Peste 20 dintre cei mai buni artişti ai momentului vor transforma etajul 6 al Institutului Clinic Fundeni, în galerie de artă pentru copiii bolnavi de leucemie, cancere si alte boli grave, internaţi aici sau în Centrul de spitalizare nou înfiinţat în curtea unităţii medicale. Proiectul "Arta dă speranţă" a fost iniţiat de omul de afaceri Eduard Uzunov, Galeria Rotenberg- Uzunov, "Asociaţia pentru Sprijinirea Artelor Frumoase" (ASAF) şi Asociaţia "Aripi spre viaţă" şi va consta în donarea de tablouri, către spitalul cu cea mai mare adresabilitate din România, unde sunt internaţi anual chiar şi 5.000 de copii, transmite un comunicat de presă.
Picturile vor fi realizate în atelierele proprii ale artiştilor, care vor dona una sau mai multe lucrări, în funcţie de viziunea personală, pe tema care a dat titlul proiectului: "Arta dă speranţă. Ulterior, lucrările realizate vor fi evaluate de către specialiştii ASAF şi donate Institutului Clinic Fundeni, în baza unor documente de donaţie detaliate, semnate de fiecare artist în parte şi vor intra în patrimoniul instituţiei.
Înainte de a ajunge însă, în saloanele şi rezervele etajului 6 al Institutului Clinic Fundeni sau în Centrul de spitalizare nou înfiinţat în curtea unităţii medicale, lucrările vor fi reunite în cadrul unui vernisaj, care va avea loc, la începutul lunii decembrie, la Galeria Rotenberg-Uzunov.
Printre artiştii din ţară şi din străinătate, care au îmbrăţişat această idee pentru suflet se numără: Marilena Murariu, Cela Neamţu, Costin Neamţu, Lisandru Neamţu, Stela Vesa , Carmen Marin, Lucia Puşcaşu, Lucian Liciu, Ion Drăghici, Gabriela Drăghici. Eugen Macinic, Vasile Dobre, Arina Bican, Ileana Dragomirescu, Vali Irina Ciobanu, Carmen Poenaru, Emanoela Szabo, Ion Văcăreanu, Mugurel Bărbulescu, Sanda Buţiu, Damir Petru, Oana Barsan, Alexandra Johansen, iar lista rămâne deschisă până la data vernisajului.
"Cum pentru partea de construcţie s-au oferit deja mai multe persoane sau/si firme să susţină investiţia, ne-am gândit la o donaţie, care să aducă bucurie în sufletele copiilor, constând în tablouri realizate de unii dintre cei mai buni artişti plastici ai momentului, atât pentru saloanele, rezervele şi culoarele acestui etaj al spitalului, cât şi pentru Centrul de spitalizare nou infiinţat, aflat în curtea unităţii medicale. Este un proiect de suflet, prin care încercăm să aducem o rază de lumină în vieţile acestor copii aflaţi în suferinţă, a părinţilor lor, care le sunt permanent alături în spital şi, nu în ultimul rând, cadrelor medicale care au grijă de ei. Pentru că, se spune, arta vindecă şi alină, arta e perfecţiune, e vis, e poveste, e panaceu pentru minte şi suflet, iar atunci când este îndreptată către oameni aflaţi în grea suferinţă, poate deveni o rază de speranţă", a declarat Eduard Uzunov, iniţiatorul proiectului.
Asociatia "Aripi spre viaţă" a renovat deja etajul 6 al Institutului Clinic Fundeni prin proiectul "Inimi mari pentru zambetele celor mici", susţinut de sute de oameni, iar în prezent construieşte primul Centru de spitalizare de zi, în beneficiul copiilor afectaţi de cancer, care fac tratamente de lunga durata si care aparţin unei grupe de risc crescut fiind imunodeprimaţi atât din cauza bolii cât şi tratamentului cu citostatice.
"Prin înfiinţarea acestui centru se diminuează semnificativ riscul de infectii pentru aceşti micuţi extrem de sensibili şi se oferă, totodată, un confort psihologic copiilor care după ce au petrecut luni de zile în spital, nu vor mai fi nevoiţi să stea în saloanele pe care le vor asocia întotdeauna cu tratamentele greu de îndurat.
Susţinerea acestor copii a devenit parte din vietile noastre, în cei 10 ani de când facem voluntariat pentru spitalele de pediatrie. S-a creat o legătură sufletească între noi şi cadrele medicale şi am încercat de fiecare dată când a fost nevoie, să fim prezenţi şi să facem tot ce putem pentru a salva o viaţă sau a uşura suferinţa şi grijile unor familii, astfel încât părinţii să se poată concentra cât mai mult pentru grija faţă de copiii lor", s-a destăinuit Nicoleta Stoenescu, preşedintele Asociaţiei "Aripi spre viaţă".
La rândul său, preşedintele ASAF, Adina Renţea şi-a deschis sufletul pentru acest proiect: "Am pornit în acest demers, convinşi fiind că "arta dăruieste aripi, nu cârje", aşa cum spunea Victor Hugo, iar noi vom reuşi prin strângerea operelor de artă donate de artisti renumiţi, să aducem alinare, mângâiere şi speranţă, pentru minte, trup şi suflet!
Arta sub forma picturii, a scrisului sau a muzicii este cunoscută ca cel mai mare dar ce poate fi oferit umanităţii datorită proprietăţilor sale vindecătoare asupra emoţiilor şi suferinţei. Artiştii ştiu asta şi au rezonat imediat cu proiectul iniţiat de omul de afaceri Eduard Uzunov, iubitor de artă şi frumos!".