Peste 131 milioane euro pentru revitalizare şi regenerare urbană în municipiile şi oraşele Regiunii Vest

F.D.
Miscellanea / 13 decembrie 2023

Peste 131 milioane euro pentru revitalizare şi regenerare urbană în municipiile şi oraşele Regiunii Vest

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat astăzi, 13 decembrie 2023, şase noi apeluri de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, prin publicarea Ghidului final al solicitantului de finanţare pentru Intervenţia regională 7.1A - Revitalizare şi regenerare urbană.

131,18 milioane euro vor fi disponibili, prin aceste apeluri, pentru investiţii în revitalizare şi regenerare urbană în Regiunea Vest, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

Programul Regional Vest promovează creşterea accesului populaţiei la spaţii publice atractive şi de calitate şi finanţează investiţii în amenajarea integrată a spaţiilor publice urbane, reconversia lor funcţională, acolo unde este cazul, reconfigurarea geometriei stradale şi reorganizarea fluxurilor şi funcţiunilor acestor zone.

Se vor finanţa proiecte pentru redarea spaţiilor publice cetăţenilor, cum ar fi: amenajarea de pieţe şi piaţete publice, zone pietonale, inclusiv transformarea unor străzi urbane în zone pietonale, spaţii comune sau de promenadă, noi amenajări în spaţiile verzi existente - scuaruri, parcuri şi grădini publice, respectiv spaţii verzi-albastre existente - malurile cursurilor de apă şi lacurilor, canale şamd., măsuri pentru asigurarea conexiunilor de circulaţie nemotorizată - alei pietonale, trotuare, piste pentru biciclişti, scări de acces, podeţe, pasarele, poduri, etc.

Totodată, pe lista investiţiilor finanţabile intră crearea de spaţii şi facilităţi pentru activităţi recreative de mici dimensiuni în cartierele rezidenţiale, în zonele centrale şi istorice dens populate, care nu implică desfăşurarea de activităţi economice - locuri de joacă pentru copii, spaţii pentru sport şi socializare, inclusiv pentru deţinătorii de animale de companie etc.

De asemenea, în cadrul acestor apeluri de proiecte sunt eligibile inclusiv renovarea feţei urbane a clădirilor publice deţinute de autorităţi şi instituţii publice locale, inclusiv imobile de patrimoniu, în procent limitat, şi activităţile de reconversie în folosul cetăţenilor a unor zone sau terenuri degradate, abandonate, nefolosite sau cu funcţiuni neadecvate ori depăşite.

Complementar se vor finanţa: activităţi integrate pentru asigurarea securităţii în spaţiile publice regenerate - iluminat public şi supraveghere video, facilităţi wi-fi şi acces la soluţii digitale; achiziţia de mobilier urban - bănci, rastele pentru biciclete şi coşuri de gunoi, realizarea de toalete publice, cişmele, fântâni arteziene/ jocuri de apă, pergole, scene mobile, panouri de informare şi indicatoare de orientare, amenajări pentru sport, joc şi recreere, facilităţi pentru activităţi culturale, lucrări de iluminat arhitectural etc.; măsuri de accesibilizare pentru persoanele cu nevoi speciale şi cu mobilitate redusă, nevăzători sau hipoacuzici; acţiuni de protejare a biodiversităţii.

Pot beneficia de aceste finanţări unităţile administrativ-teritoriale municipii reşedinţă de judeţ, municipii şi oraşe din Regiunea Vest, inclusiv cele aferente ITI Valea Jiului, individual sau în parteneriat cu consilii judeţene, respectiv cu instituţii publice de interes local, în cazul în care acestea din urmă deţin clădiri cu funcţiuni publice, pentru activităţile de renovare a feţei urbane a imobilelor.

Prin noul ghid publicat s-au lansat şase apeluri de proiecte, cu termen limită de depunere în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, după cum urmează:

patru apeluri competitive, câte unul pentru oraşele din fiecare judeţ - Arad, Caraş-Severin, Hunedoara (fără cele din ITI Valea Jiului) şi Timiş;

două apeluri necompetitive - unul pentru municipiile reşedinţă de judeţ şi celelalte municipii din Regiunea Vest (fără ITI Valea Jiului) şi un apel pentru municipiile şi oraşele din ITI Valea Jiului.

Valoarea minimă a unui proiect va fi de 500.000 de euro, iar cea maximă de 15 milioane de euro în cazul municipiilor reşedinţă de judeţ, 10 milioane de euro pentru celelalte municipii şi 5 milioane de euro pentru oraşe. Procentul contribuţiei proprii a solicitantului este de minimum 2% din valoarea totală eligibilă a investiţiei.

Administraţiile locale au la dispoziţie trei luni pentru a pregăti proiectele, cererile de finanţare în cadrul acestor apeluri putând fi depuse în perioada 13.03.2024, ora 8:00-13.11.2024, ora 8:00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb