Executivul a adoptat, ieri, Hotărârea privind conservarea, închiderea definitivă şi ecologizarea, monitorizarea şi efectuarea activităţii de post-închidere pentru un număr de 88 mine şi cariere. Decizia a fost luată în baza unor analize tehnico-economice şi a consultărilor cu partenerii de dialog social. În vederea efectuării lucrărilor de închidere şi ecologizare pentru cele 88 de mine şi cariere aparţinând Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, Remin Baia Mare, Minvest Deva, SNLO Târgu Jiu, Miniera Banat Anina, Salrom Bucureşti, SNC Ploieşti, CN Uraniu Bucureşti, Băiţa Ştei, Moldomin Moldova Nouă, SC Cuart, Geopec Piteşti şi Complexului Energetic Craiova, a fost alocată suma de 1,77 miliarde de lei (circa 625 milioane de euro).
Începând cu acest an, fondurile necesare pentru închiderea, conservarea şi monitorizarea factorilor de mediu post-închidere a iazurilor de decantare din componenta minelor şi carierelor se alocă pe baza unor analize tehnico-economice, cu condiţia încadrării în valoarea anuală aprobată prin Hotărârea adoptată de Guvern. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, sumele vor fi acoperite de la bugetul de stat prin credite bugetare, în limita sumei prevăzute în bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor. Fondurile necesare pentru închiderea, conservarea şi monitorizarea factorilor de mediu post-închidere a iazurilor de decantare din componenta minelor şi carierelor se asigură cu prioritate. Prin alocarea fondurilor se realizează punerea în siguranţă a zăcămintelor de substanţe minerale utile, a iazurilor de decantare şi a haldelor de steril şi prevenirea unor dezastre ecologice şi umane.
Cheltuielile aferente lucrărilor de conservare/închidere şi cele pentru monitorizarea factorilor de mediu vor fi acoperite din sursele proprii ale titularilor de licenţă şi din alocaţiile bugetare ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, în condiţiile legii. Investiţiile neterminate vor fi casate şi valorificate conform legii.
Din anul 1998 până în prezent, au fost finalizate 164 de închideri şi ecologizări, din 462 de mine cu activitate sistată. În prezent, se derulează două programe paralele de închidere şi ecologizare, unul derulat în colaborare cu Banca Mondiala şi cel de-al doilea prin Conversmin. În ceea ce priveşte programul realizat în colaborare cu Banca Mondială, cheltuielile pentru realizarea acestui proiect sunt în valoare de 11,23 milioane dolari, faţă de 28,12 milioane dolari alocaţi iniţial, rezultând economii care au fost redistribuite. Cu finanţare de la bugetul de stat, prin Conversmin, începând cu anul 2003 până la finele lui 2006, au fost cheltuite fonduri în valoare totală de 198.522.272 lei.
Pentru asigurarea activităţilor de monitorizare post-închidere trebuie alocate resursele necesare în valoare anuală de circa 10.000.000 de lei. Pentru închidere şi ecologizare, la nivelul documentaţiilor tehnice existente în prezent, valoarea totală ce trebuie alocată este de circa 3 miliarde de lei (aproape un miliard de euro).