Microsoft contribuie activ la transformarea digitală a educaţiei în România prin soluţii bazate pe inteligenţă artificială, deja utilizate de peste 2 milioane de elevi, profesori şi părinţi, potrivit uni comunicat emis redacţiei. Tehnologiile dezvoltate de companie facilitează pregătirea lecţiilor de către profesori, generarea de conţinut atractiv pentru elevi şi monitorizarea în timp real a stării de bine a copiilor de către părinţi.
Această evoluţie vine în contextul în care România accelerează integrarea tehnologiilor digitale în sistemul educaţional. În iulie 2024, Guvernul a aprobat Strategia Naţională de Inteligenţă Artificială pentru perioada 2024-2027, în care educaţia digitală ocupă un loc central.
Prin aceste instrumente, Microsoft sprijină crearea unui mediu de învăţare personalizat, adaptat nevoilor fiecărui elev, consolidând rolul tehnologiei ca facilitator al incluziunii şi al progresului educaţional.
De altfel, în ultimele luni, directorii şcolilor s-au bucurat de un proces decizional mai facil, bazat pe date şi raportări facilitate de folosirea soluţiilor bazate pe AI furnizate de către Microsoft şi companiile partenere.
"Inteligenţa Artificială reprezintă mai mult decât un avans tehnologic, reuşeşte să îmbunătăţească semnificativ sistemul educaţional din România. Beneficiile aduse tinerilor se vor observa chiar de la începutul carierelor lor datorită îmbinării AI-ului cu talentul acestor tineri, fapt ce este susţinut de 77% dintre liderii de business care au răspuns cercetării Work Trend Index 2024. Astfel, tinerii sunt mult mai pregătiţi pentru provocările viitorului, iar partenerii noştri ne sunt alături pentru a le oferi soluţii personalizate pe nevoile lor de învăţare. Vedem potenţial de dezvoltare în tinerii români şi ne dorim, prin integrarea AI-ului, să îl maximizăm, dar şi să amplificăm inovarea la nivelul întregii ţări" a subliniat Bogdan Putinica, Director General Microsoft Europa Centrală şi EurA.
Ascendia, una dintre companiile de e-learning de top din România şi membră a Grupului de Experţi al Comisiei Europene pentru Conţinut Educaţional Digital, este un exemplu de integrare de succes a AI-ului Microsoft pentru transformarea educaţiei. LIVRESQ, instrumentul flagship de e-learning, le permite deja profesorilor să îşi creeze cursuri personalizate şi interactive, fără a avea nevoie de cunoştinţe despre programare. Aceştia pot genera lecţii şi conţinut educaţional bazat pe lungimea materialului, tematica, vârsta celor cărora li se adresează, limbajul şi cuvinte cheie care să se regăsească pe parcursul lecţiei.
"Din 2023, LIVRESQ este un partener al profesorilor, ajutându-i să creeze lecţiile necesare într-o manieră facilă şi interactivă. Peste 130.000 de profesori din 7.100 de instituţii de învăţământ folosesc deja acest program bazat pe AI pentru a-şi genera lecţiile necesare. Această nouă modalitate de creare a cursurilor reprezintă o inovaţie a modului în care informaţiile sunt transmise către elevi," a declarat Cosmin Mălureanu, CEO Ascendia. Datorită succesului înregistrat în România, compania îşi va extinde serviciile şi către Polonia, Grecia, Filipine, Austria şi Africa de Sud.
Adservio, o platformă de management şcolar de top din România, va introduce LearnMate, în parteneriat cu Microsoft. Această platformă bazată pe AI se mulează pe nevoile de învăţare ale fiecărui elev, explicând concepte teoretice pas cu pas într-un ritm adaptat fiecărui utilizator. De altfel, Adservio, le oferă directorilor de şcoli un asistent personal bazat pe AI care facilitează procesul decizional generând rapoarte şi recomandări personalizate. O altă funcţionalitate este Modulul de Evoluţie cu AI, care ajută elevii şi părinţii cu o vizibilitate clară şi personalizată asupra progresului şcolar, oferind sugestii adaptate fiecărui parcurs educaţional.
Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din Iaşi le oferă elevilor acces la modulul Wellbeing AI al Adservio. Copiii îşi urmăresc bunăstarea emoţională, astfel contribuind la un mediu şcolar mai empatic şi mai sigur. Elevii răspund zilnic la chestionare digitale, iar rapoartele generate de AI ajută părinţii să intervină rapid atunci când apar semne de îngrijorare. Părinţii folosesc şi Modulul de Evoluţie, care interpretează parcursul educaţional al copiilor lor cu ajutorul AI-ului Microsoft.
"Tehnologia a devenit un pilon cheie în sistemul educaţional, oferindu-le profesorilor şi directorilor instrumentele necesare pentru a lua deciziile corecte bazat pe date, dar şi pe analizarea acestora. Suntem mândri că, prin intermediul soluţiilor bazate pe AI ale Microsoft, am reuşit să aducem platforma noastră în peste 1.500 de şcoli şi grădiniţe, iar peste 1,5 milioane de profesori, elevi şi părinţi sunt deja utilizatori activi şi frecvenţi ai serviciilor noastre. Continuăm să investim în astfel de soluţii bazate pe AI pentru a îmbunătăţii procesul educaţional din România," spune Alexandru Holicov, CEO Adservio.
Procesul de testare devine şi el mai plăcut cu ajutorul platformei Brio, care foloseşte soluţiile bazate pe AI ale Microsoft pentru a facilita procesul de evaluare încă din 2023, integrând modele de teste/itemi generaţi pe baza algoritmilor predefiniţi. 120.000 de teste de pregătire au fost deja generate cu ajutorul AI-ului Microsoft în ultimul an. Pasul următor este lansarea unor teste de pregătire pentru învăţământul liceal, dar şi funcţia de evaluare automată a testelor de tip eseu, componente ce vor fi lansate de către Brio în curând. Gabi Bartic, Director Operaţional Brio, explică rolul tehnologiei în educaţie: "Credem că o clasă nu poate funcţiona acum fără un amalgam de instrumente care asigură crearea şi administrarea conţinutului digital, managementul şi evaluarea elevilor folosind AI, lăsând spaţiul necesar pentru personalizarea şi umanizarea actului educaţional."
De asemenea, utilizarea AI-ului Microsoft în universităţi este în plină expansiune. Avaelgo a creat un Asistent AI pentru Universităţi. Asistentul alimentat de AI oferă capabilităţi cheie pentru studenţi, profesori şi personal:
• Admitere: Oferă îndrumare personalizată în timp real pe parcursul procesului de admitere, răspunzând la întrebări, clarificând procedurile şi simplificând interacţiunea cu potenţialii studenţii.
• Învăţare şi predare: Asistă profesorii şi studenţii prin generarea de teste personalizate, laboratoare şi examene, permiţând conversaţii interactive legate de cursuri şi oferind răspunsuri structurate şi relevante bazate pe surse academice avizate.
• Cercetare: Acţionează ca un kit de instrumente AI personalizat pentru cercetători, capabil să gestioneze volume mari de date, să organizeze şi să analizeze materiale de cercetare şi să genereze rezumate concise pentru a îmbunătăţi colaborarea şi accesul la informaţii.
Toate soluţiile de mai sus au fost dezvoltate folosind cea mai recentă tehnologie AI Microsoft, cu principii de securitate şi AI responsabil ca fundament.