ucraina nu se decurca,
iar tu contrazici "media corecta" si zici ca rusii ataca NATO,
dar hatarati-va o data cum sta treaba,ca suna a nonsens
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 19:27)
Nu inteleg cand piata se ieftineste... totul e sumbru... cand toate se duc in bula de pret totul e distractiv.
s c c r e t