Peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova au fost renovate dintr-un grant oferit de Guvernul României

Iulian Badiu
Internaţional / 11 septembrie 2016

Peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova au fost renovate dintr-un grant oferit de Guvernul României

Prima etapă a proiectului de asistenţă financiară pentru grădiniţele din Republica Moldova s-a încheiat, la doi ani de la lansarea programului, 832 de instituţii preşcolare fiind renovate dintr-un grant în valoare de 20 de milioane de euro, oferit de guvernul de la Bucureşti, transmite sâmbătă Unimedia.

"În cadrul acestui grant s-a reuşit, pe lângă renovări, deschiderea a peste 200 de grupe noi de copii din ţară, ceea ce înseamnă că sporim capacitatea instituţiilor preşcolare din ţară cu circa 5.000 de locuri", a declarat directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Mircea Esanu, potrivit Agerpres.

Instituţiile preşcolare au fost dotate cu echipament şi mobilier, acoperişurile au fost reparate, pereţii au fost izolaţi termic, iar terenurile de joacă şi grupurile sanitare au fost amenajate.

"Am beneficiat de bani de la Guvernul României pentru reparaţia grădiniţei, în jur de 4 milioane de lei. S-a reparat capital acoperişul grădiniţei, s-a făcut termoizolarea pereţilor şi sistemul de încălzire şi a fost făcută reparaţia în patru blocuri, avem teren de joacă', spune primarul din localitatea Satul Nou, raionul Cimişlia, Natalia Chistol.

Cu banii avuţi la dispoziţie, circa 2 milioane de lei, primarul din Cricova, Valentin Guţan, a declarat că a reuşit să repare o grădiniţă din oraş.

"La noi în sat, grădiniţa nu a funcţionat 20 de ani. Vă imaginaţi ce bucurie am avut atunci când copiii au deschis uşile şi au văzut sălile frumoase, dotate, amenajate", a spus la rândul său Iraida Jitari, primar din localitatea Sauca, din raionul Ocniţa.

Şi pentru că banii au fost gestionaţi corect, autorităţile de la Bucureşti au decis să extindă proiectul, potrivit Unimedia.

"Acum încheiem o etapă, dar marcăm un nou început. Continuăm să investim în educaţie. Pentru anul 2016, s-a decis să se aloce o tranşă suplimentară de 3 milioane de euro astfel încât şi mai multe instituţii preşcolare să beneficieze de condiţii la standarde europene", a explicat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

Unimedia notează că beneficiarii direcţi ai programului sunt peste 200.000 de copii, părinţi şi personal didactic. Numărul copiilor care frecventează grădiniţele renovate depăşeşte cifra de 76.000.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Frumos ca stie sa se ocupe de altii,dar si mai frumos daca se ocupa si de scolile din Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb