Peste 200 de angajaţi ai "Romgaz" Tîrgu Mureş au declanşat o grevă spontană

Ziarul BURSA #Companii / 12 octombrie 2005

Peste 200 de angajaţi ai "Romgaz" de la sucursala transport tehnologic şi mentenanţă (STTM) Tîrgu Mureş au declanşat, marţi dimineaţa, o grevă spontană, transmite Rompres. Muncitorii au blocat poarta societăţii, începînd cu ora 7.30, astfel încît nici una din cele peste 22 de maşini programate pentru intervenţii la diferite sonde din judeţ nu a mai putut ieşi pe teren. Majoritatea angajaţilor s-au solidarizat cu cei 18 angajaţi, cărora le-au expirat contractele de muncă încheiate pe o perioadă determinată. Pentru a dezamorsa situaţia, la Tîrgu Mureş a sosit Antal Francisc, şeful Direcţiei Juridice şi Organizare din cadrul "Romgaz" Mediaş, care a declarat că împotriva celor 18 angajaţi, cărora le-au încetat relaţiile de muncă cu societatea, va fi deschisă o acţiune penală. "Ce fac ei în incinta < Romgaz > contravine legii, iar greva spontană este, în mod vădit, ilegală. Întrucît < Romgaz > este o societate de stat, vom fi puşi în situaţia de a formula cereri de chemare în judecată a protestatarilor, pentru plata daunelor provocate societăţii", a precizat Antal Francisc. Acesta a arătat că încetarea contractelor de muncă ale angajaţilor nemulţumiţi nu este voinţa conducerii "Romgaz", ci urmarea acordului comun, dintre angajator şi angajat, de la semnarea contractului.

"În situaţia în care angajaţii au avut cunoştinţă şi s-au angajat la derularea unor contracte de muncă, pe perioadă determinată, orice acţiune care are ca scop constrîngerea voinţei angajatorului pentru prelungirea contractelor de muncă, pe perioadă determinată sau nedeterminată, este o faptă intenţionată, care contravine grav prevederilor legale", a mai spus Antal. Reprezentantul "Romgaz" a mai subliniat că punerea în discuţie de către sindicat a contractelor respective, în condiţiile în care situaţia încetării acestora era de notorietate, nu reprezintă altceva decît inducerea unei situaţii conflictuale în relaţia dintre angajator şi angajaţi. Directorul STTM Tîrgu Mureş, Mircea Lupu, a arătat, la rîndul său, că nu au fost evaluate încă pagubele produse de greva spontană a angajaţilor şi a subliniat că cei 18 muncitori nu pot fi angajaţi pe perioadă nedeterminată, întrucît Consiliul de Administraţie al "Romgaz" a hotărît că, din cele cinci sucursale, STTM Tîrgu Mureş să aibă 570 de angajaţi.

"În prezent avem numărul de personal depăşit, iar bugetul de salarii este limitat", a subliniat Lupu, care a susţinut că din primăvară sucursala va cere o suplimentare de personal, întrucît îşi va extinde activitatea şi în domeniul reparaţiilor de drumuri. De cealaltă parte, liderul sindicatului extracţie gaze naturale Tîrgu Mureş, Alexandru Dîmbean, a arătat că schema de salarii şi de personal a STTM Tîrgu Mureş este subdimensionată, că aproximativ 100 de utilaje şi maşini "şomează" şi că din lipsa personalului specializat, maşini similare sunt închiriate de la alte societăţi, pentru care se achită chirii mari. Acesta, printr-o adresă înaintată, ieri, ministrului Economiei şi Comerţului, Codruţ Şereş, a arătat necesitatea majorării fondului de salarii, în condiţiile în care societatea lucrează în profit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb